Molntjänster digitaliserar offentlig sektor 

SaaS eller Software as a Service är en molnbaserad tjänst med program och system tillgängliga via en webbsida eller app. Molntjänster är avgörande för digitaliseringen för offentlig sektor och bidrar till enklare användning, ökad effektivitet och bättre säkerhet. För dig som har ett HRM- eller ekonomisystem från Visma PubliTech innebär SaaS att vi tar fullt ansvar för driften. Med en molnlösning hos oss slipper du tänka på säkerhetskopior, versionsuppdateringar och inköp av hårdvara. Enkelt, eller hur?

Visma PubliTechs produkt- och utvecklingschef Mikael Stewén.

 

“En SaaS-tjänst från oss omfattar fler delar. Vi tar ansvar för installation, drift, underhåll, licenser, backup och den tekniska expertisen. Du köper alltså inte bara en licens, utan ett helhetsåtagande.”

Fem anledningar varför du ska välja SaaS

Kalix kommun blev hackade.

Från egen server till molnet på åtta veckor

Cyberattackerna ökar för varje år. En vanlig tanke är: det händer inte oss. Så tänkte även Sara Gahm, systemförvaltare och Åsa Mohss, HR-chef på Kalix kommun när de kom till jobbet en tidig decembermorgon 2021 och upptäckte att allt låg nere. Då hade de en lokal IT-driftlösning med egna servrar i kommunhuset.

Efter cyberattacken fick Kalix kommun hjälp att byta till en Software as a Service (SaaS)-lösning. På åtta veckor flyttade de över alla sina HRM-system till Visma PubliTechs privata moln. Idag har de lönesystemet Personec P samt ekonomisystemet Visma Affärslösningar i molnet. En lösning som gör att de digitaliserat viktiga delar av verksamheten och kan sova gott med vetskapen om att vi som leverantör tar ansvar för driften.

SaaS som försäkring

Ett av det viktigaste perspektivet med en SaaS-lösning är den ökade säkerheten mot attacker och dataintrång. Även om molnet ibland känns abstrakt hanteras både servrar och anläggningar på ett sätt som ger oslagbar säkerhet. Arbetet med säkerheten runt våra SaaS-tjänster pågår dygnet runt och är en grundförutsättning för att kunna leverera en molntjänst med hög säkerhetsnivå, tillgänglighet och prestanda. Kraven förändras hela tiden, och vi som leverantör måste anpassa systemen efter omvärlden. Därför levereras våra SaaS-tjänster från privata moln placerade i Vismas datacenter i Småland. På så vis kan vi säkerställa att lagar och regler, som till exempel GDPR, efterlevs. 

Läs mer

Säkerheten först

Att kommuner och myndigheter över hela Sverige anförtror sina system samt data till oss ser vi som ett stort ansvar. För oss står säkerhet, integritet och kvalitet alltid högst på agendan.

  • Vismas eget driftbolag, Visma IT & Communications, levererar en privat molnplattform där all data lagras i Sverige och Småland.
  • Vi är certifierade enligt ISO-standarden* och har dedikerade team som arbetar med uppföljning och utveckling.
  • Våra datacenter är miljösmarta och energieffektiva samt uppförda enligt MSB:s rekommendation om skyddsklass 3.
  • Visma Security arbetar över sjuttio teknikexperter som bevakar och hanterar allt från säkerhetsrutinerna till de senaste hackartrenderna på Darknet.

*, ISO 27001, ISO 27018, ISO 9001, ISO 20000, ISO 14001, ISAE 3402 Type I & II

Så tar du steget till molnet 

Vi har hjälpt många verksamheter i offentlig sektor att digitalisera sin verksamhet och gå från OnPrem till SaaS. Så hur går det till när vi flyttar dina system från en lokal IT-lösning till molnet? Här får du en överblick över hur vi hanterar processen och säkerställer en smidig övergång. Det är garanterat enklare än du tror.

Läs mer

Vill du bli kontaktad?

Fyll i dina uppgifter, så återkommer vi till dig!

Gäller det lösenord och inloggning?
Kontakta den som är ansvarig för systemet på företaget där du arbetar. Visma hanterar inte lösenord i kundens system.

Gäller det support?
Du lägger ditt supportärende i vår community här.