Hej Patrik Eriksson, produkt- och utvecklingschef på Visma PubliTech, som har föreläsningen “Du vet väl om att du är ett säkerhetshot?” på VIP-dagarna 12-13 november. 

Berätta om din föreläsning!

– Jag kommer prata om cybersäkerhet och att vanliga människor, ofta helt ovetandes, är aktörer i de kriminellas väg mot målet. Vad händer vid olika typer av attacker och vad innebär det för dig som individ eller din organisation? Många läser i nyhetsartiklar om cyberattacker - jag kommer att demonstrera hur det faktiskt kan gå till. Det blir en spaning kring varför det är som det är och praktiska tips på vad man kan göra åt problemet. För vissa blir det en igenkänningsfaktor - för andra något helt nytt. 

Hur kan offentlig sektor öka säkerheten?

– Kunskap och medvetenhet är den bästa motståndskraften för att undvika att bli utsatt. Genom att vi vet vilka signaler vi ska titta efter minskar risken, och kan arbeta förebyggande. Tekniska skydd är viktigt, men inte heltäckande. Därför är det viktigt att engagera hela organisationen i sitt cybersäkerhetsarbete. Säkerhet är som backup - man tycker det är dyrt men ROI-värdet visar sig den dagen man råkar ut för något. 

Vad vill du att besökarna ska ta med sig från ditt pass?

– Hur enkelt det är att bli omedvetet drabbad och hur enkelt det är för kriminella att utföra olika typer av attacker. Att vi på Visma ständigt prioriterar våra kunders säkerhet, ibland framför funktionalitet. Om jag efter mitt pass får besökarna att tänka en extra gång innan de klickar på en länk i sin e-post, då har jag lyckats. 

Läs mer om och anmäl dig till VIP-dagarna