Visma Advantage Affärsbarometer

Undersökningen av det ekonomiska klimatet bland landets småföretagare.


Fokus ligger ofta på större företag när det ekonomiska klimatet diskuteras i Sverige. Men 99 % av landets företag har färre än 50 anställda och 4 av 5 jobb skapas i dessa företag.

Med dessa siffror i ryggen genomför vi Vismas Affärsbarometer som undersöker det ekonomiska klimatet bland landets småföretagare.

Vill du få resultatet av undersökningen direkt i din inkorg? 
Fyll i din mejladress så skickar vi rapporten när undesökningen är genomförd. Du får då även möjlighet att delta i nästa undersökning.

För att ta del av information och aktiviteter på Visma behöver vi ditt samtycke

Senaste artiklarna från Affärsbarometern

Protektionism och osäker bostadsmarknad kan hota företagen

2018-06-25
Högkonjunkturen fortsätter och landets småföretagare har fortfarande julafton. Protektionism i omvärlden samt en osäker bostadsmarknad kan dock få företagarnas skratt att stanna i halsen.

Sveriges ekonomi tros bromsa – skrämmer det företagare?

2017-12-01
Sveriges ekonomi har varit glödhet de senaste åren, och gett småföretagarna mod att trycka gasen i botten. Men ... nu tycks ekonomin bromsa. Skrämmer det landets företagare? Vi hörde oss för med JLL:s nyblivna analyschef Tor Borg.
Bromsar ekonomin nog för att skrämma småföretagare

Den blågula högkonjunkturen uttryckt i procent

2017-06-09
Vismas Affärsbarometer är en blodtrycksmanschett runt armen på småföretagar-Sverige. Våren 2017 genomfördes undersökningen för trettonde gången. Resultatet: ett övertryck på 120 och ett undertryck på 60. Bra, på gränsen till mycket bra … 
Visma Advantage Affärsbarometer vår 2017 - Högkonjunkturen i procent

Stigande efterfrågan tros gynna småföretagen

2017-04-20
Affärsbarometern: SBAB:s chefsekonom Tor borg tror att en ökande efterfrågan och låga räntor kan bädda för en stark framtidstro hos småföretagen under det kommande halvåret. Så länge den oförutsägbara omvärlden inte bjuder på obehagliga överraskningar …
Affärsbarometern: Plus och minus för småföretagen

Utvecklingen i Europa kan påverka småföretag

2017-04-11
Fortsatt återhämtning och ökande sysselsättning i omvärlden. Plus en stark utveckling på hemmaplan för småföretag. Guld och gröna skogar? Nja … utvecklingen i Europa kan ändå komma att sätta käppar i hjulen för svenska småföretag.
Inför Affärsbarometern med Daniel Wiberg, Chefsekonom på Företagarna

Småföretagens miljömedvetenhet minskar

2016-12-13
Färre än hälften av Sveriges småföretagare tar hänsyn till miljön när de gör inköp. Trenden med stigande miljömedvetenhet är bruten och för första gången pekar utvecklingen nedåt. Det visar Vismas Affärsbarometer, som bygger på en ny undersökning bland 1400 små och medelstora företag.
Affärsbarometern: Småföretagens miljöhänsyn minskar

Stark Framtidstro bland småföretagen i höst

2016-11-23
Nu är resultatet från affärsbarometern här. Småföretagens framtidstro är stark i höst – nästan varannan småföretagare i Sverige räknar med ökad försäljning under det kommande halvåret. Dessutom planerar de fler inköp än förra hösten. 
Nu är resultatet av Affärsbarometern för hösten 2016 här.

Stark konjunktur – men oro kan hota småföretagare

2016-10-21
Sveriges starka konjunktur skiner på småföretagarna. Men orosmoln hotar och kan snabbt dra in över landet. Snart redovisar vi resultatet av höstens affärsbarometer, och har vänt oss till Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg för en sista prognos.
Kan orosmolnen börja skymma vår starka konjunktur?

Sveriges ekonomi vs Omvärldens oro

2016-10-11
I ena ringhörnan står Sveriges starka ekonomi. I den andra står omvärldens låga efterfrågan och oro. Vad kommer egentligen väga tyngst för småföretagarna? Inför höstens Affärsbarometer har SBAB:s chefekonom Tor Borg gett oss sitt förhandstips.
Inför höstens Affärsbarometer har SBAB:s chefekonom Tor Borg gett oss sitt förhandstips

Brexit och USA-valet kan sänka företags framtidstro

2016-09-23
Under våren trodde hälften av landets småföretagare på ökad försäljning. Jörgen Kennemar, analytiker på Swedbank, tror dock på fallande framtidstro på nytt under hösten. Inte minst på grund av det osäkra omvärldsläget.

Småföretagare tar allt större hänsyn till miljön

2016-05-03
Hälften av landets småföretagare tar redan hänsyn till miljön när de gör inköp till företaget, men vad händer om vi kan inspirera resterande företag att göra likadant? 

Småföretagens framtidstro stabilare igen

2016-04-18

Hälften av småföretagarna i Sverige tror att försäljningen kommer att öka det kommande halvåret. Det är en ökning jämfört med i höstas och ett tydligt tecken på en stabiliserad framtidstro bland landets mindre företag.

Sannolikt att företagens framtidstro ökar

2016-02-29

I höstas var småföretagarnas framtidstro rekordlåg, och många oroades av politisk osäkerhet och slopandet av ROT- och RUT-avdragen. Jörgen Kennemar, Swedbank, tror dock att vi kommer få se en uppåtgående optimism i år.  

Vad kommer påverka småföretagarnas framtidstro i vår?

2016-02-24

I vår Affärsbarometer i höstas kunde vi se en rekordsvag framtidstro bland landets småföretag, både när det gällde försäljning och inköp. Vad kommer resultatet visa i vår?   

Förhoppning om större framtidstro bland småföretagarna

2016-02-08

I höstas var småföretagarnas framtidstro rekordlåg. Många oroades av politisk osäkerhet och sänkning av ROT- och RUT-avdragen. Hur kommer detta att förändras i år? Vi har pratat med Daniel Wiberg, chefsekonom hos Företagarna

Upptäck fördelarna med en samlad köpkraft

Visma Advantage förhandlar avtal med hjälp av en samlad köpkraft. Vi har i dagsläget ca 15 000 företag som gör sina inköp genom oss. Den samlade volymen gör att vi tillsammans kan få bättre villkor. Genom att använda våra färdigförhandlade avtal kan våra kunder vara säkra på att de alltid har bra villkor när de gör sina inköp till företaget. Avtalen finns samlade i en smidig inköpsportal vilket gör det enkelt för inköpare att ha koll på sina priser och villkor.

Följ oss för fler uppdateringar

 

Om Vismas Affärsbarometer

Vi har genomfört Affärsbarometern två gånger om året sedan 2011. Undersökningen är en av landets största i sitt slag.

Genomförande

Affärsbarometern genomförs av Visma Advantage en gång i halvåret, i mars och i oktober.

Deltagare

Affärsbarometern genomförs bland småföretagare med mellan 850 - 1 500 svarande. 

Mål 

Målet med Affärsbarometern är att kartlägga trender och skillnader inom småföretagares förväntningar inom försäljning och inköp.

Beräkning

Ingen viktning görs mellan företagen. En svarande räknas som ett företag.

 Fokusområden 

  • Företagets förväntade ökning eller minskning av försäljning de kommande sex månaderna

  • Orsaker till företagets ökande försäljning

  • Orsaker till företagets minskande försäljning

  • Företagets förväntade ökning eller minskning av inköp

  • Viktigaste kriterier vid inköp

  • Miljöhänsyn vid inköp 

Vill du veta mer om Affärsbarometern?

Henrik Salwén, vd
010 141 2902 
henrik.salwen@visma.com 
Per Asplund, marknadsavdelningen
010 141 2918
per.asplund@visma.com
Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen här.