Visma Advantage Affärsbarometer

Sveriges största undersökning av framtidstro hos små och medelstora företag. Vi har mätt konjunkturen i landet de senaste elva åren.

"Så vilka processer står på tur att automatiseras hos små och medelstora företag? Inköpen, säger 16 % av våra kunder. Den här trenden har vi sett spår av i tidigare undersökningen. Nu växer dock behovet av lägre inköpskostnader och bra inköpsvillkor lika snabbt som längtan efter att lägga tid på inköpsadministration minskar. Visma Advantage välkomnar den utvecklingen. Och vi anser att leda teknikomställningen."

Henrik Salwén, vd Visma Advantage

Henrik Salwen vd Visma Advantage.jpg

 

Resultat vår 2022


Visma Advantages affärsbarometer för våren 2022 är den första undersökningen som genomförs efter den mer akuta pandemi-fasen. Vi befinner oss fortfarande i en turbulent tid. Påverkan på logistikkedjor. Oro och krig i vårt närområde. Branscher som återhämtar sig långsammare än andra efter pandemin. Men framtidstron hos svenska små och medelstora företag är påtaglig. Och den graf som beskriver försäljningsutsikter, och som vände kraftigt nedåt vid pandemins början, har stabiliserat sig runt 50 procent.

 

 

Affärsbarometern resultat vår 2021

 

 

 

Orsaker till ökad försäljning

Orsaker till ökad försäljning

 

Affärsbarometer 2011-2022

 

Nedan ser du hur framtidstron hos små och medelstora svenska företag har varierat sedan undersökningen startades.

Frågor från undersökningen

Pandemin är inte över, men de flesta företag och organisationer kan ändå andas igen. Covid-19 tvingade fram helt nya begränsningar för affärsverksamhet – men också en och annan möjlighet. När vi nu går in i en period där virusets förmåga att påverka samhället i stort är begränsat, kan vi också bredda frågeställningarna i Affärsbarometern. Nya frågor om digitalisering. Fokus på miljöhänsyn. En ögonblicksbild av hur Vismas kunder ser på sin egen digitala förmåga.

 

Coronafrågor ett och två.png

Frågor fortsättning

 

Frågor 4 och 5

Vi väger det svenska näringslivet
mm.png

Fokus ligger ofta på större företag när det ekonomiska klimatet diskuteras i Sverige. Men 99 % av landets företag har färre än 50 anställda och 4 av 5 jobb skapas i dessa företag. Med dessa siffror i ryggen genomför vi Vismas Affärsbarometer som undersöker det ekonomiska klimatet bland landets småföretagare.

 

Vill du få resultatet av undersökningen direkt i din inkorg?

Fyll i din mejladress så skickar vi rapporten när undersökningen är genomförd.
Då får du även möjlighet att delta i nästa undersökning.

Henrik Salwén, vd Visma Advantage

"Små och medelstora företag har utmärkta kommersiella reflexer. Och många är snabba att ställa om både tänkande och verksamhet när förutsättningarna förändras. Det är en kombination av nödvändighet och korta beslutsvägar som driver utvecklingen när försäljningen riktas om till det egna närområdet eller den egna regionen. Vi behöver inte gå längre än till våra egna kunder och leverantörer för att hitta framgångsrika exempel på hur pandemins konsekvenser mött tungt motstånd. Företag som breddat affärsmodeller, skapat anpassade frakt- och leveranslösningar eller sjösätt helt nya satsningar trots att en hel värld drogs in i en situation som ingen bad om eller fullt ut kunde planera för"

Affärsbarometern i media

 

 

m1.png

VD tidningen - 27 mars 2020

Undersökning: Hälften av sveriges småföretag kan tvingas säga upp personal

En undersökning som genomfördes mellan 18 och 24 mars visar att 9 av 10 svenska små- och medelstora företag påverkas negativt av coronakrisen.

Läs mer

 

 

 

131889831_887316602043495_6464374727642176679_n.png

Verkstäderna - 27 mars 2020

Undersökning: Hälften av sveriges småföretag kan tvingas säga upp personal

9 av 10 svenska små- och medelstora företag påverkas negativt av coronakrisen och nästan hälften riskerar att säga upp personal i närtid. Det visar Vismas Affärsbarometer.

Läs mer

 

 

 

imageddpr5.png

Breakit- 27 mars 2020

Hälften av svenska småföretag kan behöva säga upp personal under corona-krisen

Totalt nio av tio svenska små- och medelstora bolag påverkas negativt av coronaviruspandemin. Det visar en undersökning, som affärssystemaktören Visma låtit göra.

Läs mer

 

Har du frågor eller vill du veta något mer om Affärsbarometern?

Henrik Salwen vd Visma Advantage.jpg


Henrik Salwén
vd
henrik.salwen@visma.com
0708-16 66 11

Pär Johansson, ansvarig Affärsbarometern


Pär Johansson
Ansvarig Affärsbarometern
par.u.johansson@visma.com
0761-33 78 37