Krav på kontorsbelysning

Vad ska man tänka på när man planerar belysning till sitt kontor? Vilka rekommendationer finns. Och behöver jag både takbelysning och skrivbordslampor?

Arbetsmiljöverket har satt upp tydliga riktlinjer för kontorsbelysning i förhållande till de synkrav som arbetsuppgifterna kräver. Kontorets belysning ska alltså anpassas så att ju mer synkrävande arbetsuppgifter som utförs, desto högre belysningsstyrka (lux) behövs. Det finns också riktlinjer för den generella kontorsbelysningen på kontoret som syftar till att skapa en ljusmiljö som människor mår bra av.

Rätt allmänbelysning – bra förutsättningar för att må bra

Allra bäst mår vi av att vara omgivna av dagsljus. Och det går ju bra den ljusa delen av året, i synnerhet om kontoret har bra ljusinsläpp. Men när dagsljuset inte räcker till, behöver kontoret ha en bra allmänbelysning som ger ett jämnt och behagligt ljust i hela lokalen. Helst ska belysningen kunna dimmas för att på så sätt kunna justeras så att den inte känns för påträngande och att människorna som vistas där mår bra. Tänk också på placeringen, så att belysningen inte ger oönskade reflexer på datorskärmar.

Skrivbordslampa - fokuserat ljus som dämpar ljuset från datorskärmen

Många arbetsuppgifter kräver ett mer intensivt, fokuserat ljust för att synen ska må bra en hel arbetsdag. Dessutom skapar skrivbordslampans ljussken ett fint komplement till lokalens allmänbelysning. En snygg lampa ger också skrivbordet en mer trivsam karaktär. Vid arbete framför en datorskärm ger skrivbordslampan en dämpande effekt på skärmens intensivt ljussken och håller ögonen pigga längre. För den som har många videomöten är det ett tips att hålla skrivbordslampan tänd, för att hålla skuggor borta och ge ett proffsigare intryck.

Belysning för videomöten – Nå ut bättre från ditt hemmakontor

Att jobba hemifrån har för många blivit en del av arbetet, men det många glömmer bort är att skapa bra ljusförhållanden och investera i riktigt bra belysning. Vanliga misstag är att ljuskällor skapar oönskade skuggor, eller att du smälter ihop med bakgrunden. Genom att placera en eller flera ljuskällor bakom videomötets kamera ger direkt ett mycket proffsigare och mer förtroendeingivande intryck. Ett smart val är att använda belysning som efterliknar naturligt ljus och som kan justeras beroende på hur mycket solljus som kommer in i rummet.

Faktaruta

  • Planera kontorets ljussättning utifrån Arbetsmiljöverkets riktlinjer för att få en bra balans mellan allmänbelysning och mer fokuserat ljust där mer fokuserat arbete utförs
  • Satsa på allmänbelysning av bra kvalitet, som ger ett jämnt och skönt sken. Går den att dimma är det ett plus.
  • Ge kontoret karaktär med snygga skrivbordslampor, som också ger ett fokuserat ljust där arbetsuppgifterna kräver det.
  • Komplettera med bra belysning till hemmakontoret, så att dina videomöten ser proffsiga ut.

Visa mindre

Vilka är fördelarna med att köpa belysning till kontoret via Visma? 

Rabatt på inköp till företaget

Hos rikstäckande leverantörer inom många områden.

Styr vilka som handlar vad

Ha full koll på vem som gör inköp till företaget.

Färdigförhandlade avtal

På ett och samma ställe. I vår inköpsportal.

Handla belysning till kontoret med rabatt

Input interiör

Input interiör

Upp till 25 % rabatt på inredning

Läs mer om Input interiör

AJ

AJ Produkter

15 % rabatt på hela sortimentet

Läs mer om AJ Produkter

Gerdmans

Gerdmans

17 % rabatt på möbler

Läs mer om Gerdmans

0:-

Prova i 3 månader utan kostnad

  •  Du sparar pengar på alla företagsinköp
  •  Du slipper förhandla med leverantörer
  •  Testa tjänsten gratis – ord. pris 549 kr/månad


Din provperiod är kostnadsfri och avslutas automatiskt om du inte aktivt väljer att fortsätta. Prova hur många avtal du vill i inköpsportalen utan extra kostnad. 

Kom i gång på 2 minuter