Flygfrakt - så funkar det

Flygfrakt är en transportlösning när man behöver frakta mindre mängder gods långa sträckor och det behöver gå snabbt. I jämförelse med tågfrakt, som är en alternativ lösning, är flygfrakt ofta ett betydligt dyrare transportsätt, men med en ledtid på cirka 5-6 dagar medan det med tågfrakt kan ta några veckor.

Då ska du välja flygfrakt

Flygfrakt är ofta det allra snabbaste och säkraste sättet att transportera gods.Om det gods du ska skicka är mindre än 0.5 m3 och väger mindre än 100 kg är flygfrakt ofta det bästa alternativet.

När ska man inte välja flygfrakt

Har du tyngre gods och större volymer att transportera är lastbil att föredra. Om man ser till flygfraktens viktbegränsningar, i jämförelse med lastbil, så är prisskillnaden inte så stor på gods som inte väger så mycket. Så om du har tyngre gods och klarar en ledtid på några veckor är lastbil ett bättre alternativ, inte bara ur kostnadssynpunkt utan även ur ett miljöperspektiv.

Flygfrakt och miljöaspekter

Ur ett miljöperspektiv är flygfrakt (som står för ca 0,25 % av världshandeln mätt i volym) det transportsätt som är mest skadligt för vår miljö. Jämfört med lastbil är koldioxidutsläppen per kilogram för flygfrakt betydligt högre. Så ur ett miljöperspektiv är det bättre att använda sig av lastbil och något man bör ha i åtanke när man driver en verksamhet, speciellt om man har en hållbarhets- och miljöpolicy.

Spårbar flygfrakt

När du väljer flygfrakt är den alltid spårbar, vilket gör att du kan spåra ditt gods hela vägen, från att du skickat det fram till att det når slutdestationen.

Vad kostar det att skicka flygfrakt?

Pris på flygfrakt varierar beroende på transport, och då prissättningen består av flera olika faktorer är det svårt att få fram ett generellt prisexempel. Priset på flygfrakt består av den dimensionella volymen och vikten, hantering av gods, upphämtning, leverans samt tullkostnader.

Vill du ha ett exakt pris för ett paket eller gods som du ska skicka så rekommenderar vi att du använder vår tjänst Fraktera. I den onlinebaserade tjänsten kan du enkelt lägga in information om ditt gods och vart det ska så får du direkt ett exakt pris och kan välja mellan de olika alternativ som finns för ditt paket eller gods.

Visa mindre

Beräkna din fraktkostnad - Fraktera

Beräkna din fraktkostnad

Här kan du se vad din frakt beräknas kosta och jämföra med tillgängliga frakttjänster.

Prova nu

Fördelar med att boka flygfrakt med vår fraktlösning

Se vad frakten beräknas kosta

Och välj den tjänst som passar bäst.

Boka din flygfrakt

Och skriv ut fraktdokument direkt i fraktlösningen.

Få en samlingsfaktura 

Och 20 dagars kredittid.

Fraktbolag som ingår i Fraktera

Dhl

55 % rabatt på frakt hos DHL

Läs mer om våra rabatter från DHL Freight och DHL Express

DSV

Upp till 70 % rabatt på frakt hos DSV

Läs mer om våra rabatter DSV

Postnord

7 % rabatt på frakt hos Postnord

Läs mer om våra rabatter från Postnord

UPS

Upp till 70 % rabatt på frakt hos UPS

Läs mer om våra rabatter hos UPS

0:-

3 månader utan kostnad

  Spara tid och pengar på alla frakter

     Enklare att boka med vår fraktlösning

   Prova gratis – ord. pris 549 kr / månDu är igång på 2 minuter!

Din provperiod är kostnadsfri och avslutas automatiskt om du inte aktivt väljer att fortsätta.