Webbdirektivet
I EU antogs 2016 direktivet 2016/2102 för digital tillgänglighet på webbplatser och appar. I Sverige har direktivet implementerats i Dos-lagen, lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Den avser att myndigheters, landstings, kommuners och andra offentligrättsliga organs webbplatser och appar ska vara tillgängliga. I Europa har man tagit fram standarden EN 301 549 där riktlinjerna i WCAG är inkorporerade.
Vilka är kraven?
1. Utforma era webbplatser, appar och dokument så att de uppnår kraven (minst AA nivå i WCAG 2.1).
2. Erbjud användare möjlighet att påtala brister och begära att få det åtgärdat, samt att begära ut information som undantagits.
3. Publicera en tillgänglighetsredogörelse som redovisar hur väl ni uppfyller tillgänglighetskraven.
Våra rekommendationer
- Ställ krav på tillgänglighet i allt på webbplatser och i appar; innehåll, dokument, media, design och utveckling
- Granska er webbplats
- Rätta upp felaktigheter
Fortsätt att arbeta med tillgänglighet och att skapa tillgängligt innehåll på era webbplatser och i era appar. Ha en plan för regelbunden revision.
Kommande lagar och krav
Från och med juni 2021 kommer webbdirektivet att gälla även för publika appar.
I juni 2025 träder Tillgänglighetsdirektivet i kraft - lagen börjar då att gälla för nya produkter och tjänster till konsumentmarknaden. Datorer, smartphones, bankomater, biljett- och incheckningsmaskiner, medietjänster, tjänster relaterade till flyg-, buss-, tåg- och vattenburna persontransporter, banktjänster, e-böcker och e-handel kommer att omfattas.