Tillbaka till huvudmeny

7 steg för dig som vill kickstarta företagets digitalisering – automatiskt uppdaterade nyckeltal

Med digitaliserade processer för nyckeltal blir det enklare att se vart verksamheten är på väg mellan månadsboksluten, bland annat genom visuellt tydliga dashboards och automatiska rapporter.

Få bättre koll på verksamheten med automatiskt uppdaterade nyckeltal. Bild: Freepik

Dags för den femte delen i bloggserien kring frågorna och svaren i Vismas Digitaliseringsindex 2019. Om du missat tidigare inlägg kan du klicka här för att läsa om inkommande fakturor, här om automatisk betalning från betalningsförslag och här för att läsa om reseräkningar till lön. Det här inlägget kommer att handla om automatiskt uppdaterade nyckeltal.

Så här löd frågan i undersökningen: 

Till vilken grad (%) uppskattar du att ditt företag har digitaliserat processen med att ständigt ha tillgång till uppdaterade nyckeltal?

Index för frågan baserat på dem som angett att de har möjlighet att ta emot fakturor digitalt landar på 53,9 procent.Samtidigt anger 37,6 procent av de svarande i undersökningen att de inte har eller använder sig av den specifika processen. Antalet verksamheter som ännu inte börjat utforska eller dra nytta av de möjligheter som finns här är med andra ord relativt högt.Det är lite överraskande, eftersom de flesta företag idag arbetar med målstyrning. Med digitaliserade processer för nyckeltal blir det enklare att se vart verksamheten är på väg mellan månadsboksluten, bland annat genom visuellt tydliga dashboards och automatiska rapporter.Med tillgång till rätt siffror vid rätt tillfälle får du bättre koll på resurser och resultat, vilket gör det enklare att fatta proaktiva beslut och korrigera arbetsrutinerna mot det som ökar lönsamheten inom verksamheten såväl som på projektnivå. Ert affärssystem innehåller redan värdefull data, nu gäller det bara att identifiera vilken data som är viktigt för din roll och visualisera den informationen. Eller?

Automatiskt uppdaterade nyckeltal = nyckeln till framgång

Idag samlar företag på sig mängder av data från olika källor, exempelvis från kunder, marknadsundersökningar, leverantörer och partners. Att hantera ett berg av data och samtidigt vara snabbrörlig och konkurrenskraftig i beslutsprocesser kan vara en utmaning för många verksamheter. För att kunna omvandla stora datavolymer till relevant information använder många företag business intelligence-verktyg.Många BI-verktyg kommer med standardiserade nyckeltal och är idag så pass flexibla att du själv kan ange och filtrera KPI:er efter behörighet och intresse, utan extern konsulthjälp. På så sätt kan flera avdelningar inom företaget få tillgång till nyckeltal som är viktiga för just dem, i realtid, utan att slösa dyrbar tid på att själva leta fram dem. Med digitaliserade nyckeltal behöver du inte längre mata in siffror i Excel och göra rapporter – ditt affärssystem gör det åt dig. Alla rapporter kan skräddarsys för att passa olika avdelningar, med KPI:er relevanta just för dem. När alla medarbetare har tydliga mål och rätt underlag för att kunna optimera sitt arbete, stärks både verksamheten och konkurrenskraften.

Söker du ett modernt affärssystem som hjälper er att fokusera framåt?

Lär känna Visma.net

Mest populära