Tillbaka till huvudmeny

Hantera slopat karensavdrag i lönesystemet?

I tider av corona behöver du som arbetar med lön hålla dig uppdaterad om regeringens regeländringar och klura ut hur du hanterar dem.

Corona framtvingar slopat karensavdrag
Corona framtvingar slopat karensavdrag

Med anledning av coronaviruset presenterar regeringen en rad förslag som begränsar smittspridningen. Du som jobbar med lön behöver hålla dig uppdaterad och informera medarbetarna om vad som gäller. 

Slopat karensavdrag

En undersökning från SCB/Arbetsmiljöverket visar att så många som sju av tio kvinnor går till jobbet, trots att de är sjuka. När staten nu slopar karensavdraget genom att betala ut sjukpenning från första dagen, undviker man ekonomiska konsekvenser för dem som följer rekommendationen och stannar hemma vid minsta symtom.

Hantera slopat karensavdrag i lönesystemet?

Regeringens beslut om slopat karensavdrag benämns som ett ekonomiskt stöd till den enskilde och att det är staten som ska betala ut sjukpenning för första dagen i sjukperioden. Hur detta ska administreras är oklart, liksom hur och vem som ansöker om ersättning från Försäkringskassan.

Samverkan kring praktisk hantering

Srf Lönsam är en samvarkasgrupp mellan Srf Konsulterna och svenska lönesystemsleverantörer, däribland Visam Enterprise. Gruppen säkerställer nu att tolkningen stämmer och för dialog med berörda parter. Du som är kund kommer att hitta vårt utlåtande på Visma Community, så snart det finns tillgängligt.

Möjligheten att arbeta hemifrån gör verksamheten mindre sårbar i kristider. Läs mer om våra hosting- / SaaS-lösningar.

Mest populära

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.

  • Nya belopp och procent – Lönefakta 2023

    Nytt år innebär nya belopp och procent för dig som arbetar med lön och ekonomi. Dags att bekanta sig med årets sammanställning från Skatteverket om du inte redan gjort det.