Tillbaka till huvudmeny

Hantera slopat karensavdrag i lönesystemet?

I tider av corona behöver du som arbetar med lön hålla dig uppdaterad om regeringens regeländringar och klura ut hur du hanterar dem.

Corona framtvingar slopat karensavdrag
Corona framtvingar slopat karensavdrag

Med anledning av coronaviruset presenterar regeringen en rad förslag som begränsar smittspridningen. Du som jobbar med lön behöver hålla dig uppdaterad och informera medarbetarna om vad som gäller. 

Slopat karensavdrag

En undersökning från SCB/Arbetsmiljöverket visar att så många som sju av tio kvinnor går till jobbet, trots att de är sjuka. När staten nu slopar karensavdraget genom att betala ut sjukpenning från första dagen, undviker man ekonomiska konsekvenser för dem som följer rekommendationen och stannar hemma vid minsta symtom.

Hantera slopat karensavdrag i lönesystemet?

Regeringens beslut om slopat karensavdrag benämns som ett ekonomiskt stöd till den enskilde och att det är staten som ska betala ut sjukpenning för första dagen i sjukperioden. Hur detta ska administreras är oklart, liksom hur och vem som ansöker om ersättning från Försäkringskassan.

Samverkan kring praktisk hantering

Srf Lönsam är en samvarkasgrupp mellan Srf Konsulterna och svenska lönesystemsleverantörer, däribland Visam Enterprise. Gruppen säkerställer nu att tolkningen stämmer och för dialog med berörda parter. Du som är kund kommer att hitta vårt utlåtande på Visma Community, så snart det finns tillgängligt.

Möjligheten att arbeta hemifrån gör verksamheten mindre sårbar i kristider. Läs mer om våra hosting- / SaaS-lösningar.

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • P27 läggs ner – vad händer nu?

    P27 Nordic Payments, projektet som skulle bygga en gemensam betalningsinfrastruktur i Norden, har dragit tillbaka sin ansökan om clearingtillstånd från Finansinspektionen.

  • Agda PS – nästa generations lönesystem

    Det händer mycket runt lönesystemet Agda PS. Planen för Agda PS är exceptionellt spännande, både för befintliga kunder men också för nya. Jag har träffat Mikko Keinonen, Product Development Director på Visma Enterprise, för att ta reda på mer.