Tillbaka till huvudmeny

Rekrytering på kandidatens marknad

Vad krävs för att framgångsrikt attrahera kandidater när efterfrågan överstiger utbudet? Johanna Nybom lärde sig flera knep när hon arbetade med rekrytering av datakompetens till Wise IT.

Rekrytering på kandidatens marknad. Källa: Pixabay
Rekrytering på kandidatens marknad

Lärare, sjuksköterskor och löneadministratörer är exempel på yrkesgrupper där efterfrågan idag överstiger utbudet. Så hur ska man tänka kring rekrytering när konkurrensen är extra hård? Johanna Nybom är nytillträdd HR-generalist på Visma Enterprise. Fram tills helt nyligen arbetade hon med rekrytering på Wise IT, där hon värvade experter på IT till företagets konsultverksamhet.

Vilka knep använder du vid rekrytering av kandidater med IT-kompetens?

Det är enorm brist på IT-kompetens. Det talas om att Sverige kommer att sakna 60 000 IT-experter år 2020. Mycket av mitt jobb handlade om uppsökande arbete, mestadels på Linkedin, för att hitta kandidater.

Där det är kandidatens marknad, som i IT-branschen, är det extra viktigt att förstå vad kandidaterna efterfrågar. Sätt dig in i deras situation och funderade på vad som attraherar. Visa på möjligheten till utveckling på ditt företag. Vad blir de en del av hos er?

En del rekryterare väljer att formulera vad som är ett lämpligt nästa steg för kandidaten. Det fungerar ibland, men en del upplever det som påträngande att bli kontaktad av någon som säger sig veta vad som är rätt för dem.

Istället kan du skapa intresse genom att visa på möjlig utveckling och genom att locka med ett bra förmånspaket. Ju hårdare konkurrens, desto viktigare är det dessutom med employer branding. Du behöver vårda ditt arbetsgivarvarumärke!

Jag brukar också ifrågasätta om det går att sänka kompetenskraven. Om du till exempel söker en person till 2nd line support, kanske du ska leta efter en kandidat med erfarenhet av 1st line support som har stor potential att utvecklas. Den personen kommer förhoppningsvis att se tjänsten som en mer spännande utmaning. Dessutom ökar det dina chanser att kunna välja en person som bidrar till en bra balans i gruppen.

 

Vill du ta ytterligare steg mot effektiv och framgångsrik rekrytering?

Bra digitala verktyg underlättar hela rekryteringsprocessen. Visma Enterprise erbjuder två rekryteringslösningar: Visma EasyCruit för privata företag och Visma Recruit för offentlig sektor.

Mest populära

  • Kan arbetsgivare betala ut pengar istället för semester?

    När semesteråret når sitt slut, och de anställda har semesterdagar kvar, vad kan du som arbetsgivare göra? Kan du betala ut pengar istället för att ge medarbetaren semester? Det är en vanlig fråga, och svaret finns i semesterlagen.

  • Det här innebär nya LAS för offentlig sektor

    Nyligen lade regeringen en proposition på en lagförändring rörande arbetsrätten, kallat nya LAS. Den nya lagen förväntas träda i kraft den 30 juni 2022 och börja tillämpas den 1 oktober 2022.

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.