Tillbaka till huvudmeny

Rekrytering på kandidatens marknad

Vad krävs för att framgångsrikt attrahera kandidater när efterfrågan överstiger utbudet? Johanna Nybom lärde sig flera knep när hon arbetade med rekrytering av datakompetens till Wise IT.

Rekrytering på kandidatens marknad. Källa: Pixabay
Rekrytering på kandidatens marknad

Lärare, sjuksköterskor och löneadministratörer är exempel på yrkesgrupper där efterfrågan idag överstiger utbudet. Så hur ska man tänka kring rekrytering när konkurrensen är extra hård? Johanna Nybom är nytillträdd HR-generalist på Visma Enterprise. Fram tills helt nyligen arbetade hon med rekrytering på Wise IT, där hon värvade experter på IT till företagets konsultverksamhet.

Vilka knep använder du vid rekrytering av kandidater med IT-kompetens?

Det är enorm brist på IT-kompetens. Det talas om att Sverige kommer att sakna 60 000 IT-experter år 2020. Mycket av mitt jobb handlade om uppsökande arbete, mestadels på Linkedin, för att hitta kandidater.

Där det är kandidatens marknad, som i IT-branschen, är det extra viktigt att förstå vad kandidaterna efterfrågar. Sätt dig in i deras situation och funderade på vad som attraherar. Visa på möjligheten till utveckling på ditt företag. Vad blir de en del av hos er?

En del rekryterare väljer att formulera vad som är ett lämpligt nästa steg för kandidaten. Det fungerar ibland, men en del upplever det som påträngande att bli kontaktad av någon som säger sig veta vad som är rätt för dem.

Istället kan du skapa intresse genom att visa på möjlig utveckling och genom att locka med ett bra förmånspaket. Ju hårdare konkurrens, desto viktigare är det dessutom med employer branding. Du behöver vårda ditt arbetsgivarvarumärke!

Jag brukar också ifrågasätta om det går att sänka kompetenskraven. Om du till exempel söker en person till 2nd line support, kanske du ska leta efter en kandidat med erfarenhet av 1st line support som har stor potential att utvecklas. Den personen kommer förhoppningsvis att se tjänsten som en mer spännande utmaning. Dessutom ökar det dina chanser att kunna välja en person som bidrar till en bra balans i gruppen.

 

Vill du ta ytterligare steg mot effektiv och framgångsrik rekrytering?

Bra digitala verktyg underlättar hela rekryteringsprocessen. Visma Enterprise erbjuder två rekryteringslösningar: Visma EasyCruit för privata företag och Visma Recruit för offentlig sektor.

Mest populära