Tillbaka till huvudmeny

Mys i mörkret botar vintertrötthet

En del arbetsgivare erbjuder kortare arbetstid på sommaren, trots att forskning visar att färre skulle drabbas av vintertrötthet om vi kunde varva ner så här års.

Tromsöborna vet hur man undviker vintertrötthet Foto: Catarina Söderlund
Tromsöborna vet hur man undviker vintertrötthet Foto: Catarina Söderlund

Utan varken snö och julljus upplever många att november är den mörkaste tiden på året. I slutet av månaden går solen upp klockan åtta i Stockholm och ner vid tretiden. För dig som arbetar kontorstider betyder det att det mörkt när du går till jobbet och mörkt när du går hem.

Det antas finnas ett samband mellan vintertrötthet och ljusväxlingar. Studier har visat att problemet är vanligare i länder långt från ekvatorn. Men ingen regel utan undantag. I Tromsö är vinterdepressioner nämligen ovanliga, trots att där är ännu mörkare än här. Antalet drabbade i Norges mest nordliga utpost är intressant nog i nivå med människor som bor på sydliga breddgrader, alltså förhållandevis få.

Hög arbetstakt ökar risken för vintertrötthet

Förra året presenterades en studie som visade att tromsöborna sticker ut genom att de vistas mycket utomhus, trots mörkret, och att de har det ”koseligt” under vinterhalvåret. Det sistnämnda hade större betydelse än vad forskarna anat och innefattade bland annat att de varvar ner, tänder ljus, umgås med andra men också bär på en känsla av att vara tillfreds och nöjda.

När vi i gamla tider saknade artificiellt ljus tvingades människor dra ner på aktiviteterna under vintern. I dag håller vi samma arbetstakt året om och ibland till och med högre under den här årstiden. En del forskare menar att det kan leda till att nedstämdheten ökar.

Så hur påverkar det hälsan om vi varvar ner arbetstempot så här års? Skulle sjukskrivningstalen sjunka? En undersökning av 17 stockholmskommuner visar att en av sex erbjuder förkortad arbetstid under sommarmånaderna. Är möjligheten att låta medarbetarna gå hem innan mörkret nu i november ett bättre alternativ?

Foto: Tromsö, Catarina Söderlund

 

Gillade du inlägget? Läs andra bra artiklar om stress och hälsa:

Hjärnbalans för hälsa i jämvikt

Hållbar effektivitet på jobbet – så gör du

Mest populära