Tillbaka till huvudmeny

Mys i mörkret botar vintertrötthet

En del arbetsgivare erbjuder kortare arbetstid på sommaren, trots att forskning visar att färre skulle drabbas av vintertrötthet om vi kunde varva ner så här års.

Tromsöborna vet hur man undviker vintertrötthet Foto: Catarina Söderlund
Foto: Catarina Söderlund

Utan varken snö eller juleljus, upplever många att november är den allra mörkaste tiden på året. I slutet av månaden går solen upp klockan åtta i mellansverige och ner vid tretiden. För dig som arbetar kontorstider innebär det att det mörkt när du går till jobbet och mörkt när du går hem.

Det antas finnas ett samband mellan vintertrötthet och ljusväxlingar. Studier har visat att problemet är vanligare i länder långt från ekvatorn. Men ingen regel utan undantag. Som i Tromsö. Där är vinterdepressioner ovanliga. Antalet drabbade i Norges mest nordliga utpost är intressant nog i nivå med människor som bor på sydliga breddgrader.

Hög arbetstakt ökar risken för vintertrötthet

För några år sedan fastslog en studie att tromsöborna sticker ut genom att de vistas mycket utomhus, trots mörkret, och att de har det koseligt under vinterhalvåret. Det sistnämnda hade större betydelse än vad forskarna anat och innebär att tromsöborna varvar ner, tänder ljus, umgås och känner sig tillfreds och nöjda så här års.

Så länge vi saknade artificiellt ljus tvingades människor dra ner på aktiviteterna under vintern. I dag håller vi samma arbetstakt året om och ibland till och med högre den här årstiden. En del forskare menar att det har betydelse för måendet. 

Så hur skulle det påverka hälsan om vi varvar ner arbetstempot så här års? Skulle sjukskrivningstalen sjunka? En undersökning av 17 stockholmskommuner visade att en av sex erbjuder förkortad arbetstid under sommarmånaderna. Skulle möjligheten att låta medarbetarna gå hem innan mörkret nu i november egentligen vara ett bättre alternativ?

Foto: Tromsö, Catarina Söderlund

 

Har du utmaningar med att lägga om personalstyrkans schema? Se hur enkelt det är, med stöd av Autoschema och artificiell intelligens!