Tillbaka till huvudmeny

Arbetsmiljön är viktig alla dagar

Den 28 april är internationella arbetsmiljödagen. När vi talar om arbetsmiljön menar vi ofta den fysiska miljön, men det psykosociala klimatet är minst lika viktigt.

Idag uppmärksammar vi arbetsmiljön
Idag uppmärksammar vi arbetsmiljön

Idag är internationella arbetsmiljödagen. Det är ett tillfälle då hela världen uppmärksammar att 2,3 miljoner människor  dör av olyckor kopplade till arbetsplatser varje år. En var femtonde sekund! Enligt FN-organet ILO sker dessutom 860 000 arbetstillbud och olyckor utan dödlig utgång. Varje dag!

När vi talar om arbetsmiljö menar vi ofta just den fysiska miljön – såsom buller, hantering av farliga kemikalier och ergonomi. Men arbetsgivaren har också ett ansvar för den psykosociala miljön på arbetsplatsen. Den är lika viktig och påverkas av ledarskapet, möjlighet till personlig utveckling, arbetstrygghet, stress och hur vi kollegor behandlar varandra.

För att trivas behöver vi ett arbete med tydligt uppdrag, innehåll och omfattning, inflytande över vår arbetssituation, möjlighet till stöd och social kontakt, feedback och bekräftelse. En bra grund för det psykosociala arbetsmiljöarbetet är en medvetenhet bland alla medarbetare om hur vi människor uppträder mot varandra.

Vill du göra en insats idag för arbetsmiljön på din arbetsplats? Fundera på hur du förhåller dig till begreppen respekt, pålitlighet och laganda – tillika tre av Vismas centrala värdeord. Sedan får vi inte lägga allt krut på den 28:e april. Arbetsmiljödagen är ju alla dagar!

 

Vill du veta hur Visma Enterprise kan effektivisera din HR- och löneavdelning?

[button color="blue" size="medium" link="https://www.visma.se/enterprise/om-enterprise/" target="blank" ]Läs mer om vad Visma erbjuder för HR & Lön[/button]

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.