Tillbaka till huvudmeny

Arbetsmiljön är viktig alla dagar

Den 28 april är internationella arbetsmiljödagen. När vi talar om arbetsmiljön menar vi ofta den fysiska miljön, men det psykosociala klimatet är minst lika viktigt.

Idag uppmärksammar vi arbetsmiljön
Idag uppmärksammar vi arbetsmiljön

Idag är internationella arbetsmiljödagen. Det är ett tillfälle då hela världen uppmärksammar att 2,3 miljoner människor  dör av olyckor kopplade till arbetsplatser varje år. En var femtonde sekund! Enligt FN-organet ILO sker dessutom 860 000 arbetstillbud och olyckor utan dödlig utgång. Varje dag!

När vi talar om arbetsmiljö menar vi ofta just den fysiska miljön – såsom buller, hantering av farliga kemikalier och ergonomi. Men arbetsgivaren har också ett ansvar för den psykosociala miljön på arbetsplatsen. Den är lika viktig och påverkas av ledarskapet, möjlighet till personlig utveckling, arbetstrygghet, stress och hur vi kollegor behandlar varandra.

För att trivas behöver vi ett arbete med tydligt uppdrag, innehåll och omfattning, inflytande över vår arbetssituation, möjlighet till stöd och social kontakt, feedback och bekräftelse. En bra grund för det psykosociala arbetsmiljöarbetet är en medvetenhet bland alla medarbetare om hur vi människor uppträder mot varandra.

Vill du göra en insats idag för arbetsmiljön på din arbetsplats? Fundera på hur du förhåller dig till begreppen respekt, pålitlighet och laganda – tillika tre av Vismas centrala värdeord. Sedan får vi inte lägga allt krut på den 28:e april. Arbetsmiljödagen är ju alla dagar!

 

Vill du veta hur Visma Enterprise kan effektivisera din HR- och löneavdelning?

[button color="blue" size="medium" link="https://www.visma.se/enterprise/om-enterprise/" target="blank" ]Läs mer om vad Visma erbjuder för HR & Lön[/button]

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • Beräkna dygnsvila i realtid

    Från 1 oktober 2023 gäller nya regler kring vilotid för medarbetare i kommuner och regioner. Hur kan du möta de nya kraven på bästa sätt? Vi frågade Jerker Wall, produktmarknadsansvarig för schema- och bemanningssystemet Medvind WFM.