Tillbaka till huvudmeny

Transition to Cloud: Hur migrerar du till molnet?

Molnbaserade verktyg spelar en större roll än någonsin. I den här artikeln kommer du att få lära dig mer om hur – och varför du bör börja överföra din verksamhet till molnet.

Det råder ingen tvekan om att det i dagens teknologiska landskap sker en ständigt ökande förändring mot cloud computing.

Faktum är att Gartner förutspår att den globala marknaden för offentliga molntjänster förväntas växa med 6,3% under 2020 till totalt 257,9 miljarder dollar, upp från 242,7 miljarder dollar 2019. Offentliga molntjänster är nästan det enda området där företag kommer att fortsätta att investera i 2020 trots Covid-19.

Denna statistik visar hur viktig övergången till molnet är och hur stor roll molnbaserade verktyg spelar idag. Och med goda skäl; när det görs rätt kan övergången till moln hjälpa företag att öka kundengagemang och intäkter samtidigt som de förbättrar prestanda, säkerhet och tillförlitlighet.

Vad är egentligen molnet?

Det finns många typer av molntjänster där ute, inklusive SaaS, IaaS, privat moln, offentligt moln och PaaS. Som ett resultat finns det mycket förvirring och felkommunikation när det gäller att förstå molnet, hur det fungerar och hur du faktiskt kan använda det i ditt företag.

När vi pratar om molnet talar vi i verkligheten om ett nätverk av servrar som alla har en specifik funktion eller ett syfte. När individer eller företag flyttar något till molnet byter de vanligtvis från fysiska servrar eller programvara installerad lokalt till ett nätverk av servrar – eller mer specifikt till molnbaserad infrastruktur-as-a-service eller software-as-a-service.

Guide: Datalager i molnet 

Den här guiden tittar på alternativ för datalager i molnet och hjälper dig att förstå viktiga faktorer som du bör tänka på när du väljer rätt teknik.

Ladda ner guiden

Vem använder sig av molnet idag?

Nästan alla använder molnet på ett eller annat sätt idag, oavsett om vi inser det eller inte. Om du till exempel tar en bild med din smartphone ligger den inte i molnet – den finns på din personliga telefon. Men om du laddar upp det till Instagram eller synkroniserar det till iTunes, har du laddat upp det till molnet.

En nyligen genomförd undersökning visar att de flesta företag idag redan har en eller flera molnkomponenter i sin infrastruktur:

• 84% av företagen har en multi-cloud-strategi, en ökning från 81% under 2018.
• Andelen företag som har använt en offentlig molnplattform ökade till 94% under 2019, 92% under 2018, upp från 89% under 2017.
• 31% av företagen ser det offentliga molnet som högsta prioritet.

Varför molnet: Fördelar med att flytta lösningar till molnet

För företag har övergången till moln vanligtvis haft viktiga positiva konsekvenser för ekonomi, säkerhet och total effektivitet. Molnet gör det möjligt för företag att uppnå:

Bli mer effektiv: Molnet tillåter alla i teamet att komma åt information via Internet – oavsett var de är eller vilken dator de använder.
Spara pengar: Med molnbaserad programvara behöver du inte längre köpa dyr hårdvara som måste skrivas av över tid.
Ökad flexibilitet: Det är lätt att skala efter dina nuvarande behov och bandbredd, så att du får rätt mängd beräkningskraft oavsett företagets storlek.
Automatiska uppdateringar: Regelbundna uppdateringar – inklusive säkerhetsuppdateringar – sker automatiskt och minskar stress och manuell uppföljning.
Katastrofåterställning: Molnbaserade säkerhetskopierings- och återställningslösningar kan vara kostnadseffektiva och extremt användbara i en nödsituation.
Stimulera innovation: Molntjänster lanserar kontinuerligt ny funktionalitet. Förutom att låta organisationer flytta fokus från verksamhet till utveckling av framtidsorienterade områden som maskininlärning eller AI.

Så här börjar du flytta till molnet: Det grundläggande

Det finns ingen strategi som passar alla för att flytta till molnet, bestäm vilka aspekter av din verksamhet sin du vill omstrukturera. Som sagt, här är några grundläggande riktlinjer som kan hjälpa dig med övergången:

1. Förstå landskapet i molnet

Först måste du veta exakt vad du har att göra med och om ditt företag är utrustat för att hantera det eller inte. Detta betyder först och främst att du måste förstå fördelarna, riskerna och fallgroparna som ofta är förknippade med din molnlösning. Utvärdera sedan dina egna affärsmodeller och processer: Har du IT-färdigheter för att planera och implementera din molnlösning? Vet du vad som kommer att hända när det gäller sekretess och dataägande? Har du rätt säkerhetsåtgärder på plats? Har du företagskulturen för att slutföra skiftet? Att svara på dessa frågor i förväg är viktigt för en lyckad övergång till molnet.

2. Utveckla din strategi

Här får du reda på vad du ska migrera, vart du ska migrera och varför. Definiera dina mål och bestäm vilka lösningar som hjälper dig att nå dina mål. Det handlar om att hitta den glada mellanvägen mellan de funktioner som ditt företag vill flytta till molnet och funktioner som molnet faktiskt kan använda sig av.

Återigen ”inte alla arbetsprocesser är lämpliga för molnmiljöer, och det är inte heller säkert att migrering till moln stöder organisationens vision.” Så utvärdera ditt företag och ta reda på hur en migrering till molnet faktiskt är vettig – och ta det därifrån.

3. Implementera och migrera

När du väl har utvecklat din molnstrategi är det dags att faktiskt migrera till molnet. Det innebär att flytta data, applikationer eller affärsmodeller till molnservrarna. Vi rekommenderar att du förenklar och effektiviserar denna process genom att använda ett effektivt dataintegrationsverktyg för att utföra dessa överföringar.

Det finns olika problem som kan uppstå under och efter datamigrering – du måste tänka på saker som:

• Datasäkerhet
• Applikationskompatibilitet
• Databaskompatibilitet
• Förståelse och användning av själva data

Ett dataintegrationsverktyg kan hjälpa dig med alla dessa överväganden och risker och hjälpa dig att överföra dina data och använda dem för analys och insikt

4. Granska och utveckla kontinuerligt

Molntjänster är avancerade, skalbara och mycket flexibla – de gör det möjligt för företag att ändra processer, ändra tankesätt och prova nya saker enkelt och med mycket liten negativ inverkan. Så det sista steget är att se till att du använder dessa verktyg och verkligen använder dem för att förbättra din verksamhet.

I det stora hela måste molnaktivering gå hand i hand med en väldefinierad vision och en modernisering av organisationsstrukturen (om det behövs). Först då kan företag göra en framgångsrik, lönsam övergång till molnet.

Vill du lära dig mer om datalager i molnet?

Den digitala revolutionen har skapat en tillväxt inom datalagerlösningar i molnet. I molnet finns det två aktuella alternativ för organisationer som vill vara ledande analytiskt: datalager som en tjänst (DWaaS) och ta med din egen licens (BYOL) till molnet. Läs mer om detta i guiden.

Ladda ner guiden

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.