Tillbaka till huvudmeny

Hemmakontor – 13 tips för arbetsplats hemma

Hemmakontor – hur inreder du en snygg, funktionell arbetsplats i hemmet? Och vilka möbler och prylar behöver du för att kunna jobba effektivt?

Hemmakontor – inred en arbetsplats hemma
Så inreder du en arbetsplats hemma.

Gå direkt till de inspirerande exemplen på snygga, smarta hemmakontor >>

Vi ger dig tips på allt från snygg inredning till ergonomi, kryddat med en hel del inspiration. Allt för att ditt hemmakontor ska bli harmoniskt och maximera din effektivitet.

När coronapandemin satte klorna i vårt samhälle digitaliserades de flestas arbetsdagar i en rasande fart. Sedan dess har det blivit mer vanligt med hybrid-kontor och vissa dagar sköter du kanske jobbet från vardagsrummet, köket eller sovrummet.

För vissa fungerar det utmärkt. Andra blir tokiga av bristen på social stimulans under arbetsdagen.

Oavsett din inställning till hemarbete så är en sak säker – du gör rätt i att se över och optimera ditt hemmakontor. För hur effektivt blir det egentligen i längden att arbeta i soffan med en överhettad laptop i knät?

Hur effektivt blir det egentligen i längden att arbeta i soffan med en överhettad laptop i knät?

Med tanke på att vi lär fortsätta med hybridarbete ett tag till (och jobba hemifrån till och från) så vore det dumt att inte göra det bästa av situationen. Inte minst din kropp kommer att tacka dig i längden!

Kvinna hemmakontor headset med hund.

Hemmakontor – vad gäller?

Vad säger egentligen lagen när det gäller jobb hemifrån? I Sverige värderas vanligtvis sådant som ergonomi högt, men vem bär ansvaret för anställdas arbetsmiljö när alla sitter utspridda i sina hem runt om i staden, kommunen, länet eller hela landet?

Arbetsgivaren ansvarig – även för ditt hemmakontor

Arbetsmiljölagen är tydlig på den fronten. Oavsett var jobbet utförs så är arbetsgivaren ansvarig för den anställdes arbetsmiljö. Även vid arbete hemifrån.

Alltså förväntas arbetsgivaren fortsatt göra det som krävs för att undvika att arbetstagaren riskerar sin hälsa eller råkar ut för olycksfall.

Talar i mobil och arbetar i soffan med hund i knät.

Ryggskott och ont i nacken?

Kanske har du som anställd fått höftproblem efter att ha suttit på en ranglig pinnstol i barnens rum? Eller dragit på dig ett ryggskott efter åtskilliga timmar dubbelvikt över en laptop i en på tok för mjuk soffa? Tveka inte att informera chefer och ledning på arbetsplatsen om dina besvär – och hänvisa vid behov till arbetsmiljölagen som backar upp dina krav på ordentlig utrustning.

Kanske har du som anställd fått höftproblem efter att ha suttit på en ranglig pinnstol i barnens rum?

Dock bör väl chefen själv ha kunnat skymta din undermåliga arbetsmiljö på de videomöten som blivit en återkommande del av de flestas arbetsvardag.

I en situation där man som arbetsgivare har många medarbetare som arbetar hemifrån gäller det att hålla koll på sina arbetsmiljörutiner. Inte minst på det systematiska arbetsmiljöarbetet (där bland annat undersökningar, riskbedömningar, åtgärder och handlingsplaner är centrala begrepp).

Ladda ner vår kostnadsfria mall här: Arbetsmiljöpolicy – mall för företag.

Ont i nacken, dålig ergonomi hemmakontor.

Vitt skilda förutsättningar i svenska hem

Det går inte att sticka under stolen med att storleken spelar roll. Allt annat vore faktiskt att ljuga.

Mängden kvadratmeter i din lägenhet eller antalet rum i ditt hus har förstås direkt inverkan på valmöjligheterna när det kommer till ditt hemmakontor.

Men oavsett om du bor i ett slott eller en koja (nåja) går det att sätta ihop en duglig arbetsplats i hemmet.

Prova helt utan kostnad i 3 månader

Använd alla våra rabatter för företaget och privat. Utan begränsningar och helt utan kostnad i tre månader.

Hur ska hemmakontor inredas? Tips – utgå från dina behov

Kom ihåg att göra plats för alla arbetsverktyg och redskap som du har behov av. Inventera dina behov på samma sätt som du skulle göra om du inredde ett nytt badrum, vardagsrum eller kök.

Börja alltså med att fundera över vad du behöver för att kunna utföra ditt arbete på ett effektivt sätt. Glöm inte att se över vad du redan äger när det kommer till möbler och elektronik. Med stor sannolikhet har du något hemma som passar till din nya arbetsplats.

Efter du har fastslagit dina behov kan du gå vidare till frågor som var i hemmet din nya arbetsplats ska inredas, vilka inköp som behöver göras och vilken stil som skulle passa bäst i ditt hem.

Att beställa en massa möbler utan att först ha funderat över dina behov är förstås en usel idé. Det kommer garanterat att sluta med produkter som inte passar in och istället blir stående. Till förtret för såväl plånbok som miljö.

Att beställa en massa möbler utan att först ha funderat över dina behov är förstås en usel idé.

Vilar i kontorsstolen med skateboard och cykel längs väggen.

Lästips! Avdrag för kontor hemma – 8 säkra avdrag för enskild firma

Ergonomi

Kom ihåg att prioritera det viktigaste för din arbetsplats … ett riktigt schysst träslag i skrivbordet. Skämt åsido, fokusera på ditt välmående. Ergonomi bör alltid sättas i första rummet.

Vad behövs till hemmakontoret?

Dina vardagliga arbetsuppgifter och sysslor styr förstås vad din arbetsplats bör innehålla. Men visst finns det vissa saker som de flesta hemmakontor behöver för att kunna kallas “kontor”.

Ett fullt utrustat hemmakontor.

Kontorsstol

”Usch”, tänker kanske du. ”Inte vill jag trycka in en stor svart stol som bryter mot all annan inredning i mitt hem”. Lugn, nu för tiden finns det hur många stolar som helst på marknaden som värnar din rygg och dina axlar utan att se ut som en … kontorsstol. Ergonomi och snygg design i ljuv harmoni alltså!

Tur är det, för en skön stol som ger bra stöd för svank och höfter är bland det viktigaste i ett hemmakontor. Går den att ställa in i höjdled är det ännu bättre. Armstöd att kunna vila armarna på när du skriver på tangentbordet och arbetar med musen är också en fördel. Slutligen ska du förstås även nå ner i golvet för att ge stöd till lår och fötter.

Variera gärna med en balansboll eller sadelpall för att inte sjunka ihop i stolen.

Skrivbord

Den största och mest iögonfallande möbeln i ett hemmakontor är av naturliga skäl oftast skrivbordet. Det går definitivt att komma undan med ett ganska litet bord, men en viss plats kommer det att ta – det är i det närmaste ofrånkomligt.

När det kommer till typ av bord är ett höj- och sänkbart skrivbord att föredra. Att kunna variera din arbetsställning är inte bara guld för rygg, nacke och axlar. Det kan även bidra till ökad koncentration.

Att kunna variera din arbetsställning är inte bara guld för rygg, nacke och axlar. Det kan även bidra till ökad koncentration. 

Vi människor behåller dessutom fokus lättare om vi delar in vår arbetstid i olika etapper. Bryter du av sittandet med stående delar du på ett naturligt sätt upp din dag i mer hanterliga delar.

Stå upp och jobba med ett höj- och sänkbart skrivbord.

Bränn fett på kontoret

Kroppen är inte skapad för att sitta still i åtta timmar, och står du upp under en del av dagen ökar blodcirkulationen och fettförbränningen. Här kan du läsa mer om att sitta eller stå på jobbet – Stå upp och jobba – rätt eller fel?

“Trist att behöva klämma in ett sådant typ av bord”, tänker kanske du. Men dessa ergonomiska bord de behöver faktiskt inte vara särskilt skrymmande, eller så hemskt dyra heller för den delen.

Men visst, kanske har du en helt annan typ av skrivbord i åtanke för ditt hemmakontor. Försök i så fall åtminstone att matcha bord och stol så att du får en dräglig sitthöjd och kan skriva på ditt tangentbord utan besvär.

Försök att satsa på den gyllene medelpunkten mellan utseende och funktion. Har du tur behöver du kanske inte göra avkall på något av dem. Se inspirerande tips på skrivbord till ditt hemmakontor längre ner på sidan.

Fällbord

Psst.. för dig med riktigt lite yta kan ett vägghängt fällbord vara den allra smartaste lösningen. Trolla fram hemmakontoret när du behöver det, och använd den lilla avlastningsytan till annat när du inte arbetar.

Det väggmonterade klaffbordet Norberg från IKEA sparar plats.
Det väggmonterade klaffbordet Norberg från IKEA sparar plats i hemmet.

Skärm

För vissa är det nästan en omöjlighet att arbeta utan en eller ett par externa skärmar. Här spelar förstås typen av arbetsuppgifter in, men vanans makt är också stor.

Många tror att arbetet flyter fint med en laptop tills de provar en rejäl skärm. Att inte behöva öppna och stänga ner flikar och program stup i kvarten är helt enkelt bra för själen. Och förstås för effektiviteten. Du slipper dessutom stirra ner i laptopskärmen, vilket i längden knappast är bra för kroppen och kan bidra till gamnacke.

Att inte behöva öppna och stänga ner flikar och program stup i kvarten är helt enkelt bra för själen.

Bildskärmen placeras med fördel omkring en armlängds avstånd ifrån dig. Dina ögon bör ungefär vara i höjd med skärmens övre kant. Ögat mår bra av att få titta nedåt snarare än uppåt, och om ögonlocket är något nedsänkt slipper du en anledning till torra ögon framför skärmen.

Externt tangentbord

Med ett externt tangentbord (och en mus) kan du flytta en bit bakåt och behöver inte sitta så nära din skärm. 

Även om du envisas med att bara använda skärmen på din laptop kan ett tangentbord förbättra ergonomin avsevärt. Ett tips är i så fall att trycka in ett par böcker av “uppslagsverkstjocklek” under datorn för att få upp den i höjdled. Det ger en behagligare arbetsställning och skonar din nacke.

Bra lampor och belysning

Det här med belysning kan vara lite lurigt. I byggnader där jobb är den enda sysslan utgör lysrör eller andra typer av ljuskällor vanligtvis en slags grundbelysning högt upp i taken. Det ger ett jämnt ljus som sedan kan kompletteras med punktbelysning, exempelvis genom en lampa per skrivbord.

Ett liknande tänk kan du ta med dig in i hemmakontoret. Försök att få till ett bra grundljus genom att sätta upp en eller helst ett par lampor i taket. Har du möjlighet att installera en dimmer för justerbart ljus så har du en riktigt vass grund.

Komplettera sedan med en skrivbordslampa. Utöver att erbjuda lite mysigare belysning är den även toppen när du behöver mer fokuserat ljus. Vid arbete med skärm kan en skrivbordslampa även bidra genom att dämpa och motverka det hårda ljuset från skärmen.

Kom ihåg att bra belysning även ger ett betydligt proffsigare intryck i webbmöten. Bra för välmåendet samt för karriären!

Kom ihåg att bra belysning även ger ett betydligt proffsigare intryck i webbmöten.

Personlig touch

Att jobba är inte en fest varje dag, oavsett om det sker på kontoret eller i hemmet. Det kan nog de flesta hålla med om.

Men visst bidrar det om du trivs på platsen där arbetet sker. Var därför inte främmande för att addera lite trevliga, personliga grejer till ditt arbetshörn. Varför inte hänga upp din favorittavla, klämma in en longboard eller inreda med ett par vackra, luftrenande växter?

Sätt personlig touch på ditt hemmakontor.

Viktigt att tänka på när du inreder ditt hemmakontor

En arbetsplats för dig

Det är din arbetsplats så se till att utforma den så att just du trivs. Lägg ner lite extra tankeverksamhet så att allt från möbelval till plats i hemmet blir perfekt. Och glöm inte att göra utrymme för alla dina arbetsuppgifter.

Alla har som sagt inte massvis av oanvända kvadratmetrar till övers. Är det lite tight hemma hos dig så kan du fundera på om arbetsytan även kan användas till något annat. Får det plats en symaskin eller kanske en frimärkssamling i någon smart förvaringslösning?

Prova helt utan kostnad i 3 månader

Använd alla våra rabatter för företaget och privat. Utan begränsningar och helt utan kostnad i tre månader.

Matcha resten av hemmet

Ergonomin är central när du ska planera ditt hemmakontor. Men för den delens skull behöver inte arbetsplatsen sticka ut så värst mycket från stilen i hemmet i övrigt. Det finns gott om ergonomiska möbler på marknaden som utöver att värna din kropp även kan utgöra grunden till ett riktigt snyggt hemmakontor.

Försöker du matcha kontorets inredning med resten av ditt hem så kommer arbetshörnan uppfattas som en integrerad del, snarare än något avvikande och tillfälligt. Så länge du gillar den genomgående stilen i ditt hem så kommer detta göra de cirka åtta timmar du dagligen förväntas spendera i ditt hemmakontor mer trivsamma.

Hur ska hemmakontoret organiseras?

Kan du “lämna” arbetsplatsen vid dagens slut? När du arbetar hemifrån kan det ibland vara svårt att skilja på arbetstid och ledighet. Å ena sidan känns det inte riktigt som vanligt arbete, men å andra sidan är det svårt att släppa jobbet sedan arbetsplatsen blivit en del av hemmet.

Att göra plats för förvaring av så mycket arbetsmaterial som möjligt kan underlätta övergången mellan jobb och fritid. Om arbetsplatsen och allt tillhörande material som dator, block och pennor alltid är synliga så kan det vara svårt att tänka på annat.

Om arbetsplatsen och allt tillhörande material alltid är synligt så kan det vara svårt att tänka på annat.

Risken är också att du “bara” ska göra en liten jobbrelaterad uppgift utanför arbetstid när allt ändå finns framme. I längden är det inte att rekommendera, och kan i värsta fall sluta med överarbete och utbrändhet.

Om du åtminstone kan plocka bort en del saker när arbetsdagen är slut så ger du dig själv förutsättning att inte inkräkta på din lediga tid med arbete.

Ordning och reda

Ordning och reda i hemmakontoret med förvaring från IKEA.
Förvaringslösning i hemmet från IKEA

Glöm inte väggarna för förvaring

Det är lätt att stirra sig blind på golvytan och glömma väggarna. Det är synd, för här finns ofta en hel del utrymme för förvaring. 

Testa att blanda lösningar som hyllor, utdragslådor och öppna förvaringslådor. För att ändå skapa ett sammanhållet intryck gör du rätt i att satsa på en genomgående färg för förvaringslösningarna.

Pärmar och tidskriftssamlare

Även om vi har digitaliserat bort mycket pappersarbete så har de små arken ändå en märklig  tendens att dyka upp och skapa oreda. Och när du verkligen behöver ett papper så finns det aldrig där du trodde att du lämnade det. En klassisk pärm kan vara det inte så kreativa, men smarta, svaret på dina problem.

Hemmakontor på liten yta

Saknar du nog med utrymme för ett hemmakontor? Kanske kan vi få dig att tänka om. Med lite kreativitet och vilja går det nämligen att få till en arbetsplats i de allra flesta hem.

Spana in tipsen nedan för inspiration. Oavsett om du planerar en fullskalig arbetsyta med extra allt eller på sin höjd får in ett halvt skrivbord och en pall i ditt hem. Inspirerande även för dig som bara vill göra någon mindre förändring av din existerande arbetsplats.

Inspiration: snygga och smarta hemmakontor

1. Arbetsplats som del av bokhylla

En riktigt smart lösning är att låta en del av din bokhylla utgöra en arbetsplats. Flera hyllsystem inkluderar dedikerade delar för detta – bänkskivor som pallar en del belastning och funkar finfint som skrivbord. Exempelvis går det att addera sådana bänkskivor till serien Svalnäs från IKEA samt till den den kanske mest klassiska av alla hyllor, String.

2. Hemmakontor i garderoben

Du kanske drar dig från att förvandla din walk in-closet till ett hemmakontor, men även en mindre garderob kan bli riktigt bra som arbetsplats.

Se bara på det här exemplet från Mill City Workshop där en enkel garderob förvandlas till ett riktigt härligt hemmakontor med plats för skärmar och en hel del annat utan att kännas det minsta inklämt.

Att placera kontoret i en garderob har fördelen att arbetsytan begränsas till en avskild plats. Det negativa kan ju dock vara avsaknaden av fönster och direkt dagsljus.

Ovan ser ni snygga Libri från Swedese. Såväl String som Libri kan köpas från Input Interiör.

Det enda negativa i sammanhanget är att arbetsplatsen syns även när du inte arbetar, men å andra sidan borde du väl kunna plocka bort en del utrustning mellan arbetspassen.

Skulle behovet av ett skrivbord försvinna med tiden så kan du enkelt byta ut bänkskivan mot någon annan del i hyllsystemen.

3. Väggfäst arbetsplats

En vän av minimalism skulle gråta av lycka. Med den här lösningen fäller du ut skrivbordet och öppnar upp den dolda förvaringen när du ska arbeta. Lika enkelt fäller du ihop arbetsplatsen igen.

Inte en väg att gå för den med behov av flera skärmar, men riktigt läckert för den med arbetsredskap som inte kräver mycket plats.

4. Gardin som rumsavdelare

Även om du försöker matcha ditt hemmakontor med resten av hemmet kan det vara skönt att slippa se det när arbetsdagen är slut.

Se detta exempel från inredningsarkitekterna på Scheer & Co. Bara att dra för tygväggen när det är dags att slappna av och tänka på annat än jobb!

5. Göm dina sladdar

Undrar du också vad som hände med den där inredningvisionen som skulle platsa i vilket glansigt livsstilsmagasin som helst? Istället blev det sladdar överallt och en riktigt röra.

Baka in sladdarna och låt hemmakontoret bli en del av en stilren lösning med minimalt plotter. Med Nordmärke från IKEA kan du ladda tre smartphones och även samla en massa trassliga sladdar på samma gång.

6. Sitt eller stå utan höj- och sänkbart skrivbord

Som vi redan varit inne på är det bra för kroppen att variera arbetsposition. Och allra bäst är det om du kan stå upp och jobba under en del av dagen.

Det här har A Beautiful Mess tagit tillvara på med sin hemsnickrade arbetshörna som inte kräver mer material än lite enkelt trä och några hållare till vägghyllor.

OBS! Den här designen passar bäst för den som gillar att stå en hel del. En barstol med ett litet ryggstöd är nämligen en smart lösning, men kanske inte det mest ergonomiska i längden.

7. Möbler för små utrymmen

Hitta möbler som inte “tar över” små rum och får det att kännas alltför trångt. Så här löste inredningsföretaget A. Jennison Interiors utmaningen i en lägenhet på Upper East Side i New York. Höga, tunna ben på inte alltför iögonfallande möbler blev ett vinnande koncept.

8. Dra fokus från arbetsplatsen

Oavsett hur snygga möbler du hittar vill du kanske att hemmakontoret ska blandas in med resten av rummet och hemmet.

Den franska inredningsdesignern Christophe Vendel löser det med en lekfull tavelvägg, stolar av olika typ samt en bokhylla under skrivbordet. Snyggt!

9. Genomskinliga möbler?

Genomskinliga stolen Ghost Chair till hemmakontoret.

Om du störs för mycket av arbetsplatsen trots alla tips ovan kan det vara en idé att skaffa möbler som inte syns. Då tar inte möblerna upp för mycket “visuella kvadratmetrar” och rummet känns mindre rörigt.

En klassiker i sammanhanget är Ghost Chair, som lyckas med konststycket att vara iögonfallande och genomskinlig på samma gång.

10. Montera skärmen på väggen

I behov av en extern skärm för att komplettera din laptop, men utan längtan efter en skrymmande skärmfot? Häng upp skärmen på väggen.

Det frigör en hel massa yta på skrivbordet (där du exempelvis kan lägga din cowboyhatt och tillhörande chaps som bilden ovan tydligt visar …).

11. Utnyttja döda ytor

Passa på att utnyttja den där “döda ytan” i hemmet till er arbetsplats. Ett grunt bord, en stol och kanske en byrå eller hatthylla så är du hemma.

Se det här exemplet på kontorslösning i hallen i ett svenskt hem förmedlat av Alvhem.

Tips: En annan död yta är den ofta bortglömda platsen under en trappa.

12. För paret som verkligen trivs ihop

Ett hemmakontor kan förstås ha plats för fler än en person. Så här inredde det amerikanska bloggande paret Robert och Christina sitt arbetsrum för två.

OBS! Rekommenderas främst för par eller rumskompisar som inte går varandra på nerverna och vars arbetsdagar inte består av alltför många timmar i telefon …

13. Övergripande tips: Möblera om

Möblera om hela rummet när inreder ditt hemmakontor.

Passa på att ändra om hela inredningen och möblera om ett rum snarare än att bara klämma in skrivbord och stol i ett existerande upplägg. Du hade väl ändå tänkt möblera om lite förr eller senare?

Prova helt utan kostnad i 3 månader

Använd alla våra rabatter för företaget och privat. Utan begränsningar och helt utan kostnad i tre månader.

Hemmakontor – vad säger experterna?

Vi på Visma Advantage ger dig och ditt företag rabatter hos Sveriges största leverantörer inom alla viktiga inköpsområden.

Vi hörde oss för bland våra leverantörer av möbler, inredning och hemelektronik. För vilka vore bättre att be om tips när det kommer till hemmakontor och jobb hemifrån?

Kristina Wärmare, PR- & kommunikationschef , NetOnNet

Kristina Wärmare på NetOnNet om hemmakontor.

Vad bör våra läsare tänka på när de sätter ihop sina hemmakontor?

Till att börja med är det väsentligt med en riktigt bra internetuppkoppling, samt en arbetsyta och en stol som är ergonomiskt anpassade. Alltför många kan nog vittna om att soffan och sängen inte är en långsiktig lösning för en bra arbetsställning.

Kanske vill du stå upp och arbeta viss del av dagen? I så fall är ju ett höj- och sänkbart skrivbord en klar fördel. Sedan är det självklart även viktigt att ha bra skärmar, bra tangentbord och mus, bra headset och en bra webbkamera för att möjliggöra kvalitativa digitala möten.

Produkter som du vill lyfta fram i sammanhanget?

Andersson MDD 3.0 Frame White + MDD 3.0 Board White
Ett ergonomiskt höj- och sänkbart skrivbord.

Andersson MDD 3.0 Frame White  MDD 3.0 Board White höj- och sänkbart skrivbord.


Mission SG Cyclops
En bra och mycket prisvärd webbkamera med full HD och vidvinkel:

Andersson KDS 3.5-white office kit
Ett trådlöst tangentbord och mus gör arbetsytan lite flexibel (finns i både vitt och svart för att passa din stil):

Andersson KDS 3.5-white office kit - Trådlöst tangentbord och mus.


Logitech MX900 Performance Keyboard and Mouse
För den som vill lägga en lite större peng är det här ett mycket bra ergonomiskt och trådlöst tangentbord samt mus med lång batteritid.

Finns det några vanliga misstag som många gör med sina hemmakontor?

En av de vanligaste fallgroparna är att inte ha utrustning som möjliggör en ergonomisk arbetsställning. Det finns även risk att förbli sittande hela dagen, och inte röra sig på samma sätt som på kontoret.

Att se över ens ergonomiska utgångsläge är jätteviktigt, samt att säkerställa olika former av rörelse under arbetsdagen.

Vad är dina bästa tips för arbete från hemmet?

  • Säkerställ att du har utrustat ditt hemmakontor på ett sätt som gör att du kan arbeta ergonomiskt och effektivt.

  • Med hemmakontoret inom räckhåll under dygnets alla timmar är det lätt hänt att jobbet tar över fritiden. Sätt upp rutiner för din arbetsdag. Jag går alltid en runda runt kvarteret för att ställa in hjärnan på ”gå till jobbet”-mode på morgonen, försöker hålla lunchtiderna och tar korta pauser för att sträcka på mig och röra på mig för att hålla igång cirkulationen.

  • Glöm inte att utnyttja de fördelar som finns med att arbeta hemifrån. Som att träna på lunchen, eller att äta lunch med din partner!
Rör på dig och träna när du jobbar hemma.


  • Eftersom jobb från hemmakontoret kan bli ensamt är det viktigt att se till att träffa kollegorna digitalt. Börja dagen med en kort incheckning tillsammans i teamet. Säkerställ att alla har kameran på vid alla möten, det skapar ett personligt möte i det digitala. Eftersom digitala möten har en tendens att bli platta är det kul att ”skoja till det” ibland. Exempelvis med en quiz på fredagsfikat eller ett mötestema där alla klär ut sig – det blir ett roligt avbrott där ni får skratta en stund tillsammans!


Peo Svensson, Key Account Manager på Gerdmans

Peo Svensson, Gerdmans.

Vad bör våra läsare tänka på när de sätter ihop sina hemmakontor?

Först och främst är det viktigt att hitta en lämplig plats i hemmet att jobba på. Håll sedan arbetet till den platsen, så gott det går.

Ergonomin är också väl så viktig på hemmakontoret som på det traditionella kontoret. Det gäller att du står och sitter bra, samt har en bra belysning och en dräglig ljudmiljö.

Glöm heller inte att ”rensa upp” hemmakontoret när dagen är slut. Se till att hemmet fortfarande är ett hem även om det också används som arbetsplats.

”Se till att hemmet fortfarande är ett hem även om det också används som arbetsplats.”

Produkter som du vill lyfta fram i sammanhanget?

Sittboll VLUV
En snygg och skön balans- och sittboll med klädsel i tyg, läder eller ull. Bra för att undvika felaktig hållning och aktivera kroppen. Med hjälp av en insydd golvring hålls balansbollen på plats under arbetet. Avtagbar klädsel för enkel tvätt och rengöring. Finns i flera olika storlekar.

Sittboll Vluv är perfekt i hemmakontoret.

Sadelstol Dalton
Den här smarta stolen är formad som en klassisk cowboysadel och tvingar dig till en ergonomisk arbetsställning. Kommer i flera varianter och kan ställas in för att passa just din kropp perfekt!

Höj- och sänkbart skrivbord Venla
Variera din arbetsställning med ett enkelt knapptryck. Detta skrivbord går att få med endast 600 mm djup vilket gör det idealiskt för hemmakontor där varje cm räknas. Lätt, enkelt och passar i många hem. Välj mellan olika färger, storlekar och material.

Finns det några vanliga misstag som många gör vid hemarbete?

Ett klassiskt misstag är att sitta vid köksbordet och räkna med att kroppen ska uppskatta det. Det funkar i ett par dagar, men ganska snart känns den dåliga sittställningen i kroppen.

En annan fallgrop är att bara köra på, glömma raster och äta oregelbundet.

Vad är dina bästa tips för arbete från hemmet?

  • Variera din arbetsposition för att undvika ergonomiska besvär som ont i rygg, axlar, muskler och leder. Stå, sitt och glöm inte att pausa – kanske med en liten promenad runt kvarteret. Kom ihåg att det inte finns någon arbetsplatsutformning som är så bra att den fungerar ur belastningssynpunkt under för långa perioder i sträck.
Variera din arbetsposition för att undvika ont i rygg, axlar, muskler och leder.

  • Skapa och behåll rutiner. Sträva efter att behålla vanlig arbetstid. Kom ihåg att ta pauser, promenader, luncher och fikaraster.

  • Kommunicera med varandra. Utnyttja system för digitala möten eller plocka upp telefonen. E-post är inte alltid det bästa kommunikationsmedlet. Vi behöver se och höra varandra.

  • Var öppen för att prata om annat än bara jobb. Fråga varandra hur ni mår och föreslå gemensamma raster.

  • Håll kontakt med dina kollegor över telefon eller video. Boka förslagsvis in en telefonfika eller en video-AW.

5 tips för bättre ergonomi från Elgiganten

1. Tangentbord
Om du inte redan har ett, skaffa ett separat tangentbord och en mus.

2. Skärm
Placera bildskärmen så att den övre kanten ligger något under ögonen och du inte böjer nacken i onödan.

3. Sittposition
Om du inte har en justerbar kontorsstol så kan du placera en kudde mellan sitsen och ryggstödet. Detta ger extra stöd i svanken och en bättre sittposition.

4. Belysning
Se till att ha bra belysning, helst i form av dagsljus men annars från en lampa. Lampan ska placeras så att varken du eller skärmen skuggar dina papper och anteckningar.

5. Bordshöjd
Använd ett bord i rätt höjd. Ett höj- och sänkbart bord är så klart det optimala alternativet, då du också kan variera med att stå upp. Om ditt bord är för lågt kan problemet lösas med klossar under bordet. Om det istället är för högt kan du lägga några kuddar på stolsätet och eventuellt använda en fotpall.

Prylar från Elgiganten som lyfter jobbet från hemmakontoret

Kontorsstol Zen Phase 003 Steel

Med denna vassa kontorsstol får du ett rejält stöd för hela kroppen. Varje del av stolen kan anpassas efter dina behov, och stolen är klädd i koreansk mesh som enligt uppgift ska andas mer än en hel yogaklass.

Dessutom är hjulen designade för att glida över alla slags golv med minsta möjliga ljudnivå. Uppskattat av andra i hushållet!

Zen Phase 003 Steel kontorsstol.


LENOVO THINKVISION T27Q-20 27″ BILDSKÄRM

Riktigt bra 27 tums skärm från Lenovo med utmärkt klarhet, färgdjup och detaljnivå. Strålande för redigering av foton, grafik och multimedia

Den ultratunna ramen sparar plats och gör att Thinkvision fungerar perfekt tillsammans med fler skärmar utan irriterande avbrott dem emellan.


Logik Ego Musmatta

Musmatta med ergonomi i första rummet. Gelmaterial som ger fint stöd för handleden och samtidigt är mjukt nog för att kännas skönt under en hel arbetsdag.


Jabra Elite 85h trådlösa around-ear hörlurar

Aktiv brusreducering är underbart – inte minst vid arbete hemifrån då allt från skrikande barn till borrande grannar kan störa fokuset.

Dessa lurar från erkända Jabra levererar högklassigt ljud och fungerar lika fint för samtal och webbmöten.

Trådlösa around-ear hörlurar Jabra Elite 85H.

Tips från Input Interiör på produkter för bättre ergonomi vid arbete hemifrån

Ståmatta StandUp Easy Cork

Det ”naturliga valet” när du står upp och arbetar. Vegansk premiumståmatta med ytskikt av äkta kork.

Skrivbordslampa Neos X

LED-lampa som har justerbar färgtemperatur, timer och dimmer så du kan ställa in ljuset när du arbetar. Utrustad med Qiladdare och USB-uttag. Tillgänglig i massa olika färger.

StandUp Minidesk

Höj- och sänkbart mindre arbetsbord som gör det möjlighet för dig att manuellt justera arbetshöjden även på ett fast underlag. Underlättar arbetet för många som inte har möjlighet till ett större höj- och sänkbart bord.

Arbetsstol Capisco Puls 8010

Ergonomisk arbetsstol med sadelsits. Sittdyna i smarta tyget Xtreme. Underrede i svart, vitt eller silver – välj det som passar ditt hemmakontor bäst!

Se alla produkterna till hemmakontoret hos Input Interiör här

Rabatt på allt till hemmakontoret med Visma Advantage

Vismas inköpstjänst ger dig och företaget du arbetar på rabatter på såväl möbler och inredning som hemelektronik hos de största leverantörerna.

Här handlar du billigare till arbetsplatsen med våra rabatter

Vad sägs om rabatt på hela sortimentet hos företag som Newport, Gerdmans och Input Interiör?

Ska det byggas om lite när du ändå håller på så får du även lägre pris hos Buildor, det stora byggvaruhuset online.

Möbler i all ära, men du måste ju även ha IT och vass hemelektronik på plats. Med rabatt hos de stora kedjorna Elgiganten, NetOnNet och Dustin hittar du lätt prylarna du behöver utan att betala en krona för mycket.

Rabatt hos Elgiganten med Visma Advantage.

Spenderar du och dina kollegor också mer tid i telefon än vanligt när ni arbetar hemifrån? Med vår rabatt hos mobiloperatören hallon blir Sveriges antagligen lägsta priser på mobilabonnemang ännu lägre.

Bläckpatroner, toners och andra tillbehör hittar du som bekant hos inkClub. Självfallet extra prispressat med vår rabatt.

Prova helt utan kostnad i 3 månader

Använd alla våra rabatter för företaget och privat. Utan begränsningar och helt utan kostnad i hela tre månader.