Tillbaka till huvudmeny

Friskvårdsbidrag ska inte kosta hälsan

Skattefri motion är en populär förmån i många kommuner. Men hanteringen av kvitton riskerar att bli en tung börda för löneavdelningen.

För en del kommuner är friskvårdsbidrag en administrativ börda. Foto: Alice Helleday
För en del kommuner är friskvårdsbidraget en administrativ börda. Foto: Alice Helleday

Friskvårdsbidrag är en populär förmån i många kommuner, men hanteringen av kvitton blir lätt en tung börda för löneavdelningen. Med Personec P och Min Friskvård får du till en helautomatisk process och medarbetarna slipper ligga ute med pengar.

Slutet av året är inte bara lussebullar, hyacinter och samvaro med släkt och vänner. Det är också den tid när möjligheten att utnyttja det årliga friskvårdsbidraget snart rinner ut. Friskvårdsbidraget är en skattefri förmån med syfte att stärka personalens hälsa. Men för löneavdelningen riskerar den att leda till ökad stress under intensiva perioder.

Enligt en undersökning som fackförbundet Vision utförde förra året, erbjuder tre av fyra kommuner friskvårdsbidrag åt sina anställda. Upplägget varierar, men administrationen innebär  nästan alltid en tidskrävande hantering av stora mängder kvitton och blanketter.

Min Friskvård är integrerad med Personec P

På en stockholmskommun var anhopningen av ansökningar så stor i december, att den nästan knäckte deras löneavdelning. Mer än hälften av alla underlag var ofullständiga och de blev bombarderade med hundratals frågor om vilka regler som gällde. Den akuta situationen behövde åtgärdas och när de ändå skulle byta var det viktigt för dem att få till en helautomatisk process. Det finns flera mer eller mindre digitala lösningar på marknaden, men Min Friskvård är den enda med full integration till Personec P.

En helautomatisk process

Min friskvård är ett betalsystem som befriar arbetsgivaren från all administration kopplad till friskvårdsbidraget. Tjänsten blir en integrerad del av medarbetarnas självservice i Visma Window. Genom att använda Min Friskvårds app blir processen helt digital, vilket gör det enklare för medarbetarna att utnyttja bidraget. De slipper dessutom lägga ut pengar för sina hälsofrämjande aktiviteter. Förutom att slippa den tunga administrationen, behöver löneavdelningen inte besvara om aktiviteter som boule och forsränning är godkända. Dessa och alla andra frågor kopplade till friskvårdsbidraget, tar Min Friskvårds egen servicesupport hand om.

 

Läs mer om Personec P och Min Friskvård