Tillbaka till huvudmeny

Excel Hell – hotet mot effektivisering

Du vet att du är i ”Excel Hell” när det känns som det enda du gör är att sammanställa en massa kalkylblad och drömmer mardrömmar om rader och celler som mystiskt försvinner.

Är du fast i Excel Hell?
Är du fast i Excel Hell?

Många i min bransch skojar om Excel Hell, det spindelnät företag lätt fastnar i och som av någon outgrundlig anledning nu utgör basen för all viktig data. Det handlar om avancerade, manuellt uppdaterade rapportpaket och andra rapporter med inbördes kopplingar som man är beroende av, och livrädd för att de skall krascha på grund av felaktiga inmatningar av ivriga eller oförsiktiga användare.

Låt oss bara direkt fastslå att Excel är en mycket kompetent programvara. Och ett program kan så klart inte i sig självt vara ett problem för utvecklingen mot en mer automatiserad och effektiv ekonomiadministration. Problemet är att många lägger en massa resurser på ett verktyg som egentligen inte är avsett för Performance Management.

När jag presenterar en lösning för analys och rapportering som inte bygger på manuell inmatning av data, hörs ofta frågan:  “kan jag importera mina Excel-rapporter och samtidigt behålla dem?” Men varför skulle man vilja det, svarar jag då. Det vore ju som fråga Henry Ford om han kunde göra plats för hästar i sin revolutionerande frihetsmaskin T-Forden.

Sluta svettas i Excel Hell – automatisera rapporterna 

Vi ser att många medarbetare på ekonomiavdelningarna har ett stort kontrollbehov. Och det är ju någonting positivt, det borde ju få dem att vilja gå mot systemstyrda lösningar snarare än Excel. Men sen har vi ju det där med vanans makt. Vanor är som bekant svåra att bryta och i gränslandet mot en ny vana tappar man lite av kontrollen på vägen.

Jag tror dock att de flesta ekonomiansvariga vet att mycket kan effektiviseras, att många Excel-rapporter kan släppas, och att deras affärssystem faktiskt inte är så integrerade med de övriga systemen som det först var tänkt. Med rätt BI-lösning konsolideras data automatiskt över alla områden, vilket ger dig insyn i verksamheten på mycket kortare tid så att du kan fatta smarta beslut snabbare.

Vågar man bara bryta vanans makt kommer man hitta en hel del automatiserade affärslösningar som effektiviserar och utvecklar verksamheten. Läs mer om beslutsstöd här eller ladda ner guiden nedan om de vanligaste utmaningarna med rapportering och hur man bäst löser dem.

Till guiden!

Mest populära