Tillbaka till huvudmeny

Ett år senare – Vad kan ett år som Management Trainee leda till?

Ett år har gått sedan traineeprogrammet avslutades och vi har äntligen börjat bli varma i kläderna i våra roller och ansvarsområden. Läs vidare för att få en inblick i vad vi sysslar med om dagarna.

Ett år har gått sedan traineeprogrammet avslutades och vi har äntligen börjat bli varma i kläderna i våra roller och ansvarsområden. Vill vi gärna berätta vad vi sysslar med om dagarna. Hör gärna av er till oss om ni vill diskutera det vidare eller har några frågor.

Vad gör Louise?

Efter traineeprogrammet började jag i Vismas produktutvecklingsavdelning som Strategic initiatives manager. Det innebär att jag arbetar som projektledare där jag i början fick ta mig an en rad olika strategiska initiativ. Med tiden har mitt ansvarsområde inriktas mot det jag tycker är mest intressant: processautomatisering med robotar (RPA) och AI. Jag är produktägare för de robotar som vi utvecklar i Sverige vilket innebär att jag är med från idé till utveckling och slutligen implementering. Jag är alltså med och identifierar potentiella processer att automatisera, planlägger utvecklingen och leder implementeringen. Dagligen guidar och diskuterar jag tekniska problem och möjliga lösningar med våra utvecklare i Norge och Slovakien. Samtidigt för jag dialogen med “kunden”, som oftast är en del av Visma, deras ledningsgrupp och berörda parter. Det är utmanande, spännande och utvecklande. Jag har alltid velat arbeta som länken mellan teknik och business, då det är där jag vet att jag kan bidra mest, vilket är exakt vad jag får göra idag! Parallellt med detta driver jag en del andra projekt bl.a. Integrering av uppköpta bolag och datavisualisering för att vi ska kunna arbeta mer datadrivet i organisationen.

Vad gör Maria?

Min titel är Digital Success Manager och det är en roll som jag har haft lyxen att forma mycket efter mina egna intressen och de områdena där jag känner att jag kan bidra på. Traineeprogrammet gav mig möjligheten att testa på en rad olika arbetsområden och det var då jag insåg att jag brinner för hur vi kan få våra kunder mer nöjda och framgångsrika med våra produkter. Att min roll också innefattar den digitala aspekten är en stor bonus. Jag brukar beskriva min roll som en internkonsult på Visma vilket gör att en typisk dag för mig är fylld av spännande möten där vi diskuterar projekt som vi arbetar på och sedan tid för eget arbete kring mina fokusområden. Jag skulle nog inte kunna dra meningen ”ingen dag är den andra lik” för själva arbetsprocesserna liknar varandra men innehållet dag till dag skiljer sig mycket. Just detta tycker jag är den perfekta balansen, jag arbetar konstant med nya saker men i ett liknande upplägg så att jag har kontroll och en trygghet på min arbetsplats. Då Visma är ett stort bolag och jag har en tvärfunktionell roll innebär det att många av mina kollegor befinner sig i utlandet. Därmed kan en typisk arbetsdag innebära möjligheten att resa till andra kontor för att delta i workshops eller som när jag är på plats på Stockholmskontoret ta möten över webben.

Mina fokusområden är bland annat att:

  • Förbättra vår översikt och insikt av våra kunder
  • Förbättra våra processer kring uppföljning av våra kunder
  • Hitta verktyg och system som kan förbättra och förkorta manuella processer
  • Driva projekt som innefattar övergången till molnet

Vad gör Brian?

Som Data Analyst arbetar jag ständigt med bolagets data och arbetar titt som tätt med både divisions- och koncerngemensamma initiativ. Idag rapporterar jag till bolagets Finance Director. I detta arbete får jag möjligheten att kombinera både min tekniska kompetens och min projektledningsförmåga för att driva förbättrings- och förändringsarbete på bolaget. En vardag kan bestå allt från att grotta ner sig i data med hjälp av business intelligence-verktyg (Tableau, Alteryx, SQL, samt traditionell scriptning i Python) till att kravställa och driva projekt associerat med automatisering och data. Jag ställdes inför ett utmanande vägval där jag kände att jag behövde välja på antingen utveckling eller business. Som Data Analyst upplevde jag att detta var en möjlighet att kombinera bådadera.

För att sammanfatta var mitt val av roll enligt följande:

  • Nära till ledningsgrupp och chefsforum
  • Lösa tekniska problem för att effektivisera verksamheten
  • Ett område med utvecklingspotential

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi alla konstatera att traineeprogrammet gav oss en unik möjlighet att hitta vad för typ av arbete vi motiveras av.  Året var en språngbräda till roller som är betydelsefulla för verksamheten och ansvarsområden som vi aldrig hade kunnat drömma om för ett år sedan! Det gav oss även ett brett nätverk som vi kan använda dagligen. Vi ser fram emot att utöka vår kompetens och bita tag i nya utmaningar Visma bjuder på i våra respektive ansvarsområden.

Vi hoppas detta kan inspirera och ge ett smakprov på vad Visma kan erbjuda som arbetsgivare. Vi önskar er en fin sommar och att ni passar på att koppla av. Det ska vi göra!

Hälsningar,

Louise, Maria och Brian

Vill du vara en del av denna resa? Håll koll på ansökan till Management Trainee-programmet år 2020!

Hur började allt? Klicka här för att se vårt inledande blogginlägg.

Vad gör år 2019s Management Trainees? Klicka här för att läsa mer om dem

Mest populära