Tillbaka till huvudmeny

Bra systemförvaltare värda sin vikt i guld

En systemförvaltare behöver kunskap och förståelse om lön, skatt, avtal, statistik och ekonomi – med andra ord hela kedjan från ax till limpa.

Systemförvaltare behöver ha koll på hela kedjan, från ax till limpa.
Systemförvaltare behöver ha koll på hela kedjan, från ax till limpa.

Moderna lönesystem automatiserar arbetet allt mer, men någon måste se till att inställningarna är rätt, att statistik skickas i tid och ha koll på hur körningarna påverkar ekonomiska rapporter. Det är här systemförvaltaren 💗 kommer in – en värdefull nyckelspelare som ansvarar för att allt blir rätt helt enkelt.

Fast enkelt är det inte. Det är en efterfrågad kompetens som besparar arbetsgivaren både tid och pengar. För misstag blir inte sällan komplicerade att reda ut och kan i värsta fall leda till att anställda får fel löneutbetalning eller pensionsavsättning.

 – Ibland uppmärksammas inte problemen förrän SCB hör av sig. Då måste systemförvaltaren felsöka, för att hitta förklaringen till varför de inrapporterade siffrorna avviker, säger Boel Rasmussen, leveranssamordnare av Vismas systemförvaltartjänster för Personec P.

Det är lätt hänt att den som är orutinerad kan missa något av alla viktiga steg i kvalitetskontrollen. Som när en systemförvaltare glömde läsa av en fellog för några år sedan. Det fick till följd att en enorm summa höll på att betalas ut till en av kommunens anställda.

– Hela bankfilen fick stoppas. Det blev mycket onödigt och kostsamt extraarbete den gången, säger Boel Rasmussen.

Visma hjälper en av fyra P-kommuner

Våra erfarna systemförvaltare säkerställer kvalitet och minskar sårbarheten för en av fyra kommuner med Personec P. System Management tidigare ASP tillhandahåller anpassningsbara tjänster i flera steg, där valbara tillägg ökar din valfrihet ytterligare.

Läs om hur Hammarö kommun lejde bort tabellerna

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • Beräkna dygnsvila i realtid

    Från 1 oktober 2023 gäller nya regler kring vilotid för medarbetare i kommuner och regioner. Hur kan du möta de nya kraven på bästa sätt? Vi frågade Jerker Wall, produktmarknadsansvarig för schema- och bemanningssystemet Medvind WFM.