Tillbaka till huvudmeny

Bra chef attraherar unga akademiker

För unga akademiker är bra ledarskap och god stämning på arbetsplatsen allra viktigast när de väljer jobb.

Jobbannonser följer allt som oftast ett mer eller mindre standardiserat format. Av förklarliga skäl finns det i princip alltid med en detaljerad beskrivning av rollen och en presentation av arbetsgivaren. För att öka intresset är det också vanligt att lista alla förmåner. Däremot ser man sällan en presentation av den person som kommer att bli närmaste chef eller konkreta exempel på den goda sammanhållningen inom arbetsgruppen.

I framtida jobbannonser kan det bli ändring på det! Åtminstone om de som rekryterar tar till sig av innehållet i Academic Works senaste YPAI-undersökning (Young Professional Attraction Index). I den svarade 60 procent att det allra viktigaste när de söker jobb är en bra chef, trevliga kollegor och god stämning på arbetsplatsen. Som jämförelse tycker bara hälften så många att eget ansvar, företagets värderingar och geografiska läge är viktigt. Och för endast en av sex är arbetsgivarens framgång och förmåga att tänka nytt viktigast.

YPAI 2018 (Young Professionals Attraction Index, Academic Work)

Knep för att locka unga akademiker

För att öka organisationens attraktionskraft på unga akademiker tipsar Academic Work om att 1) förstå målgruppen, 2) identifiera sina styrkor och 3) att våga skryta.

I slutändan är det mottagarens upplevelse av dig som arbetsgivare som avgör. Ju mer du vet om målgruppen, desto lättare är det för dig att kommunicera med dem. Fundera på vad av de tio saker som målgruppen värderar allra högst som din organisation är bäst på. Vad har ni som målgruppen inte tar för givet och som inte alla andra har? Därefter går du igenom era annonser, webbsidan, och era andra kanaler och säkerställer att ni pratar om rätt saker utåt. Se till att lyfta de identifierade styrkorna och att det är lätt för arbetssökande att förstå varför din organisation är en attraktiv arbetsgivare.

Till sist ett tips till dig som söker jobb: Nästa gång en arbetsgivare frågar efter dina referenser, be att få detsamma på hur den närmaste chefen uppfattas av sina andra medarbetare!

Viktigast för unga akademiker

Källa: Academic Work, YPAI 2018

  1. Bra chef och ledarskap – 60%
  2. Trevliga kollegor och bra stämning – 60%
  3. Bra lön och förmåner – 58%
  4. Goda utvecklingsmöjligheter – 47%
  5. Utmanande och varierande arbetsuppgifter – 44%
  6. Flexibel arbetsplats och arbetstid – 42%
  7. Eget ansvar och egna beslut – 30%
  8. Företagets värderingar och kultur – 29%
  9. Geografiskt läge/närhet till hemmet – 29%
  10. Nytänkande och framgångsrik arbetsgivare – 16%

Fråga: Vad är viktigt när du väljer arbetsgivare eller när du väljer arbetsplats? (Välj minst tre alternativ)

 

Vill du ytterligare öka chansen att attrahera unga akademiker? Skaffa ett bra rekryteringssystem!

Visma Recruit för publik sektor

  

Visma EasyCruit för privat sektor