Tillbaka till huvudmeny

Att falla för rätt trend och inte i fallgroparna

Varianterna är många vid byte eller köp av nytt affärssystem. Standard eller anpassad? Handplockade delar eller en komplett lösning? Och det går trender i allt. Men vad är rätt för er?

Undvik fallgroparna när du ska byta affärssystem
Undvik fallgroparna när du ska byta affärssystem

Det finns ett antal trender som böljar lite fram och tillbaka och som man kan följa med intresse när de beskrivs av sakkunniga i media. Eller vi kanske ska kalla dem ”val” att ta ställning till. Det ena är ”Best of Breed” vs ”Suite”. Alltså, ska vi plocka ihop vår egen lösning av marknadens bästa erbjudanden, CRM, Webb-shop, POS (kassalösning), BI (beslutsstöd), elektronisk fakturahantering etc, med den utmaning som integrationer och många upphandlingar innebär? Eller ska vi köpa en färdig, komplett lösning (plattform) från en leverantör och acceptera att alla delarna inte är lika väl utvecklade? Fördelen med att hantera EN leverantör som inte kan skylla på någon annan är ju bra men varje avdelning eller process kanske inte får bästa stöd?

En annan trend är ”Standard” vs ”Anpassad”. Ska vi ha en mer kostnadseffektiv standardlösning som vi får ändra verksamheten efter? Eller ska vi anpassa vårt affärssystem efter våra processer med lite dyrare support, lite längre uppgraderingar och större implementationsprojekt som följd? En annan sak är att välja det som nu kallas ”On Premises”-lösning (installerad på er egen server på kontoret) eller en molntjänst/SaaS (tidigare variant av ”Moln” var ju ASP eller ”hostade” lösningar som gav dig ett ”halvt” moln.)

Oavsett vilken trend som är rätt för er bör ni identifiera era eventuella svårigheter förenliga med byte av affärssystem. Vår guide tar upp de vanligaste fallgroparna, och hur ni gör för att undvika dem.

Ta del av guiden

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • P27 läggs ner – vad händer nu?

    P27 Nordic Payments, projektet som skulle bygga en gemensam betalningsinfrastruktur i Norden, har dragit tillbaka sin ansökan om clearingtillstånd från Finansinspektionen.

  • Agda PS – nästa generations lönesystem

    Det händer mycket runt lönesystemet Agda PS. Planen för Agda PS är exceptionellt spännande, både för befintliga kunder men också för nya. Jag har träffat Mikko Keinonen, Product Development Director på Visma Enterprise, för att ta reda på mer.