Tillbaka till huvudmeny

Undvik att drabbas av The Great Resignation med hjälp av individanpassad kompetensutveckling

Alla tecken pekar på att vi befinner oss i The Great Resignation, det som även kallas the great re-shuffle – en omfattande global uppsägningsvåg som drivs av anställda. Men det behöver inte drabba ditt företag – så länge du agerar i tid. Med hjälp av att använda dig av teknologin på rätt sätt kan du engagera medarbetarna och erbjuda individanpassade utbildningar, vilket kan vara avgörande för att dina medarbetare ska vilja stanna kvar.

Redan i våras kom rapporter om uppsägningarna, till följd av att amerikanska arbetsdepartementet rapporterade att över fyra miljoner människor sagt upp sig. En nyligen genomförd global undersökning från Microsoft visar dessutom att över 40 procent av anställda överväger att lämna sina jobb inom det närmaste året. Men glädjande nog finns det ett sätt att undvika att drabbas av uppsägningarna som vi strax ska komma in på, men först går vi igenom bakgrunden till att det sker just nu. 

Därför vill så många säga upp sig

Pandemin har utan tvekan haft en inverkan genom att sätta strålkastarljuset på framtidens arbetsliv, och fått många anställda att fundera kring vad de värdesätter, både i arbetslivet och på ett personligt plan. Självklart kan det finnas en rad olika individuella skäl bakom att så många just nu funderar på att säga upp sig. Men inte sällan bottnar det i att den anställda känner att att hen inte blivit lyssnad på, haft samma roll för länge utan att utvecklas eller att de inte längre trivs med arbetsuppgifterna. 

Våra kunskaper har ett kortare utgångsdatum än någonsin tidigare. Många anställda upplever att de saknar kunskaper, har en längtan att utvecklas, eller skulle vilja bredda sin nuvarande roll. Företag som vill lyckas behålla sina medarbetare och och attrahera ny kompetens måste därför vara beredda att anpassa sig.

På dagens snabbrörliga arbetsmarknad kan det inte längre ses som ett konkurrensmedel att erbjuda karriärutveckling, det är snarare en hygienfaktor. Det faller under företagets ansvar att se till att tillhandahålla möjligheten att erbjuda chanser till lärande, utbildningar och utveckling. 

Så undviker du uppsägningarna

Trots att frågorna är så pass viktiga tenderar det att falla mellan stolarna och glömmas bort i det vardagliga arbetslivet om inte företaget är aktivt drivande och ser till att det faktiskt händer. Glädjande nog finns det ett enkelt sätt att få båda parter att mötas och underlätta hela processen. 

Idag finns nämligen ett flertal Employee Experience-lösningar på marknaden som med hjälp av teknologi och AI hjälper företag att ta fram skräddarsydda utbildningar till sina anställda. I systemen finns stora kataloger med utbildningar av relevant och aktuellt innehåll som kontinuerligt utvecklar medarbetarna.

Man slipper alltså lägga tid och resurser på att samla in vilka kunskaper medarbetaren har i dagsläget och utifrån detta föreslå relevanta kurser, eftersom systemet gör det automatiskt. Att få verktyg som hjälper organisationen, chefer och anställda att utvecklas i takt med tiden och förbereda sig inför framtidens kompetensbehov har med andra ord aldrig varit enklare.

Kostnadseffektivt och tidsbesparande

Det finns flera fördelar med att ta hjälp av de tekniska framstegen som skett på området. Inte bara undviker du att förlora viktig kompetens som tar lång tid att ersätta, uppsägningarna tenderar också att resultera i dyra kostnader för anställning som du slipper bekosta. I nio av tio fall är det mer kostnadseffektivt och tidsbesparande att erbjuda kunskapsutveckling för de anställda än att behöva genomgå en rekryteringsprocess, onboarding och upplärning för en ny medarbetare. 

Dessutom belönas hela organisationen med mer engagerade och motiverade medarbetare som kan vara ännu mer produktiva i sina roller och göra ett bättre jobb. Nästa gång du som chef har ett medarbetarsamtal kommer både din och den anställdas börda att lättas, tack vare att ni kan ha mer meningsfulla konversationer. Istället för att diskutera hur saker har fungerat tidigare och fundera kring olika lösningar kan ni diskutera framtiden, och röra er i rätt riktning. 

Lärande är framtiden och nyckeln till framgång och teknikens framsteg har gjort det enklare än någonsin, så varför leva kvar i gamla tankemönster och arbetssätt? Se till att omfamna lärandet och utvecklas i takt med tiden. Börja redan idag!

Hör av dig för att få veta mer.

Emil Boettge, Product Marketing Manager, Visma Talent Solutions

Om Visma Talent Solutions:

Vi på Visma Talent Solutions tror att de företag som investerar i sina anställdas professionella utveckling kommer att sticka ut mer än någonsin och kunna attrahera samt behålla sina framtida stjärnor. Vi strävar efter att bana vägen för framtidens arbete genom att kombinera alla processer i talent ecosystem: attrahera, anställa, utveckla och behålla – och genom detta få individer att växa och öka tillväxten hos företag.

Läs mer om Visma Talent Solutions här:

https://www.visma.se/talent-management/

Mest populära