Tillbaka till huvudmeny

Systemvård sparar kommunen mer än det kostar

Stora summor går förlorade när kommunala ekonomisystem inte presterar på topp

Systemvård är en investering som återbetalar sig
Systemvård är en investering som återbetalar sig

OFFENTLIG SEKTOR   Inget vet hur stora summor som kommuner förlorar varje år – helt i onödan – på grund av att ekonomisystemet håller för låg prestanda, kräver onödigt komplicerad inloggning eller att användarna inte enkelt hittar rätt i systemet.

Problemen orsakas inte sällan av eftersatt systemvård. Ibland handlar det om gamla rutiner som säkert var bra en gång i tiden, men som inte är optimala längre.

Catarina Hallberg, applikationskonsult för det marknadsledande ekonomisystemet Visma Affärslösningar, och hennes kollegor har stor erfarenhet av att hjälpa kommuner analysera nuläget och ge förslag på hur de kan förbättra systemet och utveckla verksamheten.   

– Ett ekonomisystem kan liknas vid en ryggrad. Om arbetssätt och prestanda inte levererar drabbar det många, inte bara ekonomifunktionen. Bara en så enkel sak som processtyrda menyer kan spara massor av tid, ifall många användare slipper ‘evighetsklicka’ sig fram för att kunna utföra arbetet.

Därtill finns också en viktig säkerhetsaspekt att ta hänsyn till. En teknisk hälsokontroll som ökar driftsäkerheten till exempel är en investering som brukar återbetala sig snabbt. 

– Säkerhet handlar även om att minska sårbarheten. Vi erbjuder bland annat en tjänst där vi ser över och breddar kompetensen kring årsvisa rutiner. Det är viktigt att inte bara systemförvaltaren har koll på vad och i vilken ordning olika rutiner ska utföras, säger Catarina Hallberg.

 

Visma Affärslösningar erbjuder ett smörgåsbord av tjänster som utvecklar verksamheten och den tekniska miljön. 

Processtyrda menyer ∎ Kommer användarna snabbt åt den information de behöver? Är det många ”klick” innan de hamnar i rätt process för att kunna utföra arbetet? Våra konsulter lär dig bygga egna startsidor och processtyrda menyer som är anpassade efter din verksamhets behov. 

Årsvisa rutiner ∎ Undvik sårbarheten när endast systemförvaltaren har koll på vilka och i vilken ordning uppgifter vid ett nytt år ska utföras. Samtidigt som du får hjälp att bredda kompetensen, säkerställer du att alla nödvändiga rutiner beaktas och utförs på bästa sätt.  

SSO via SAML2 ∎ Förbättrad användarupplevelse med en gemensam inloggning! Standardiserad och säker Single-Sign-On via SAML2 med möjlighet till flera autentiseringsmetoder.

Databasöversyn ∎ Förutom dagliga kontrollrutiner rekommenderas du utföra en grundlig översyn av databasen ett par gånger per år. En professionell genomgång av Vismas tekniker minimerar risken för problem och ökar prestandan. 

Teknisk hälsokontroll ∎ En professionell genomgång av Vismas tekniker minimerar risken för problem och ökar prestandan. Effektens storlek varierar mellan ett par till flera hundra procent, beroende på hur eftersatt arbetet är. 

Abonnemang på versionsuppdatering ∎ NYHET! Är det krångligt att uppdatera till nya versioner eller saknas budget? Ett abonnemang på versionsuppdateringar är den enklaste och mest kostnadseffektiva lösningen.

Läs mer om våra paketerade konsulttjänster som inloggad i Visma Shop eller kontakta din kundansvarige säljare.

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.