Tillbaka till huvudmeny

Skalbarhet och flexibilitet från molnet

Ett molnbaserat affärssystem ger oss skalbarhet, flexibilitet och förutsättningarna som krävs för tillväxt och utveckling i dagens företagsklimat.

Skalbarhet skapar nya möjligheter. Bild: Dooder / Freepik

Innan jag började jobba på Visma funderade jag inte så mycket på vilken typ av affärssystem jag använde. Om systemet var lokalt installerat eller molnbaserat var oväsentligt så länge det fanns bra funktioner och jag kunde exportera en massa data till Excel. 

Mitt synsätt ändrades ganska fort efter några månader som Ekonomichef på Visma Software AB. Jag insåg att vi idag har ett väldigt transaktionstungt affärssystem. I vår huvudbok använder vi flera olika dimensioner som är nödvändiga för oss när vi ska rapportera och sy ihop ett bokslut. Detta i sig är inget konstigt och jämför jag med andra bolag jag jobbat för och hur det rent generellt ser ut i svenska bolag, är det ett ganska normalt tillvägagångssätt att använda ett affärssystem på. Det finns dock ett stort problem.

I de flesta fall är det endast ekonomiavdelningen som har tillgång till alla siffror. Ingen annan. Ekonomiavdelningen måste därför spendera väldigt mycket tid på att sammanställa rapporter för att få fram beslutsunderlag och leverera till ledande befattningshavare. Behöver något justeras är flexibiliteten heller inte så stor, oftast måste man börja om från början.

På senare år har man lyckats lösa rapporteringsbehoven med moderna BI-system. Man skapar datalager från olika för- och huvudsystem och sedan kan man skapa snygga rapporter och leverera data i realtid till stora delar av organisationen. Business Intelligence är ett jättebra verktyg och ett måste i dagens företagsklimat, anser jag. Däremot löser inte BI-system alla problem. Vill du ha en lösning som stödjer tillväxt och framförallt förändring, måste du ha ett molnbaserat affärssystem som också erbjuder skalbarhet.

Friheten att arbeta var som helst

Ganska snabbt insåg jag hur mycket tid jag sparade på att kunna göra saker från mobilen. Bland annat:

  • Attestera fakturor
  • Redovisa utlägg och resekostnader
  • Tid – och avvikelse rapportering
  • Komma åt data utanför kontoret

Förändringstakten i vår omvärld ökar ständigt och vi måste anpassa oss till hur det faktiskt ser ut idag. Många jobbar hemifrån, tar ledigt mitt på dagen för att jobba på kvällen, eller gör sina arbetsuppgifter på resande fot. Det går inte längre att blicka bakåt, man måste tänka nytt. Hur vi bäst når tillväxt och utvecklar vår verksamhet i dagens företagsklimat. Ett molnbaserat affärssystem ger oss skalbarhet, förutsättningar och framförallt flexibilitet som vi behöver för att uppnå just detta.

Vi på Visma Software AB är nu inne i ett projekt där vi ska gå över till Visma.net som är vårt molnbaserade affärssystem för medelstora och stora företag. Detta är en resa som jag ser fram emot!

Boka ett kostnadsfritt webbinar eller ett personligt möte, så berättar vi mer om Visma.net.

Se lediga tider och boka