Tillbaka till huvudmeny

Rekrytera mera, men undvik dessa 5 misstag

Undvika dessa fallgropar nästa gång det är dags att rekrytera till företaget. En felrekrytering kan nämligen bli oerhört kostsam.

Innan det är dags att rekrytera – få koll på de vanligaste misstagen.
Innan det är dags att rekrytera – få koll på de vanligaste misstagen.

Undvika dessa fallgropar nästa gång det är dags att rekrytera till företaget. En felrekrytering kan nämligen bli oerhört kostsam för alla inblandade.

Att rekrytera rätt person är inte en helt enkel uppgift. Och anställer du en felaktig kandidat riskerar företaget att bränna rejält med både pengar och tid. För att inte detta ska drabba dig och ditt bolag listar vi här 5 vanliga misstag att undvika när du ska rekrytera.

1. Felaktig eller otydlig kravspecifikation

Alla företag som är ute efter att anställa vet väl vad de letar efter i den nya kollegan. Eller? Nja, ganska ofta har de i själva verket bara en skaplig idé. Att verkligen reda ut vilka kvalifikationer du letar efter sätter grunden för en lyckad rekrytering.

Psst… Att medvetet vara diffus för att få tag på en person som ”kan lite av varje” är generellt ett uselt upplägg. Fokusera på den roll som du behöver fylla, eller avstå.

Kalibrera ordentligt när du ska rekrytera.
Kalibrera ordentligt när du ska rekrytera.

2. Hoppa över kontroll av referenser

Statistik har visat att en av tre arbetssökande ljuger i sitt CV. Oavsett om en kandidat briljerar under intervjun och tycks ha erfarenhet och kvalifikationer i överflöd så bör du kolla upp referenser. Ja, låter allting så bra att du får för dig att hoppa över detta väsentliga steg är det antagligen ännu viktigare att du får en annan persons bekräftelse av superlativen.

Men det finns ju alltid andra sätt att se på det hela. Läs exempelvis om bolagsbyggaren Carl Bennets syn på referenser.

Att kolla referenser är helt klart en bra idé.
Att kolla referenser är helt klart en bra idé.

3. Vänta på den perfekta kandidaten

Om du går in i rekryteringsprocessen och förväntar dig att perfekta kandidater kommer ploppa upp som svampar om hösten lär du bli besviken. Det finns tyvärr ytterst sällan en helt perfekt kandidat (och då bör du som sagt dra öronen åt dig).

Att vänta på det fulländade nytillskottet kan göra processen längre och betydligt dyrare än den behöver vara. Ju tidigare du inser att alla era krav på kompetens, erfarenhet och personlighet endast ryms i en fiktiv person desto bättre.

Det finns många guldkorn att rekrytera, men ingen lär matcha på alla punkter.
Det finns många guldkorn att rekrytera, men ingen lär matcha på exakt alla punkter.

4. För mycket fokus på specifikationen

Ett vanligt misstag är att stirra sig blind på specifikationer och erfarenhet. Kom ihåg att du är på väg att anställa en person som du och dina kollegor på ett eller annat sätt ska spendera omkring 40 timmar i veckan med. Personlighet och social kompetens väger tungt i längden, och bör alltid vägas in beroende på arbetsuppgift.

Läs även om hur ny teknik har förändrat rekryteringsprocessen.

CV i alla ära men stirra dig inte blind på specifikationer och erfarenhet.
CV i alla ära men stirra dig inte blind på specifikationer och erfarenhet.

5. Rekrytera dig själv

De flesta människor har en tendens att ty sig åt andra som påminner om dem själva. Titta bara på din egen umgängeskrets. Samma sak är väldigt vanligt när företag ska rekrytera. Och företag som är homogena vad gäller bakgrund, synsätt och kvalifikationer löper förstås ännu större risk att anställa ytterligare ”en klon”.

Alla mår bra av förändring, inte minst ett bolag. Tveka både en och två gånger när du är på väg att anställa någon som inte bryter av på ett eller annat sätt.

Se upp för att omedvetet rekrytera en personlighet ni redan har... eller dig själkv.
Se upp för att omedvetet rekrytera en personlighet ni redan har… eller dig själv.

Även om du aldrig skulle begå ovan nämnda misstag kan det underlätta att få professionell hjälp att rekrytera och bemanna. Genom Visma Advantage får du och ditt företag sänkta priser och extra bra villkor hos bemanningsföretagen Manpower och Randstad.

Vår tjänst innefattar en molnbaserad inköpsportal där avtalen på bemanning samt 60 andra rabattavtal inom en mängd områden finns samlade. Vår digitala lösningen ger effektivare kostnadskontroll, tidsbesparing samt ordning och reda bland inköpen.

Prova våra avtal gratis i 1 månad!

Just nu kan du prova vår portal laddad med 60 starka inköpsavtal utan kostnad. Handla smartare hos Manpower, RandstadDHL, OKQ8, Scandic, Elgiganten, Lyreco och många, många fler.

Ja, jag vill prova gratis!

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.