Tillbaka till huvudmeny

Pure Cloud eller "ful-moln”?

När man pratar “moln” så är det också affärsmodellen som är annorlunda. Ju kortare betalningsintervaller/avtalsperioder, desto mer Pure Cloud, enligt mig.

Pure Cloud och "ful-moln”. Bild: Terdpongvector / Freepik

Allting finns ju i molnet nu för tiden. Egentligen är det väl en lite underlig benämning eftersom även lösningar som tillgängliggörs i “molnet” faktiskt är installerade någonstans. “Molnet” kan ju också ge intrycket av någonting ostrukturerat och flyktigt – vilket ju är helt fel.

Den korrekta ordalydelsen är “internetbaserade lösningar som erbjuder delad lagring/processering av data till datorer och andra enheter on demand. I Norge kallar man system som inte är molnet för “jordbundna”, så ”molnet” kanske inte är så  abstrakt, trots allt. 

Visma.net är ett affärssystem i molnet utvecklat för större bolag. Med anpassat gränssnitt, större mobilt stöd, utvecklat för billig drift i en delad och optimerad miljö, hänsyn för kapaciteten hos webbläsare, mer automatiserat, med mera.

Men när “buzzwords” blir för slitna så förlorar de kanske också sin exakta betydelse? I dag är det många i branschen som levererar affärssystem “i molnet” men tittar man närmare är det en “jordbunden”, traditionell lösning som tillgängliggörs via en ASP-tjänst. Det betyder att man behöver en ytterligare tjänst för att nå applikationen (exempelvis Terminal Server och Citrix). Dessa erbjudanden kallar jag lite spetsigt för “ful-moln”.

Pure Cloud är lösningar utvecklade speciellt för molnet

Vi levererar också våra traditionella affärssystem som driftade lösningar (ASP) men ordet “moln” reserverar vi för applikationer som är speciellt utvecklade för “molnet”, det vill säga Pure Cloud.
Ekonomistyrningsverket upphandlar ramavtal för statliga bolag och för ett halvår sedan gick de ut med en förfrågan efter “molnbaserat affärssystem”. Då var det inte många som svarade. Nu har de ändrat sin förfrågan till “affärssystem som tjänst” för att öppna upp för alla leverantörer och dessutom rikta mer fokus mot hur man betalar för lösningen snarare än hur den driftas.

För när man pratar “moln” så är det också affärsmodellen som är annorlunda. Ju kortare betalningsintervaller/avtalsperioder (prenumeration) desto mer Pure Cloud, enligt mig. Denna gång lär ESV i alla fall få svar som erbjuder både Pure Cloud och en hel del “ful-moln”.

Lär dig mer om Pure Cloud på ett kostnadsfritt webbinar.

Se lediga tider och boka

Mest populära