Tillbaka till huvudmeny

Plötsligt distansarbete utsatte känslig data för cybersäkerhetsrisker

Under den globala pandemin har företag världen över tvingats byta kontorsmiljön mot hemarbete, något som visat leda till ökade cybersäkerhetsrisker. När vi nu befinner oss mitt i det nya normala framgår det allt tydligare att framtidens arbetsplats i stor utsträckning fortsatt kommer ske på distans, vilket kräver ytterligare säkerhetsåtgärder.

blått-hänglås

I september 2020 genomförde Microsoft och PSB Insights en undersökning där ett av målen var att identifiera luckor inom säkerhet och samarbete. Man intervjuade 550 stycken affärs- och IT-beslutsfattare i USA och Indien om hur de möter dagens utmaningar med distansarbete och hur deras planer för framtiden ser ut. 
Resultatet av undersökningen visade på att den hastigt digitala omställningen i samband med hemarbete utsatt företagen för stora säkerhetsrisker. Företagen rapporterade säkerhetshot och svårigheter att skydda känsliga data som några av de främsta utmaningarna med distansarbete. I början av pandemin rapporterade även FN en ökning av cyberangrepp med 600 %. 

Bristande IT-säkerhet kan leda till höga kostnader

Data som går förlorade till cyberangrepp kan bli otroligt dyrt. Därför är det viktigt att välja en säker molnplattform som möjliggör delning av filer samtidigt som det skyddas. På det sättet kan man täppa till luckorna inom säkerhet och produktivitet på ett effektivt sätt. Det kan även vara värt att granska sina verktyg och se över ifall det finns fler appar som täcker samma behov för att ytterligare kostnadseffektivisera.

Nedan följer fyra tips för att skydda dina medarbetare, data och kundinformation:

 • Försvara dig mot cyberhot med avancerade verktyg för skydd mot hot.
 • Skydda och hantera data genom att konfigurera skydds- och lagringsetiketter.
 • Skydda dina data, även när de används på medarbetarnas personliga enheter.
 • Förenkla IT med enkel säkerhetsinstallation.

För att skapa en ökad säkerhet vid distansarbete är det viktigt att se till att man skyddar de enheter som används, vilket gäller både både företagsägda och medarbetares enheter, som exempelvis mobiltelefoner. Det kan man göra med hjälp av flerfaktorsautentisering, kvalitetslösenord och säkerhetshotskydd. Det är även viktigt att välja säkra verktyg för plattformar som hanterar fildelning, chatt och videokonferenser.

Nyöppnade datacenter i Sverige möjliggör säkrare molntjänster

Den 16 november öppnade Microsoft tre stycken nya datacenter i Gävle, Sandviken och Staffanstorp för kunder med tjänsterna Microsoft Azure och Microsoft 365. I Sverige finns det en stor efterfrågan på säkra, skalbara och lokala molntjänster, och med Microsoft nya datacenter möjliggörs en avancerad datasäkerhet, integritet och möjligheten att behålla sin data i Sverige. Svenska kunder kommer också kunna nyttja EU Data Boundary for the Microsoft Cloud, ett åtagande för lagring och bearbetning av data inom EU.

Läs mer om paketering för digital arbetsplats och intranät baserat på Microsoft 365

Microsoft 365 intranät

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.