Tillbaka till huvudmeny

Känn ditt företag med ett molnbaserat affärssystem

Fördelarna med nyare affärssystem är inte begränsat till det rent operativa, säger Øystein Moan, koncernchef för Visma. En lika viktig ingrediens är systemets informationstillgångar. Med ett modernt, molnbaserat affärssystem har du ett fönster in i företagets ”själ”.

Ett välutvecklat, molnbaserat affärssystem ger en unik realtidsbild av bolagets tillstånd och hälsa.

Fördelarna med nyare affärssystem är inte begränsat till det rent operativa, säger Øystein Moan, koncernchef för Visma. En lika viktig ingrediens är systemets informationstillgångar. Med ett modernt, molnbaserat affärssystem har du ett fönster in i företagets ”själ”.

Värdet av data

– Idag ackumuleras en datavolym i företagens IT-system som vi bara kunde drömma om tidigare. Molnet gör att vi alltid har tillgång till data i realtid och att överföra data till och från system är enklare än någonsin. Dessutom blir verktygen för att hitta relevant affärsdata alltmer sofistikerade, säger Moan.

Det öppnar upp för helt nya möjligheter. Inte minst inom affärssystem där vi hittar de data som säger mest om företagets finansiella status. En titt in i ett välutvecklat, molnbaserat affärssystem ger enligt Moan en unik realtidsbild av bolagets tillstånd och hälsa.

– Idag är det en nödvändighet för företagsledare att säkerställa att företaget utnyttjar de insikter som finns i affärssystemet för att driva affärsutveckling, identifiera risker och utforska nya möjligheter. Företagsledare och ekonomichefer måste sluta tänka på affärssystemet som bara ett operativsystem. Lika mycket är det ett ovärderligt informationsverktyg.

Lärande och förbättring i realtid

Data bör undersökas regelbundet. De flesta företag går miste om värdefull information genom att bara kolla upp data i slutet av månaden, kvartalet eller vid årsskiftet. När ekonomichefen väl hämtar relevanta siffror och räknar sig fram till resultatet med hjälp av nyckeltal, ofta i Excel, har tåget redan gått, menar Moan.

– Ett molnbaserat affärssystem gör det enkelt att övervaka samma nyckeltal i realtid, direkt i systemet. Därmed slipper du se tillbaka på missade möjligheter när domen väl faller. Istället kan du utföra nödvändiga justeringar och prioriteringar på vägen. Lärdomar och förbättringar måste ske kontinuerligt – inte bara reaktivt, säger Moan.

I ett system som Visma.net kan du organisera och visualisera data efter dina egna önskemål. Du kan alltid granska de senaste siffrorna via mobilen, surfplatta eller webbläsare, var du än är. Du kan välja att få notiser om värden som du själv definierat överskrids. Och alla anställda som behöver kan få tillgång till relevanta dashboards.

– Med ett verktyg som detta är det lätt att göra små och stora justeringar i verksamheten i takt med att behovet uppstår. Efterklokheten vi kan lägga åt sidan.

Behov av kompetensuppbyggnad

Förutsättningarna har aldrig varit bättre för företag att använda data som beslutsstöd. Samtidigt råder det ingen tvekan om att en effektiv användning av data kräver sakkunskap. Du måste kunna sortera ut data som är irrelevant i sammanhanget. Och dra rätt slutsatser från databasen.

– Förr i tiden låg utmaningen i att hitta relevant data. Rena gissningar och magkänslan fick styra. Idag är utmaningen att använda och läsa data korrekt. Här kan näringslivet, utbildningsinstitutioner och systemleverantörer kliva in för att utveckla och stärka kompetensbehovet hos företagen, säger Moan.

Anmäl dig till ett kostnadsfritt webbinar och se hur ett molnbaserat affärssystem kan öka lönsamheten för ditt företag. 

Se tider och boka

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • Beräkna dygnsvila i realtid

    Från 1 oktober 2023 gäller nya regler kring vilotid för medarbetare i kommuner och regioner. Hur kan du möta de nya kraven på bästa sätt? Vi frågade Jerker Wall, produktmarknadsansvarig för schema- och bemanningssystemet Medvind WFM.