Tillbaka till huvudmeny

Långt mer än en timmes energibesparing

Under Earth Hour släcker vi ner för att belysa en av vår tids viktigaste frågor, som världens ledare och arbetsgivare måste ta på allvar.

Visst, vi räddar inte världen genom att släcka lampan i en timme. Men direkt energibesparing är heller inte syftet med den globala nedsläckningen, som i år inträffar 27 mars 20.30 – 21.30. Earth Hour handlar om att väcka uppmärksamhet och att skicka en uppmaning till planetens ledare att agera. 

Ett annat syfte är att påminna enskilda individer – sådana som du och jag – att fundera över våra livsval och hur de påverkar framtida generationers möjligheter till ett bra liv. Det här är frågor som jag, en tvåbarnsmamma, tänker mycket på. 

Ökad dragningskraft för hållbara organisationer

Ett viktigt ställningstagande är vilka organisationer vi kan tänka oss att arbeta för. I Academic Works senaste YPAI*-undersökning syns en tydlig trend mot att hållbarhet får allt större betydelse för young professionals. Faktiskt så till den grad att hållbarhet tillsammans med jämställdhet och mångfald har konkurrerat ut Tydliga förväntningar och mål från 10-i-topp-listan över vad som är viktigast vid valet av arbetsgivare. 

Unga talanger prioriterar verksamheter som arbetar aktivt för ett bättre klimat och genomskådar snabbt greenwashing. Som arbetsgivare innebär det att den som ligger i framkant vad gäller hållbara arbetssätt och lösningar, förutom att göra en viktig insats för planeten också blir attraktivare.

Addera omtanke om klimatet till beslutsträdet

När pandemin mildras och det blir möjligt att återgå till en någorlunda normal tillvaro är det allas ansvar att addera hållbarhet som en viktig aspekt i beslutsträdet. Även jag, som sedan länge passerat kriteriet för young professionals, vill att min arbetsgivare tar hållbarhetsfrågor på allvar. Därför har jag också engagerat mig i Vismas omställning. 

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Genom att premiera hållbara verksamheter och anpassa den egna livsstilen når vi långt. Under Earth Hour är jag en av alla miljontals som släcker ner. Men det slutar inte där. Det här är början – på något mycket bättre!


* Young Professional Attraction Index

En molnlösning eller SaaS (Software as a Service) är ofta ett mer hållbart alternativ, jämfört med lokal systemdrift. Läs mer om det här.

Mest populära