Tillbaka till huvudmeny

Kontorsinredning – 5 tips för att lyckas

Växtväggar, flödande ljus, tyger som höjer mysfaktorn och färg som sätter fart på kreativiteten. Med lite fantasi blir kontoret så mycket trevligare. Dessutom behöver det inte kosta en förmögenhet. Här får du 5 tips på kontorsinredning som får dig och dina kollegor att vilja gå till jobbet!

Googles kontor i Amsterdam.
Googles kontor i Amsterdam.
Jobbar du också hemma? Inspireras här: Hemmakontor – 13 tips för arbetsplats hemma

Så har verkligheten kommit ikapp dig i år igen. Du är fastnålad i kontorsstolen, nästa semester känns oerhört avlägsen och mejlkorgen fylls som vanligt på i en aldrig sinande takt. Du är en lika självklar del av er kontorsinredning som skrivbordet och spenderar en osund mängd timmar med blicken fäst på datorskärmen.

Ge ögonen lite omväxling. Vi föreslår att du lyfter blicken från vilken typ av skärm du än stirrar på och i stället stirrar rakt in i väggen. Eller upp i taket. Eller kanske på gardinerna. Eller på utrymmet som skulle kunna utnyttjas till gardiner. Eller ner i arbetsbordet. Eller …

Med tanke på hur stor del av vår vakna tid  vi spenderar på kontoret är det egentligen märkligt hur sällan vi reflekterar över hur vi egentligen skulle vilja att det såg ut.  Visst, ett kontor ska förstås vara funktionellt. De anställda ska helst få plats och det bör finnas utrymme för pärmar och pennor som ingen använder längre. Men framför allt ska det vara inspirerande. Du ska vilja gå till jobbet!

5 tips – Så lyckas ni med er kontorsinredning

1. Växter

Växter på kontoret ger liv åt meningslösa hörn och döljer otrevliga dofter. Men några blommor eller hela växtväggar skapar även en mer levande och kreativ arbetsmiljö. Växter renar också luften från olika kemikalier och skapar en behaglig luftfuktighet. Till växter som gör luften renare och ökar luftfuktigheten hör exempelvis Benjaminfikus, Gerbera och Krysantemum.

Växter piggar upp kontoret och gör under för luften.
Växter piggar upp på alla typer av kontor och gör dessutom under för luften.

2. Ljus

Let there be light! Grunden för kontorsbelysning måste förstås vara att samtliga anställda kan utföra sina dagliga uppgifter utan att fördärva synen. Men det går att göra så mycket mer för att folk ska trivas i lokalen. Rätt ljus på kontoret hjälper nämligen kreativiteten på traven och får dig att må bättre. Framför allt är naturligt ljus en källa till välmående. Självklart kan det vara knepigt att förstora alla fönster över en natt, men att dra upp persiennerna och låta gardinerna hänga på sidorna av fönstren är enklare. Kom dock ihåg att vässa dina argument inför diskussionen med dem som sitter närmast fönstren under soliga dagar…

Rätt typ av ljus på arbetsplatsen är en superviktig del av er kontorsinredning.
Rätt typ av ljus på arbetsplatsen är en superviktig del av er kontorsinredning.

3. Färg

Tyvärr har det inte slösats med uppiggande färger i de flesta svenska kontor. Att måla om någon vägg behöver ju dock varken kosta särskilt mycket eller ta alltför lång tid i anspråk. Ett hett tips är ju dock att kolla med hyresvärd eller liknande innan du sätter igång med rollern. Känns det för bökigt att måla om så går det ju annars att piffa till kontoret med möbler och textilier i genomtänkta färger. Men kom ihåg att olika typer av färger påverkar oss på olika sätt. Enligt experterna kan fel färg sätta käppar i hjulet för kreativiteten och andra få oss att må riktigt kasst. Spana in den här länken för mer info om färgers påverkan.

Rätt färg kan sätta fart på kreativiteten ... men kom ihåg att fel färg kan göra det motsatta.
Rätt färg kan sätta fart på kreativiteten … men fel ton kan göra det motsatta.

4. Tyg

Snyggt, luftigt och färgglatt … men för hög ljudvolym. Som bekant kan det förstöra det soligaste humöret. Lösningen kan vara textilier av olika slag. De mjukar dessutom upp inredningen och skapar en ombonad och hemtrevlig känsla. Och det är det allra enklaste sättet att få lite färg på kontoret. Se över mattor, möbler och gardiner när det är dags för ny kontorsinredning. Det riktigt trevliga med tyg är att du lätt kan byta ut det om det inte skulle falla alla på läppen. En ommålad vägg förblir generellt i den nya färgen under en ganska lång tid medan tyger kan bytas ut på några minuter!

Nya textilier är ett snabbt sätt att få in färg på kontoret. Varför inte byta klädseln på fåtöljerna?
Nya textilier är ett snabbt sätt att få in färg på kontoret. Varför inte byta klädseln på fåtöljerna?

5. Breakout spaces

Ett breakout space är enkelt förklarat en del av kontoret som är avskild från det vanliga arbetsområdet. Det kan vara en plats för avkoppling och raster men också för informella möten med kunder. Små till medelstora företag kan tycka att dedikerade platser för avkoppling är en onödig lyx, men energin som det kan alstra på kontoret kan definitivt vara värt en slant. Det bidrar i allra högsta grad till en känsla av en roligare och mer hemtrevlig arbetsplats.

En del som skiljer sig från den "vanliga" arbetsplatsen är värt att satsa på.
En del som skiljer sig från den ”vanliga” arbetsplatsen är värt att satsa på när ni ska inreda kontoret.

Tips!

Låt även anställda ta med sig personliga saker till kontoret. Det låter kanske galet, men kostar inte företaget något och gör definitivt arbetsplatsen roligare och mer personlig. Dessutom är det lättare att ”vara sig själv” om en person är omgiven av några saker som hen håller kära!

Bonustips!

Minimalism. En ren, minimalistisk look gör kontoret inbjudande för anställda och besökare. Dessutom bidrar det till att saker blir gjorda. En arbetsplats med ett stökigt intryck riskerar nämligen att öka stressnivåer och påverka arbetet negativt. Försök därför att hålla kontoret snyggt men enkelt för att ge dina medarbetare bästa möjliga förutsättningar.

Snygg minimalism med utrymme för trivsel.
Snygg minimalism med utrymme för trivsel = bra förutsättning för effektivitet.

 

Visma Advantage – färdigförhandlade inköpsavtal för ditt företag

Visma Advantage erbjuder små och medelstora företag inköpspriser som endast storföretag har möjlighet att förhandla fram på egen hand. Vi har flera leverantörer som kan hjälpa er piffa upp er kontorsinredning (till rabatterade priser som är svåra att hitta på annat håll).

Några av våra leverantörer för kontoret

Nyhet: Buildor
Hos Buildor får Vismas kunder rabatt på byggmaterial, inredning, badrum och trädgård. Du handlar fraktfritt till marknadens mest konkurrenskraftiga priser inom byggvaror och inredning på nätet. Buildor är en del av Byggmax.

EFG
Avtalet med EFG ger dig 42 % rabatt på alla produkter i deras standardsortiment. Dessutom kan du få hjälp med snygga ritningar och kreativa inredningsförslag utan extra kostnad.

Ambius
Som Vismakund får du 10 % rabatt på hela Ambius växt- och kärlsortiment. Ambius tar även hand om växterna regelbundet så att de håller sig lika fina som när ni fick dem.

Gerdmans
Hos Gerdmans inredningar erbjuder vi dig ett avtal där du får 15- 19 % rabatt på hela katalogsortimentet. Gerdmans levererar snabbt och fraktfritt och du har sju års produktgaranti.

Staples
Hos Staples kan du handla allt till kontoret, inklusive möbler. Vi har sett till att du får så hög rabatt som möjligt på dina mest köpta artiklar och hela 76 % i snittrabatt på 1000  produkter.

Lyreco
Lyreco levererar det mesta till er arbetsplats – inklusive praktiska möbler som kan liva upp kontoret. Du får en specialprislista med 73 % i snittrabatt på 600 produkter. På övriga 7200 produkter får du storkundsrabatter.

IKEA
Hos IKEA hittar du som bekant ett brett sortiment av prisvärda produkter – från kaffekopparna på konferensbordet via köket i ditt hem till stolarna dina kunder sitter på. Du får rabatt på hela sortimentet.

Newport
Smakfull inredning och möbler med exklusiv känsla. Hos Newport hittar du möbler med det lilla extra. Med vår rabatt på hela sortimentet möbler och inredningsdetaljer kommer du dessutom billigt undan.

Sänk era kostnader på kontorsmöbler och inredning

Vår digitala lösningen ger effektivare kostnadskontroll, tidsbesparing samt ordning och reda bland inköpen. Just nu kan du prova vår portal (där avtalen på kontorsmöbler samt 60 andra rabattavtal inom en mängd områden finns samlade) helt gratis i 30 dagar.

Ja, jag vill prova gratis

Mest populära