Tillbaka till huvudmeny

Kärlek på jobbet – i siffror

Utsikten att hitta kärlek på jobbet har varit bättre, än vad den är just nu. Inför alla hjärtans dag den 14 februari har SCB släppt statistik som visar hur vanligt fenomenet är, baserat på siffror från före pandemin.

I Sverige finns det enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) totalt 86 500 par som jobbar på samma arbetsplats och 2019 flyttade 3 700 personer ihop som också hade arbetat tillsammans året innan. 

– En intressant upptäckt är att de som arbetar ihop, oftare också håller ihop, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB. 

Statistiken visar att det är dubbelt så vanligt att par med olika jobb separerar, än par som arbetar på samma arbetsplats. Fast det beror inte nödvändigtvis på att relationer stärks av att vi även spenderar arbetstiden tillsammans.

– En bidragande förklaring kan vara att de som jobbar ihop i genomsnitt är lite äldre, säger Lena Lundkvist.

Den vanligaste yrkeskombinationen hos de par som arbetar på samma arbetsplats är inte helt förvånande att båda är specialistläkare. Utöver sjukvårdsanställda har de som jobbar på restaurang eller med motorfordonstillverkning störst chans att träffa kärleken på arbetstid.

Kärleken till jobbet har ännu ingen egen dag, men jobbar du med lön finns chansen att det pirrar lite varje dag. I vår undersökning Koll på lön 2020 framkom att 96 procent av alla som arbetar med lön är nöjda med sitt yrkesval.
Kommuner med högst andel par på samma arbetsplats:
KommunAntal par totaltAndel i %
Fagersta151412,0
Ludvika311911,9
Strömstad135911,4
Älmhult254711,3
Gnosjö155011,0
Källa: SCB
Kommuner med lägst andel par på samma arbetsplats:
KommunAntal par totaltAndel i %
Älvkarleby12194,1
Kil17664,1
Säffle18764,2
Kävlinge50404,2
Staffanstorp40434,4
Källa: SCB

Mest populära

  • Kan arbetsgivare betala ut pengar istället för semester?

    När semesteråret når sitt slut, och de anställda har semesterdagar kvar, vad kan du som arbetsgivare göra? Kan du betala ut pengar istället för att ge medarbetaren semester? Det är en vanlig fråga, och svaret finns i semesterlagen.

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.

  • Rade tog ett snedsteg upp i karriären

    På Visma är karriärvägarna oändliga, menar Rade Kocovski som snart kliver in i rollen som vd på Inyett – ett av Vismas bolagsförvärv under de senaste åren.