Tillbaka till huvudmeny

Kärlek på jobbet – i siffror

Utsikten att hitta kärlek på jobbet har varit bättre, än vad den är just nu. Inför alla hjärtans dag den 14 februari har SCB släppt statistik som visar hur vanligt fenomenet är, baserat på siffror från före pandemin.

I Sverige finns det enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) totalt 86 500 par som jobbar på samma arbetsplats och 2019 flyttade 3 700 personer ihop som också hade arbetat tillsammans året innan. 

– En intressant upptäckt är att de som arbetar ihop, oftare också håller ihop, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB. 

Statistiken visar att det är dubbelt så vanligt att par med olika jobb separerar, än par som arbetar på samma arbetsplats. Fast det beror inte nödvändigtvis på att relationer stärks av att vi även spenderar arbetstiden tillsammans.

– En bidragande förklaring kan vara att de som jobbar ihop i genomsnitt är lite äldre, säger Lena Lundkvist.

Den vanligaste yrkeskombinationen hos de par som arbetar på samma arbetsplats är inte helt förvånande att båda är specialistläkare. Utöver sjukvårdsanställda har de som jobbar på restaurang eller med motorfordonstillverkning störst chans att träffa kärleken på arbetstid.

Kärleken till jobbet har ännu ingen egen dag, men jobbar du med lön finns chansen att det pirrar lite varje dag. I vår undersökning Koll på lön 2020 framkom att 96 procent av alla som arbetar med lön är nöjda med sitt yrkesval.
Kommuner med högst andel par på samma arbetsplats:
Kommun Antal par totalt Andel i %
Fagersta 1514 12,0
Ludvika 3119 11,9
Strömstad 1359 11,4
Älmhult 2547 11,3
Gnosjö 1550 11,0
Källa: SCB
Kommuner med lägst andel par på samma arbetsplats:
Kommun Antal par totalt Andel i %
Älvkarleby 1219 4,1
Kil 1766 4,1
Säffle 1876 4,2
Kävlinge 5040 4,2
Staffanstorp 4043 4,4
Källa: SCB

Mest populära

  • Strax dax för semesterårsskifte

    I alla fall, för företag och organisationer med semesterår (1 april – 31 mars) är det strax dax, att göra ett semesterårsavslut. Det görs efter aprillönen, så att eventuella avvikelser och uttagna semesterdagar i mars, finns registrerade i lönesystemet.

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.