Tillbaka till huvudmeny

Kärlek på jobbet – i siffror

Utsikten att hitta kärlek på jobbet har varit bättre, än vad den är just nu. Inför alla hjärtans dag den 14 februari har SCB släppt statistik som visar hur vanligt fenomenet är, baserat på siffror från före pandemin.

I Sverige finns det enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) totalt 86 500 par som jobbar på samma arbetsplats och 2019 flyttade 3 700 personer ihop som också hade arbetat tillsammans året innan. 

– En intressant upptäckt är att de som arbetar ihop, oftare också håller ihop, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB. 

Statistiken visar att det är dubbelt så vanligt att par med olika jobb separerar, än par som arbetar på samma arbetsplats. Fast det beror inte nödvändigtvis på att relationer stärks av att vi även spenderar arbetstiden tillsammans.

– En bidragande förklaring kan vara att de som jobbar ihop i genomsnitt är lite äldre, säger Lena Lundkvist.

Den vanligaste yrkeskombinationen hos de par som arbetar på samma arbetsplats är inte helt förvånande att båda är specialistläkare. Utöver sjukvårdsanställda har de som jobbar på restaurang eller med motorfordonstillverkning störst chans att träffa kärleken på arbetstid.

Kärleken till jobbet har ännu ingen egen dag, men jobbar du med lön finns chansen att det pirrar lite varje dag. I vår undersökning Koll på lön 2020 framkom att 96 procent av alla som arbetar med lön är nöjda med sitt yrkesval.
Kommuner med högst andel par på samma arbetsplats:
KommunAntal par totaltAndel i %
Fagersta151412,0
Ludvika311911,9
Strömstad135911,4
Älmhult254711,3
Gnosjö155011,0
Källa: SCB
Kommuner med lägst andel par på samma arbetsplats:
KommunAntal par totaltAndel i %
Älvkarleby12194,1
Kil17664,1
Säffle18764,2
Kävlinge50404,2
Staffanstorp40434,4
Källa: SCB

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.