Tillbaka till huvudmeny

Julklappar till anställda i coronatider

I år när många sitter utspridda på hemmakontoren kan det bli extra svettigt för arbetsgivarens tomte. Samtidigt har tomten möjlighet att vara extra generös, utan att riskera skattekonsekvenser för mottagaren.

Tillfälliga regler för julklappar till anställda under corona
Tillfälliga regler för julklappar till anställda under corona

Extra skattefrihet för gåvor till anställda

Oavsett vilken julklapp du bestämmer dig för bör värdet normalt inte överstiga 450 kronor inklusive moms. Annars blir gåvan skattepliktig för den anställda från första kronan. Under juni – 31 december 2020 kan arbetsgivare ge anställda ytterligare skattefria gåvor upp till ett värde av 1000 kronor. Så om den möjligheten inte är utnyttjad tillåts skattefria julklappar upp till ett värde av 1450 kronor.

Anställda beskattas inte för renfärden

Kan organisationens julklappsutdelningen inte genomföras enligt traditionen i år? I så fall kan ett presentkort, gåvokort eller en samlad donation till välgörenhet vara ett alternativ. Vill du ändå ge bort något inslaget är det bra att känna till att kostnaden för frakten inte räknas in i julklappens skattefria värde.

Lägg inte onödig tid på att hålla koll på förmåner och andra arvoden. Läs om hur Vismas lönesystem gör det åt dig.

Mest populära

  • Agda PS – nästa generations lönesystem

    Det händer mycket runt lönesystemet Agda PS. Planen för Agda PS är exceptionellt spännande, både för befintliga kunder men också för nya. Jag har träffat Mikko Keinonen, Product Development Director på Visma Enterprise, för att ta reda på mer.

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.