Tillbaka till huvudmeny

Jag är ensam man i mitt team – än så länge

Ökad professionalisering, god löneutveckling och en stor efterfrågan på lönekompetens talar för att könsfördelningen bland lönekonsulter jämnas ut. Efter tre terminers utbildning fick Jeroen Everts jobb direkt.

Fler kvinnor än män har än så länge lönkompetens
Fler kvinnor än män har än så länge lönkompetens

Precis som så många andra, var det kärleken som fick Jeroen Everts att flytta till Sverige. Hemma i nederländska Deventer lämnade han sitt jobb som butikschef, men efter bara ett drygt år var svenskan tillräckligt bra för att kvalificera honom till ett nytt butiksjobb. 

– Här i Sverige har butiksjobben högre status och lön än i Nederländerna, konstaterar Jeroen. 

Nederländerna är nästan lika stort som Småland och har 17 miljoner invånare. Jeroen blev snart varse att fler faktorer än folktäthet, språk och jobbstatus kan skilja EU-länder åt. Bland annat upptäckte han att ärliga åsikter, som att till exempel säga sanningen om en kollegas nya frisyr, sällan landade väl i det nya hemlandet. En annan upptäckt var att lönebeskeden från den nya arbetsgivaren ofta innehöll fel.

– Var det inte tiden, så var det antalet semesterdagar eller ersättningen. Jag minns att jag tänkte att det här skulle jag kunna göra bättre!

Ny karriär baserad på lönekompetens

Jeroen Everts spelar för blågult under VM 2016

Siffror, logik och strategisk tänkande har alltid stimulerat Jeroen. På fritiden gav det sig uttryck i strategispelet Othello, som går ut på att två spelare gör drag som maximerar antalet svarta eller vita brickor. Jeroen låg på en nivå som kvalificerade honom till svenska landslaget och 2016 representerade han Sverige under VM i Japan.

När butiken som Jeroen Everts arbetade i signalerade arbetsbrist, var det ingen tvekan om vad nästa steg i karriären skulle bli. Jeroen sökte till IHMs tre terminer långa yrkesutbildning för lönekonsulter. Men söktrycket var stort och till en början hamnade han på reservlistan.

– Det var mycket stök med att få mina betyg och meriter översatta till svenska, men jag hade tur och blev antagen till sist.

“Det handlar till stor del om kvalificerat detektivarbete”

Fler män med lönekompetens i framtiden

I Nederländerna har lön varit ett mansdominerat område, men på utbildningen i Sverige var tre av fyra studenter kvinnor. Under den första praktiken upptäckte Jeroen att andelen män var ännu lägre ute på företagen. 

– Det är märkligt att det är en sån skillnad. Jag tror att fler män skulle välja en lönekonsultkarriär om de insåg hur omväxlande jobbet är och att det till stor del handlar om kvalificerat detektivarbete, säger Jeroen. 

En ökad professionalisering, god löneutveckling och stor efterfrågan på kompetens är faktorer som ger stöd åt teorin att könsfördelningen kommer att jämnas ut på sikt. 

Den 24 maj firade Jeroen Everts sin examen under en ceremoni på skolan med efterföljande utekväll ihop med kurskamraterna. Redan nästa måndag började han ett nytt jobb på en löne- och redovisningsbyrå. 

– Än så länge är jag den enda mannen i mitt nya team, säger Jeroen Everts. 

 

Är du vår nästa kollega? Kombinationen härlig personlighet och lönekompetens är alltid intressant för oss på Visma! Spana in vår karriärsida och se om där finns en tjänst som passar din profil. Välkommen till oss!  🙂

Mest populära

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.