Tillbaka till huvudmeny

Digitaliseringstips nr 13 hybrider som effektiviserar

Hybrider som effektiviserar affärssystemet genom att tillgängliggöra viss funktionalitet via webben är dagens digitaliseringstips.

hybrider effektiviserar

Många olika branscher använder uttrycket “hybrid” för att beskriva olika saker. Bilindustrin t.ex. för bilar som kombinerar olika drivmedel eller kraftkällor, ett mynt vars sidor visar olika värde, en golfklubba som är kombinerat järn- och träklubba. I it-branschen används ordet oftast när vi beskriver en systemlösning som innehåller en blandning av moduler som är “installerad” och de som tillgängliggörs via webben (molnet). Det är inte ovanligt att utvecklare av av klassiska installerade affärssystem tillgängliggör viss enklare funktionalitet via webben och då naturligt också via mobiltelefonen, d.v.s. som “hybridlösningar”.

Jag tycker att det bör vara just enkla, snabba rutiner som skall hanteras där, medan större uppgifter som mer stansning eller underhåll i systemet inte måste göras via molnet.

Hybrider effektiviserar användarna

Tänk själv så mycket lättare det är att snabbt och enkelt attestera och godkänna fakturor, utlägg, inköp på din mobil – så att du kan få undan dessa trots att du är ute på resa eller sitter i en stillastående bilkö. Vissa andra rutiner kan också vara tänkbara som hybrider – t.ex. när man skall integrera med externa aktörer. Exempel på detta kan vara bankbetalning/återläsning, ingående och utgående fakturor eller skattedeklarationer. Dessa hybrider blir också då så kallade “digitala processer”.

I det stora hela är hybridlösningar bra då du kan testa att t.ex. köra en miljövänlig elbil, men inte behöver förbinda dig helt till detta. Ett bra sätt att utforska nya moderna metoder men ha en fot kvar i det gamla och beprövade. Mycket fiffigt sätt att känna på vad “molnet” kan erbjuda utan att göra en stor omställning såklart.

Är du nyfiken på vilka hybridlösningar vi på Visma erbjuder rekommenderar jag först att du kollar in sidan där vi presenterar vårt digitaliseringsindex. Där kan du förutom läsa om ett par av de vanligaste hybriderna även se hur långt just ditt bolag har kommit i att digitalisera ekonomiska processer jämfört med andra i samma län, bransch och/eller storlek.

Mest populära

  • Julklapp, julbord eller julfest?

    Efter förra årets generösa möjlighet till arbetsgivarjulklapp är vi tillbaka i mer normala gåvovärden igen. Världen är orolig, klimatet hotat, elpriser som skjuter i höjden, stigande räntor och pengar som räcker till allt mindre. Vad får julklappen du ger dina anställda kosta i år och vilka är reglerna kring julbordet?

  • Kan arbetsgivare betala ut pengar istället för semester?

    När semesteråret når sitt slut, och de anställda har semesterdagar kvar, vad kan du som arbetsgivare göra? Kan du betala ut pengar istället för att ge medarbetaren semester? Det är en vanlig fråga, och svaret finns i semesterlagen.

  • Nya pensionsåldrar från 2023

    Från och med år 2023 gäller nya pensionsåldrar som styr när du tidigast kan ta ut din allmänna pension. Även garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg omfattas av de nya reglerna.