Tillbaka till huvudmeny

Hackaton frisläpper skaparkraft till nya innovationer

På Visma Enterprise är hackaton ett vinnande koncept, för att locka fram nödvändig kreativitet till morgondagens innovationer. När skaparkraften för första gången släpptes fri under 24 timmar, resulterade det i flera nya robotiserade lösningar. 

Nio lag deltar i Visma Enterprise hackaton den här gången
Nio lag deltar i Visma Enterprise hackaton den här gången

Torsdag morgon och trots att jag befinner mig på hemmakontoret känner jag av den spända förväntan när hackatongeneral Anders Jörnehag inleder dagen med att hälsa alla nio lag välkomna. Därefter tar Visma Enterprise vd, Sofia Gerstenfeld vid och poängterar värdet av att skapa en innovativ kultur.

– Det är ni som bäst vet hur kundernas vardag ser ut och hur vi kan skapa nya lösningar som underlättar deras vardag. 

Dagens aktivitet innebär en chans att lägga systemets roadmap åt sidan under 24 timmar, för att istället fokusera på ett valfritt område med möjlig förbättringspotential. Inte oväntat är utvecklarna starkast representerade, men även andra roller deltar. Amanda Gruneau är supportkonsult och har just inspekterat första prototypen till vad som kan komma att bli en lösning för radering av känslig data. 

– I vanliga fall är jag bara med på idéstadiet varefter någon annan tar vid. Det är väldigt kul att få vara med hela vägen och konkretisera lösningen.

Vilka av lagen som får chans att delta i finalen avgörs av en elva man stark jury i morgon. På eftermiddagen presenterar de sina idéer och lösningar. Vinnarna kan därefter lägga det ordinarie arbetet åt sidan i ytterligare 40 timmar, för att helt fokusera på att vidareutveckla och försöka sjösätta sin idé. Förra eventet resulterade i att flera nya funktioner såg dagens ljus, bland annat ett automationsstöd som redan hjälper en av Sveriges största dagligvaruhandlare att automatiskt upptäcka avvikelser i lönekörningen.

– Intresset för innovation och nytänkande är något som behöver vara närvarande i allt vi gör och det gör det dagliga arbetet roligare. Med dagens snabba teknikutveckling behöver vi utforska vilka möjligheter den kan skapa för oss och våra kunder. Jag hoppas vi kommer att få se många intressanta och kluriga idéer och lösningar även denna gång, säger Anders Jörnehag.

Klicka här för att veta mer om Visma Enterprise innovativa lösningar för effektiv hantering av lön, HR, ekonomi, hjälpmedelshantering och bemanning.

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • Beräkna dygnsvila i realtid

    Från 1 oktober 2023 gäller nya regler kring vilotid för medarbetare i kommuner och regioner. Hur kan du möta de nya kraven på bästa sätt? Vi frågade Jerker Wall, produktmarknadsansvarig för schema- och bemanningssystemet Medvind WFM.