Tillbaka till huvudmeny

Gränslös elektronisk handel med Vismas inköpssystem

Lunds universitet är Vismas första kund som tar emot elektroniska fakturor via PEPPOL, Pan-European Public Procurement On-Line. Det är EU-kommissionens nya nätverk för överföring av affärsmeddelanden som ska förbättra möjligheterna till elektronisk handel och upphandling över de europeiska ländernas gränser.

Vismas första kund som tar emot elektroniska fakturor via PEPPOL

− Ekonomistyrningsverket välkomnar företag som vill erbjuda sina tjänster som operatör i PEPPOL. Vi är glada att Visma Proceedo nu sällar sig till en snabbt växande skara tjänsteleverantörer som ser potentialen iPEPPOL, säger Anders Kingstedt, som arbetar med projektet på ESV och som är ansvarig för området ”PostAward” i förvaltningsorganisationen OpenPEPPOL.

Rickard Hansen, vd för Visma Proceedo, tror att PEPPOL har potential att bli ett framgångsrikt nätverk:

− Lyckas man med PEPPOL blir det lika lätt att skicka e-faktura som att skicka e-post, men med högre säkerhet. Man blir inte beroende av samtrafikavtal mellan olika parter och traditionella VAN-nätverk. Visserligen krävs det precis som med e-post en tjänst för att skicka och ta emot elektroniska fakturor, men den kommer sannolikt snart finnas tillgänglig till en begränsad peng. Jag tror dessutom att den kommer att ingå i moderna affärssystem längre fram.

Lunds universitet är först ut
I Sverige är det Ekonomistyrningsverket (ESV) som samordnar det svenska deltagande i PEPPOL-projektet. Först ut är myndigheter, kommuner, landsting samt varu- och tjänsteleverantörer som ska tillämpa det nya verktyget för elektronisk handel. Den första myndigheten som tar emot e-faktura via PEPPOL in till Visma Proceedo Fakturahantering är Lunds universitet.

− Vi är mycket nöjda med samarbetet med Visma Proceedo kring PEPPOL-projektet. Jag har fått professionell hjälp av engagerade Visma Proceedo medarbetare, säger Ulrika Steidler, e-handelsansvarig på Lunds universitet.

− Lunds universitet har en stor mängd internationella leverantörer av skiftande storlek. En del av våra leverantörer har visserligen svenska organisationsnummer, men deras IT-avdelningar är många gånger internationella och för deras del underlättar det om de kan jobba med ett mindre antal format i stället för med 15-20 olika. Den leverantör som vi startat med är ett mindre biokemiskt företag i England, som nu skickar efakturor till Visma Proceedos accesspunkt, men vi håller på med att sätta upp e-fakturor från två av våra större utländska leverantörer, säger Ulrika Steidler.

Enklare och billigare e-handel
Anders Kingstedt på ESV förklarar att nyttan med PEPPOL bland annat är att man som köpare och säljare tecknar ett enda avtal och att samma standard gäller för alla kunder och leverantörer oavsett land. Det gör att inköpsprocessen förenklas och därmed blir kostnaderna lägre för köpare och säljare.

OpenPEPPOL är en icke-vinstdrivande organisation med säte i Bryssel. Läs mer om PEPPOL

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.