Tillbaka till huvudmeny

Första P-roboten från Vismas satsning på innovation

HR- och lönesystemet Personec P:s första robot möjliggör för kommuner att automatiskt rensa ut avslutade anställningskonton och spara 70 h per år. Södertälje kommun har testat och bidragit till ’Timmies’ användbarhet.

Fler och fler kommuner följer nu trenden och flyttar arbetet till molnet. Där slipper de bekymra sig för tekniken, samtidigt som dörren öppnas till nya tekniska möjligheter. Artificiell intelligens kräver nämligen så mycket datakraft, att gemensam drift oftast är nödvändigt för dem som vill hänga med på tåget. 

Standardiserade molntjänster har stor potential att revolutionera HR och lön framöver. Därför finns ett helt team på Visma som jobbar med den sortens utveckling. Inom kort lanserar de den första roboten som utvecklats för Personec P SaaS (Software as a Service). Den har fått namnet Timmie och ska till en början städa upp avslutade konton för timanställda.

– Det här är bara början. Vi jobbar ständigt med nya projekt, där vi ser att tekniken kan frigöra tid och förbättra kundernas datakvalitet, säger Kejsi Gjordeni, ansvarig för strategiska initiativ på Visma. 

Innovativ utveckling i samarbete med kommuner

På Visma PubliTech, det nybildade bolag som helt fokuserar på den publika marknaden, sker all utveckling i nära samarbete med kunderna. Södertälje kommun kan sägas vara inofficiell gudförälder till Timmie.

– Våra publika kunder är väldigt involverade och intresserade av att vidareutveckla produkterna. Södertäljes hjälp med att testa Timmie var ovärderlig. Det hade stor betydelse för slutproduktens användbarhet.

Manuella kontroller av avslutade konton tar mycket tid och har varit en källa till frustration på redan stressade lönekontor. Visserligen har det funnits ett liknande skript att tillgå, men en av flera svagheter var att minsta förändring i webbgränssnittet kunde orsaka buggar. 

– Det är viktigt att hålla databasen uppdaterad. Vid manuella kontroller finns alltid en ökad risk för fel och konton som inte avslutas kan orsaka felaktiga pensionsinbetalningar. Timmie fungerar för alla som har Personec P SaaS och vi räknar med att ’han’ sparar cirka 70 arbetstimmar per år för en medelstor kommun. Nu jobbar vi för att Timmie ska kunna ta sig an fler uppgifter framöver, säger Kejsi Gjordeni.

Läs om hur Gävle kommun kan fokusera mer på kärnverksamheten tack vare molntjänster

Fakta om Timmie

Gör: Robot som avslutar timanställdas inaktiva konton

Förutsättning: Personec P SaaS

Teknisk lösning: En robust robot som opererar i grundsystemet och hanterar data säkert 24/7  

Monitorering och underhåll: Visma

Estimerad besparing: ca 70 h per år + kostnader för felaktiga pensionsinbetalningar

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.