Tillbaka till huvudmeny

Effektiva team med mångfald inom tech

I samband med det årliga eventet Women in Tech tog vi ett snack med en av Vismas ledare, Marie Ceder, vd på Visma Proceedo.

”Vi ser att mångfald på arbetsplatsen är avgörande för att lösa komplexa problem och för att skapa effektiva team.”

Visma Proceedo och ledarskap inom tech
Visma Proceedo och ledarskap inom tech

Women in Tech 2021 närmar sig och som en av Europas mest expansiva tech-koncerner är vi stolta att vara en partner i ett sammanhang där målet är att inspirera kvinnor att välja en karriär inom tech. Visma är en arbetsplats som både ger utrymme att växa i, både professionellt och som individ.

Marie Ceder, vd på Visma Proceedo, som levererar molnlösningar som förenklar och digitaliserar inköpsprocessen inom såväl privat som offentlig sektor, säger:

– Vi ser att mångfald på arbetsplatsen är avgörande för att lösa komplexa problem och för att skapa effektiva team. Idag har vi en hyfsat jämn könsfördelningen på Visma Proceedo 54% kvinnor och 46% män. Detta varierar förstås över tid men jag bedömer att vår noggranna rekryteringsprocess, framtagande av kravprofil, utformning av annons, intervjuer och tester gör det möjligt för oss att ha en könsneutral tillsättning av roller.

Människor, teknik, innovationer i fokus

Människor, teknik, innovationer och samarbeten som banar väg för en bättre framtid och inger hopp. Det är vad som står i fokus när Women in Tech för åttonde året i rad arrangerar Nordens största teknikkonferens för kvinnor, skriver de i sitt pressmeddelande. Som stolt partner kan vi på Visma bara hålla med. Den 10 mars samlas rekordmånga 3500 deltagare i årets digitala konferens och vi hoppas fler kvinnor får upp ögon för branschen och dess goda karriärmöjligheter, säger Marie Ceder. 

“IT-branschen växer snabbt och det är förstås viktigt att rekryteringsbasen är så stor och diversifierad som möjligt för att vi alla ska kunna täcka kompetensbehovet”

Marie om IT-branschen, förebilder och karriärmöjligheter

  • Vad är roligast med att arbeta som ledare inom IT-branschen? 

Jag tycker att det är så fantastiskt roligt att vi är i ständig rörelse och utveckling tillsammans med våra kunder både inom privat och offentlig verksamhet. Som ledare försöker jag åstadkomma en kultur med effektivt problemlösande och perspektivsökande med kundens behov i fokus. För att få till det så behöver vi vara en diversifierad skara människor som jobbar tillsammans.

  • Hur kan vi få fler kvinnor att intressera sig av att arbeta inom IT? Behöver unga introduceras till möjligheterna redan i grundskolan? 

Självklart är det viktigt att vi ger alla barn samma möjligheter och jag ser gärna att IT/programmering blir ett obligatoriskt ämne i grundskolan.

  • Tror du du det handlar det om att det finns för få förebilder? 

Nej jag tror faktiskt inte det. Det kan hända att det är en högst personlig reflektion, men för mig har det aldrig varit avgörande att en förebild är av ett visst kön för att det ska vara inspirerande.

  • Är IT-branschen dålig på att kommunicera vilka utvecklingsmöjligheter det finns? Finns det en bristande kännedom om vad IT-yrket innebär tror du? 

Vi kan säkert bli bättre på att kommunicera vilka utvecklingsmöjligheter som finns, men jag vill också framhålla att IT-branschen innehåller så många olika yrken och möjligheter med kompetenser inom t.ex. ekonomi, juridik och tech såklart

  • Vad gör Visma för att attrahera kvinnor till att upptäcka IT-branschen? 

Visma arbetar med mångfald och deltar bl.a i mässor för studenter och olika forum i de länder vi verkar.

  • Vad är dina bästa tips till kvinnor som funderar på ett yrke inom IT? 

Testa! Utgå från dina styrkor, förlita dig på din kompetens och skicka in en ansökan. Oavsett vilken utbildningsbakgrund du har så finns det spännande roller. Det är en bransch som rör sig snabbt och det uppstår nya möjligheter hela tiden.

Om Visma Proceedo

Visma Proceedo är en av Nordens största leverantörer av purchase-to-pay. Vår plattform för inköp och fakturahantering automatiserar och digitaliserar hela inköpsprocessen – från beställning till betalning. Proceedo har hög användarvänlighet och ett sömlöst flöde som gör det enkelt för verksamheter att köpa rätt varor till rätt pris.

Läs- och poddtips för dig som vill veta mer om Visma!

Poddtips: Breakfast with a CEO – Merete Hverven is the CEO of Visma Vismas vd Merete Hvervens berättelse: från HR-avdelningen till vd-positionen.

Lästips: Women in Tech: Mångfald i tech-branschen kommer inte av sig självt

Visma är stolt sponsor av Hello World – en ideell förening som vill öka intresset för digitalt skapande bland unga. Läs mer här!

Nyfiken på en karriär på Visma?

Mest populära