Tillbaka till huvudmeny

Digitaliseringstips nr 17 digitalisering i hemmet

Ibland kan man bli omedvetet digitaliserad. Och dessutom tycka att det är helt okej. Det är vad dagens digitaliseringstips handlar om.

digitalisering i hemmet

Det var väl ett väldans tjat om digitalisering i hemmet och på arbetet. Jag kör på som vanligt och förbättrar lite här och där. Och hittar kanske nya, smarta lösningar på vägen. Men digitaliserad? Njae…Aldrig i livet att jag skulle komma på tanken att köpa prylar till mitt hem för att de är digitala. Det är för andra som är lite mer framåtsträvande än jag.

Förra året köpte vi en gammal sommarstuga från 70-talet på Österlen. En furudröm, dödsbo med inkråm och inte en enda renovering hade gjorts sedan anno 1974. Perfekt för en sån där analog person som jag. Efter en kall sommar var jag kanske inte helt övertygad om vårt köp. Muggigheten var lite väl påtaglig. En del gamla sladdar och lösningar var kanske inte helt optimala. Jag gick med på att att fräscha upp en smula. Det var många svettiga timmar, beslutsval och turer till byggvaruhus innan planen var klar.

Digitalisering i hemmet

Renoveringen tog fart. Fiber dras fram i rask takt i den skånska myllan och en leverantör kunde utlova fiber redan till jul. Fick medge att det nog var en bra investering som skulle tillåta distansarbete på ett bättre sätt. TV-uttaget plockades bort eftersom Apple TV är en självklarhet för en barnfamilj 2016. Klart att vi ville ha en smart termostat till raditatorer. Skönt att ställa in sovrummet på exakt 18 grader ju. Och 21 grader på golvvärmen i badrummet. Appen som styr nya värmepannan på distans var ju smidig. Installerade notifiering i appen från säkerhetslarmet av bara farten. Det var intressant att följa när hantverkarna kom och gick och bra att ha som underlag när vi stämde av fakturorna. Automatisk tändning och släckning av ytterbelysning med hjälp av astronomiskt kopplingsur fungerar strålande. Detta kallas visst home automation och är en bransch som drivs på av oss användare och växer med rekordfart. Den där bilden av Maslows behovstrappa där wifi/internet är nya grundpelaren i vår tillvaro kanske inte är helt osann ändå.

Jag har visst blivit “omedvetet digitaliserad”. Och gillar det. Är du som jag och tar vissa saker för givna? Då kan du säkert hitta ännu fler saker som skulle förenkla både din och andras tillvaro. Hemma eller på arbetet. Vill du ha tips om vad du kan digitalisera? Läs alla inlägg i den här bloggserien eller gå in på vår sida där vi presenterar Vismas Digitaliseringsindex.