Tillbaka till huvudmeny

Digitalisera mera & andra miljövänliga tips

Enligt de senaste siffrorna ökar Sveriges utsläpp av växthusgaser på nytt. Och det är företagen som står för ökningen. Här kommer 3 enkla tips som gör företag mer miljövänliga.

Så blir ni miljövänliga - 3 tips. Created by Freepik
Så blir ni miljövänliga – 3 tips. Created by Freepik

Efter att ha sjunkit under det senaste året har företagarnas miljömedvetenhet vänt uppåt igen. Men samtidigt ökar Sveriges utsläpp av växthusgaser. Och enligt Statistiska centralbyråns siffror är det företagen som står för ökningen. Hushållens utsläpp fortsätter nämligen att minska.

Så trots privatpersoners minskning av växthusgaser känns regeringens mål om nollutsläpp i Sverige 2045 som en stor utmaning. Det är hög tid för företagens miljöambitioner att omsättas i praktiken.

Den enkla sättet att bli miljövänliga

Inköp är ett område där det går att få stor miljömässig effekt med relativt små förändringar. Det går att ta ansvar för och påverka, även för mindre företag. Tyvärr kommer höga priser, eller åtminstone en uppfattning om dessa, mellan företagarnas ambitioner och agerande. Enligt färska siffror från vår undersökning Affärsbarometern skulle lägre priser på miljöprodukter exempelvis få fyra av tio småföretagare att välja mer miljövänligt.

Vi har upphandlat inköpsavtal åt tiotusentals företag och vill ge småföretagare i hela landet tre snabba tips för minskad miljöpåverkan.

1. En sak i taget

En sak i taget leder ofta rätt, även i miljösammanhang,
En sak i taget leder ofta rätt, även i miljösammanhang,

Välj en enda miljöfrämjande insats som är enkel att genomföra. Fokusera på att fullfölja den insatsen snarare än att påbörja för många.

2. Fokusera på frakt

Frakt är en nyckel för att bli miljövänliga.
Frakt är en nyckel för att bli miljövänliga.

Nästan hälften av Sveriges utsläpp kommer från transporter. Köp närproducerat i största möjliga mån och välj miljövänlig frakt så minskar du utsläppen och bidrar till en grön omställning av fordonsparken.

3. Digitalisera mera

Digitala verktyg är ett annat hett tips för att bli mer miljövänliga.
Digitala verktyg är ett annat hett tips för att bli mer miljövänliga.

Miljövinsterna av att utnyttja digitala verktyg går inte att påminna om nog. Webbmöten, digitala brevlådor och e-fakturor är snällare mot din plånbok, sparar värdefull tid och främjar samtidigt miljön.

Passa på att läsa våra konkreta tips att tänka på när ni ställer om och blir digitala.

Billigare och mer miljövänliga inköp

Vi på Visma Advantage är fokuserade på att sänka kostnaderna för dig och ditt företag. Därför erbjuder vi inköpsrabatter hos fler än 50 välkända företag inom allt från resor och frakt till IT och elektronik.

Samtidigt vet vi att det flesta småföretagare bryr sig om miljön. Därför vill vi även hjälpa dig och ditt företag att ta ansvar för miljön och tänka hållbart när ni gör era inköp. I största möjliga mån vill vi lyfta fram miljövänligare alternativ till produkter som våra kunder köper mycket av.

Prova våra avtal gratis i 1 månad!

Visma Advantage samlar dina inköp under ett och samma digitala tak.

Just nu kan du prova vår portal laddad med över 50 starka inköpsavtal utan kostnad. Handla smartare hos DHL, TNT, Bring, Davpack, ManpowerOKQ8, Scandic, Elgiganten, Staples och många, många andra.

Ja, jag vill prova gratis!