Tillbaka till huvudmeny

Cyber security är ett delat ansvar

Antalet cyberattacker ökar och alla kan drabbas. Att få sin identitet kapad eller bankkontot länsat är förstås en påfrestande upplevelse. Därför har vi under oktober månad deltagit i och uppmärksammat European Cyber Security Month (ECSM). Men såklart är cybersäkerhet lika viktigt för oss under årets alla månader.

login and password, cyber security concept, data protection and secured internet access

Årets upplaga av ECSM har berört två teman, första hjälpen – riktlinjer om du råkar ut för en cyberattack samt cybersäkerhet hemma. Två teman som är inte kan bli mer aktuella. Ta den omfattade cyberattacken mot livsmedelskedjan Coop som ett exempel och i pandemins spår har cybersäkerhet blivit en del av vår vardag nu när vårt arbete sker mer digitalt.

“Påverkar oss alla”

Maria Huss-Landström, som arbetar med informationssäkerhet inom Vismaorganisationen berättar: “Vi har uppmärksammat ECSM för att bidra till ett ökat säkerhetsmedvetande. Det är ett omfattande nätverk av datorer som underlättar våra liv, vilket påverkar oss alla. Alla vi har en viktig roll i att stärka cybersäkerheten och en del av det är att använda sig av säkra inloggningar.”

För fjärde året i rad har Visma deltagit för att fortsätta att etablera en stark säkerhetskultur inom hela organisationen. För att utbilda inom cybersäkerhet har organisationen bland annat deltagit i olika workshops och träffar där det i år har fokuserats på säkra lösenord. 

“Svaga lösenord är fortfarande ett stort problem – ta tillfället och se över lösenord och vid behov ändra till ett starkt samt unikt lösenord och aktivera tvåstegsautentisering när det är möjligt.” säger Maria Huss-Landström.

Läs även:
Oktober är European Cyber Security Month, där Visma är högst delaktiga
Maria Huss-Landström om betydelsen och utvecklingen av cybersäkerhet
Phishing, Smishing och Vishing – tre vanliga sociala bedrägerier

Mest populära