7 steg för dig som vill kickstarta företagets digitalisering – utgående fakturor

Digitalisera utgående fakturor. Bild: Freepik

Välkommen till del två i bloggserien kring frågorna och svaren i Vismas Digitaliseringsindex 2016. Precis som mitt förra inlägg kommer även detta handla om automatisering av fakturor, denna gång med fokus på utgående fakturor. Så här löd frågan i vår undersökning:

 Till hur stor andel (%) uppskattar du att er hantering av kundfakturor, så som utskick av fakturor, påminnelser och krav sker helt digitalt?

Med 1189 svar hamnade index på 30,9%, vilket är en ökning jämfört med hur de tillfrågade uppskattade digitaliseringen av sina inkommande fakturor (22,6%).

Att utgående fakturor har en högre digitaliseringsgrad beror förmodligen på att offentlig sektor länge varit bra på att kräva fakturor i digital form, så leverantörer med offentlig sektor i sin kundbas har därför tvingats producera fakturor digitalt. Och det finns all anledning att tro att fler kommer följa efter – 2018 planeras ett lagkrav på e-faktura till offentlig sektor

Enkelt att digitalisera utgående fakturor

Men trots att vi rör oss mer och mer mot e-fakturor, så tar offentlig sektor årligen emot ungefär 2 220 000 pappersfakturor (källa: ESV). Bakom varje faktura ligger tids- och resurskrävande manuella processer som scanning, kuvertering, frankering och postgång. För att inte tala om de negativa effekterna det har på miljön.

Anställda. Företaget. Klimatet. Alla vinner på ett automatiserat fakturaflöde. Du och dina anställda slipper slösa tid på tråkig administration, företaget spar pengar, och miljön mår lite bättre. Med digitala utskick hamnar fakturan direkt i mottagarens datorsystem, vilket ger kunden omedelbar koll på vad som ska betalas och minskar risken för fel och förseningar.  Dessutom behöver du aldrig mer oroa dig för att fakturan försvinner under postgången.

Av de vanligaste ekonomiska processerna är fakturaflödet bland de enklare att digitalisera och därför ett bra ställe att börja i företagets digitaliseringsresa. En konsult eller systemleverantörer med erfarenhet av automatisering kan hjälpa dig att komma igång.

Vill du veta mer om hur digitaliserade svenska företag är och var ni själva enkelt kan börja? Läs Vismas Digitaliseringsindex 2016.

Ladda hem rapporten