Tillbaka till huvudmeny

Vasaloppet – folkfest och elit tillsammans

Vad tänker du på när du hör Vasaloppet? Folkfest? Elitlopp? Utmaning? Det härliga är att Vasaloppet är just allt det och lite till. Nästan 16 000 deltagare åker hela nio mil i en fantastisk natur. Några av åkarna lever för att åka längdskidor och deltar i Visma Ski Classics, andra har åkt några mil på skidor innan de antar årets utmaning.

Vasaloppsvinnaren 2016

Vad tänker du på när du hör Vasaloppet? Folkfest? Elitlopp? Utmaning? Det härliga är att Vasaloppet är just allt det och lite till. Nästan 16 000 deltagare åker hela nio mil i en fantastisk natur. Några av åkarna lever för att åka längdskidor och deltar i Visma Ski Classics, andra har åkt några mil på skidor innan de antar årets utmaning. Många åkare har förberett sig noga men gör det ändå för sig själva, att klara ett Vasalopp är helt klart en prestation vem man än är.

Eftersom Visma sponsrar Ski Classics där Vasaloppet ingår var vi förstås på plats för att känna Vasaloppet på pulsen. Vad händer kring Mora och Sälen dagarna innan loppet och hur är det på själva tävlingsdagen?

Ska du åka Vasaloppet? Kom till Visma Ski Classics After Ski!

Blåbärslopp för sponsorer och stämningen på topp
I Mora var det full aktivitet när vi kom dit dagen innan Vasaloppet. Blåbärsloppet, som är ett lopp på 9 km för Vasaloppets sponsorer, pågick och stämningen var på topp. I marknadsstånd runt omkring såldes det allt ifrån valla till vintervantar. Och självaste Gustav Vasa åkte förbi på sina skidor.

Gustav Vasa

Vallan testades
I Fryksås, där vi från Visma bodde under tävlingsdagarna, var det perfekta spår att testa tävlingsskidorna i, vilket också Vismamedarbetarna Espen och Joe Erlend gjorde. De förberedde sig för Vasaloppet och det är viktigt med rätt valla. Vallan är en hel vetenskap och det vallades och testades och vallades och testades igen. Till slut var de nöjda och skidorna färdigvallade.

Esben och Joe Erlend testar vallan på sina skidor inför Vasaloppet.

Visma Ski Classics Camp
Vallades skidor gjordes det också i Sälen där Visma var på plats på dagen innan Vasaloppet med Visma Ski Classics Camp. Där kunde Vismas kunder som skulle åka Vasaloppet få sina skidor vallade av Dalskidan samt hämta ut ett överlevnadskit bestående av bland annat power bar, plåster och en buff att ta med sig i spåret.

Visma Ski Classics Camp i Sälen.
Medarbetare från Visma servade Vasaloppsåkare på Visma Ski Classic Camp.

Hejarop, storbilds-TV och musik
På själva Vasaloppsdagen stod publiken utmed spåret och via en storbilds-TV kunde alla som stod vid målgången följa åkarna. Hejarop blandades med speakerns röst och musik i högtalarna. Först i mål av herrarna var John Kristian Dahl och medlem i Team United Bakeries. En liten stund senare åkte Katerina Smutná, Team Santander, i mål först av damerna. Svenskan Britta Johansson, Team Lager 157, som vid starten av Vasaloppet ledde Ski Classics, kom god tvåa i damklassen.

Katerina Smutná vann damklassen i Vasaloppet 2016.
Katerina Smutná får sin vinnarkrans. Bild: Vasaloppet

Hur gick det för Espen och Joe Erlend?
Undrar du hur det gick för Vismamedarbetarna Espen och Joe Erlend? Espen åkte i mål efter 11 timmar och 14 minuter och fick därmed se sig slagen av sin arbetskamrat Joe Erlend som åkte över mållinjen efter 8 timmar och 47 minuter.