Tillbaka till huvudmeny

Varför ska jag lära mig att programmera?

Kämpar du med att finna motivation till programmeringskurserna? Läs och inspireras av effektivitets- och motivationstipsen från Vismas management trainee Michael.

Källa: https://pixabay.com

För en tid sedan blev vi på Visma inbjudna till ett av Sveriges stora universitet för att tala om nyttan med programmering. Skolan upplever frustration över att flera studenter inom bland annat systemvetenskap, marknadskommunikation och interaktionsdesign inte klarar av sina grundläggande programmeringskurser. När de pratar med sina elever om utmaningen får de ofta till svar: “Varför ska jag lära mig programmering? Jag vill ju inte bli utvecklare”. Med andra ord har man svårt att finna inre motivation till att lära sig koda. Visma, tillsammans med ett antal andra tech-bolag, bjöds in till ett seminarium för att från näringslivets perspektiv försöka övertyga studenterna om varför programmering är framtiden.

Även om Visma primärt är ett mjukvaruföretag så finns det många roller hos oss som traditionellt inte innebär eller kräver kunskap i programmering. Oavsett roll och bransch kan man hur som helst ha nytta av att kunna åtminstone grundläggande programmering. I vår presentation för studenterna valde vi därför att fokusera på att presentera nyttan med programmering för icke-programmerare. Med mig hade jag min kollega Michael Håkansson. Michael är ett levande exempel på en person som verkligen kan programmera, men som valt ett annat spår än ren mjukvaruutveckling i sin karriär. Har han dagligen nytta av sina programmeringskunskaper? Givetvis! Låt oss ta reda på hur.

Hej Michael! Vad har du för utbildningsbakgrund?

Hej! Jag tog examen sommaren 2016 som civilingenjör i datateknik med en master i industriell ekonomi från KTH i Stockholm.

Vad jobbar du med på Visma?

Jag är idag Management Trainee, vilket innebär att jag under ett års tid får arbeta på totalt 6 olika projekt inom Vismakoncernen. Just nu är jag inne på mitt sista projekt. Områdena för projekten har varierat stort: datasäkerhet, M&A, marketing automation, growth hacking, strategisk geografisk expansion och machine learning.

Under traineeåret har jag fått en fantastisk möjlighet att se stora delar av koncernen och därigenom inse vad jag själv brinner för. Detta var till stor hjälp när jag nyligen skulle finna en fast roll till hösten när mitt traineeår är över. För några veckor sedan signerade jag avtal för rollen som Corporate Customer Experience Manager. Det innebär att jag kommer driva vårt arbete med customer experience på koncernnivå – otroligt spännande!

Så, varför ska jag lära mig grundläggande programmering även om jag inte vill jobba med utveckling?

När man lär sig programmering får man så mycket på köpet som man kanske inte alltid tänker på, exempelvis logiskt tänkande och att lära sig att på ett strukturerat sätt angripa problem. Detta kan man ha nytta av i flera sammanhang, både på jobbet och i privatlivet. Det finns ett begrepp inom programmering som heter “divide and conquer” som går ut på att man bryter ner problem i små delar som kan lösas enkelt och effektivt. Det tankesättet kan appliceras på de flesta projekt, stora som små, privat som professionellt. Skulle du i framtiden vilja bli projektledare så är programmeringens logik och grundprinciper perfekt att ha med sig i bakhuvudet.

Förutom tankesättet lär man sig också begrepp och jargong som avsevärt underlättar kommunikation med utvecklare. För en sak står klart, arbetar du i en kunskapsintensiv modern organisation kommer du säkerligen att ha att göra med utvecklare förr eller senare. I framtiden kommer allt fler bolag, som idag inte betraktas som tech-bolag, att bygga på IT- och mjukvara. Kanske ser du dig själv i en framtida roll där du är länken mellan kod och slutkunden? Att då kunna prata med programmerare på programmerares språk är en klar fördel.

De exempel jag tagit upp hittills är de “mjuka” fördelarna med att lära sig programmering – självklart finns det även konkreta fördelar. På Visma arbetar vi för att förenkla och effektivisera verksamhetsprocesser för våra kunder. Som experter inom effektivisering arbetar vi såklart också med att effektivisera våra egna interna processer. Med enkel programmering kan man revolutionera sättet man själv arbetar på till vardags.

Har du något konkret exempel på hur du använder programmering för att effektivisera din egen vardag?

Massor! Ett konkret exempel kan tas från igår. Jag fick då frågan om hur många chattmeddelanden våra kunder skickar i snitt per månad för en viss produkt. Som underlag fick jag en databas med 1,2 miljoner konversationer. Det hade minst sagt tagit lång tid att manuellt gå igenom dessa konversationer, filtrera vilka som hörde till den aktuella produkten och slutligen räkna hur många meddelanden varje kund hade skickat. Nu tog det mig 10 minuter att skriva koden och några tiotals sekunder att köra programmet. Hur hade jag angripit frågan utan att kunna nyttja programmering? Och hur lång tid hade det tagit att gå igenom 1,2 miljoner konversationer manuellt?

Under seminariet på universitetet vi besökte tog jag upp ett annat exempel. Jag körde en live-demo med ett enkelt Python-script på 7 rader kod. Med det scriptet gick vi igenom tusentals rader information fördelat på ett tjugotal kalkylark för att hitta information om antalet nya kunder. Med grundläggande programmeringskunskaper kan ett sådant script skrivas på ett fåtal minuter och ersätta ett repetitivt, tidsödande och tråkigt manuellt arbete. Tid som du istället kan lägga på roligare och mer utvecklande uppgifter.

Med enkel programmering kan man revolutionera sättet man själv arbetar på till vardags.

Vilka är dina bästa motivationstips till studenter som kämpar med programmeringskurserna?

En motivation kan vara att veta att när man väl kommer över den initiala inlärningströskeln lossnar det rejält, jag lovar. Detta kan såklart vara svårt att se och uppskatta när man sitter där och kliar sig i huvudet över kompileringsfel. Mitt bästa tips är därför att hitta någonting som motiverar till att på ett roligt sätt komma över den tröskeln. Här är det en klar fördel om man inte begränsar sig till att bara göra de obligatoriska uppgifterna i de programmeringskurser man läser. Starta igång ett hobbyprojekt med programmering inom ett område som intresserar dig. Tycker du om träning? Bygg då en egen app för att logga träningen. Matlagning? Bygg en app som samlar in recept från en viss kategori eller rating från olika receptsidor. Elektronik? Bygg din egen smarta hem-lösning, exempelvis för att tända och släcka lampor. Huvudsaken är att du hittar ett område där du finner nöje tills dess att programmeringen i sig själv blir ett sant nöje – för plötsligt händer det!

Förhoppningsvis har du genom Michaels erfarenheter och tips fått inspiration till att antingen börja lära dig programmering eller fortsätta utveckla dina programmeringskunskaper! En sak är säker, det kommer aldrig att ligga dig i fatet.

Är du nyfiken på att veta mer om livet på Visma?

På våra karriärsidor finns alla våra lediga tjänster. Där kan du även läsa mer om hur det är att jobba i Nordens ledande IT-koncern. Kanske är du, precis som Michael, sugen på att starta karriären som management trainee? Här kan du läsa mer om våra möjligheter för studenter och nyexade.

Mest populära

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Fler ansökningar blir digitala

    Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
    – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.