Tillbaka till huvudmeny

Välkommen till en hållbar höst

Sommaren är kort. Alldeles för kort. Och nu väntar redan september runt hörnet. De flesta av oss har hunnit vara igång ett tag. Kommit in i rutinerna. Samma som tidigare. Rutiner som kanske innebär mycket stress och press. Förhoppningsvis fick du både återhämtning och vila under semestern. Så hur behåller du känslan och får en hållbar höst?

Det kan kännas blytungt att komma tillbaka efter semestern även om du gillar ditt jobb. Förhoppningsvis känner du dig utvilad och har fått möjlighet till viktig återhämtning. Kanske hade du en hektisk vår. Nu är det dags att få till en hållbar höst där jobbet blir gjort och där du samtidigt är snäll mot dig själv. Så att du mår bra och orkar både privat och i jobbet.

Små förändringar kräver inte lika mycket energi som stora och är lättare att lyckas med. Får du in dem i din vardag så är möjligheten att lyckas stor. Kanske införa en liten förändring per höstmånad. Stora drastiska förändringar kan ge stor effekt på kort tid men möter ofta motstånd i hjärnan och vi orkar inte hålla i dem.

5 små förändringar som gör skillnad

 1. Sömnen – den påverkar allt
  Sover du dåligt orkar du mindre och blir lättare stressad. Lämna mobilen på köksbordet och köp dig en analog väckarklocka. Titta inte på TV eller din iPad i sovrummet. Gå och lägg dig samma tid varje kväll. Kan du inte somna kl.22.00 flera kvällar i rad. Testa att gå och lägga dig en timme senare. Dricker du mycket kaffe, te eller energidrycker under dagen? Tänk då på att det kan ta upp till 7 timmar för koffeinet att brytas ner och allt du druckit under en dag påverkar halten i kroppen när du ska sova. Testa var just din koffeingräns går. Efter lunchen eller redan på förmiddagen?

 2. Sätt upp mål för din fritid och inte bara på jobbet
  Det är viktigt att ha saker att längta till och som gör gott. Det du gillar att göra, har passion för bidrar till din återhämtning. Dagdröm och skaffa dig en hobby. Gå på bio en kväll i månaden, lär dig karta och kompass inför nästa års fjällvandring, gå en kurs i akvarellmålning eller ta tåget och upptäck städer i Sverige som du inte besökt förut.
 1. Minska på stressen och ställ rimliga krav på dig själv
  Gäller både i jobbet och privat. Hög stress på jobbet funkar i perioder om du har möjlighet till vila och återhämtning i direkt anslutning. Prata med din chef och be om hjälp att prioritera dina arbetsuppgifter om du känner att det börjar bli jobbigt. Gör det i tid, vänta inte tills du går på knäna. Gör en lista på vad som gör dig stressad privat. Kanske har du för många aktiviteter inbokade. Lär dig säga nej och börja styra dig själv. Är det egna eller andras krav som påverkar ditt liv mest. Prioritera och planera in tid i kalendern för återhämtning varje vecka.
 1. Ät bra, skit in – skit ut! Så enkelt är det
  Vad du äter påverkar ditt välbefinnande. Är du stressad och trött så skriker hjärnan ofta efter något fett eller sött. Snabbt lugnar du den genom att stoppa nåt onyttigt i munnen.  Fundera på vad du unnar dig i såna situationer. Gör en lista på det du brukar stoppa i dig och skriv sedan upp vad du kan äta istället och se till att alltid ha det tillgängligt. Välj en dag i veckan då du kan äta och dricka precis vad du vill. Och håll dig till den. Blir det mer nån gång så är det också ok. Var snäll mot dig själv.

 2. Rör på dig – innan, under och efter arbetsdagen
  Gå till och från jobbet om du kan, cykla, kliv av bussen en hållplats tidigare. Att promenera från jobbet rensar hjärnan effektivt. Låtsas gå ut med hunden om du inte har en, de behöver rastas regelbundet under en dag. Flera korta promenader blir snabbt de 30 minuter som vi alla bör röra på oss varje dag för att minska risken för välfärdssjukdomar. Det gäller även dig som tränar annat. Att röra på sig i naturen ger en extra bonus, det minskar nämligen våra stressnivåer. Och du, alla kan dansa fuldans (tänker du aldrig i livet så testa, det gör mer för kropp och själ än du tror).

Visste du att med Visma Enterprise system och tjänster blir det lättare att göra rätt. Kanske kan det bidra till mindre stress i din jobbvardag. Vi hoppas det!

Mest populära