Tillbaka till huvudmeny

Vad händer på Visma? Del 1

Ibland kan det vara svårt att ha koll på allt som händer på Visma. Så ska det ju inte vara, utan tvärtom är vi mycket stolta över våra projekt och hur vi jobbar och vill därför lyfta våra fantastiska medarbetare och deras pågående projekt. Häng med i kommande inlägg där vi presenterar vad som händer på Visma och hur vi arbetar för att utveckla våra produkter med hjälp av den senaste tekniken.

Vad som händer på Visma är en fråga som kan vara relevant att ställa sig både om man är medarbetare på Visma, som kandidat som hittat en intressant tjänst eller som studerande och nyfiken på ett av våra studentprogram. Det korta svaret på frågan är att det händer en hel del, och ibland kan det till och med vara svårt för oss att ha koll på allt som händer. Så ska det ju inte vara, utan tvärtom är vi mycket stolta över våra projekt och hur vi jobbar och vill därför lyfta våra fantastiska medarbetare och deras pågående projekt. Så häng med i kommande inlägg där vi presenterar vad som händer på Visma och hur vi arbetar för att utveckla våra produkter med hjälp av den senaste tekniken. 

Först ut är Louise Lindberg som arbetar som Strategic Initiativ Manager på Visma. Hon arbetar just nu i två olika automatiseringsprojekt som vi tänkte grotta ner oss lite i. Som Strategic Initiativ Manager leder Louise flera olika strategiska projekt och hon jobbar nära ledningen för att hela tiden diskutera potentiella utvecklingsområden och förväntat resultat. Förutom nära dialog med ledningen har Louise ett team med tre utvecklare som hon arbetar med för att utveckla och automatisera några av våra befintliga produkter. 

Louise Lindberg

Det första projektet som vi vill prata med Louise om är processautomatisering av två av Vismas befintliga lönesystem. Då lönehanteringen till stor del är manuell jobbar teamet på att utveckla en mjukvarurobot som bygger på regelbaserad automatisering, Robotic process automation (RPA), för att på så sätt effektivisera delar kring lönehanteringen. För att varje medarbetare hos en kund ska få ut sin lön varje månad måste beräkningar för semesterersättning, sjukfrånvaro, reseutlägg etc. köras i systemen. Beroende på kund görs olika beräkningar som startas igång manuellt vid en förutbestämd tidpunkt. Förhoppningen är att automatiseringen skall kunna ersätta vissa arbetsmoment som är exakt samma varje gång och som i många fall kan vara både tidskrävande och monotona.

För att verkställa detta arbetar Louises team och andra på Visma med olika RPA-verktyg och i somras var Louise ansvarig för ett projekt som två av Vismas Summer Interns arbetade med. Projektet innebar att två studenter analyserade och presenterade olika RPA-verktyg som skulle passa för Vismas olika behov. Louise berättar att projektet som våra Summer Interns ansvarade för var mycket uppskattat och har lett till att hela Vismas verksamhet i Nederländerna har implementerat verktyget som våra Summer Interns rekommenderade. Är du nyfiken på att läsa mer om det projektet hittar du det här

Rollen som Strategic Initiativ Manager innebär att man har flera projekt igång samtidigt och parallellt med projektet för processautomatisering i våra lönesystem arbetar Louise och hennes team dessutom med ett projekt som berör Vismas system för offentliga upphandlingar. Louise berättar att målet i projektet är att automatisera datavalidering och att kategorisera upphandlingar med hjälp av maskininlärning. Roboten ska programmeras med en algoritm och tränas med historisk data för att kunna göra en så bra klassificering som möjligt. Till skillnad från det tidigare beskrivna projekt där roboten är programmerad till att göra samma sak i varje process är utmaningen i detta projekt att få roboten att ta olika beslut beroende på olika scenarion. 

Louise ansvarsområden i båda ovannämnda projekt handlar om att förstå hur vi arbetar idag, identifiera hur det kan förbättras och att kommunicera detta till teamet som översätter det till kod. Det innebär ett arbete med fokus på att specificera minsta lilla detalj för att roboten ska förstå hela händelsekedjan. Ambitionen är att skapa en process som arbetar både effektivare men också noggrannare än en människa gör. En av utmaningarna med automatiseringsprojekt handlar just om att få människan att lita på roboten. På grund av denna aspekt är roboten programmerad till att känna av avvikelser och om någon information saknas kommer arbetet lämnas över till en människa för hantering. 

Med detta som ansvarsområde arbetar Louise både nära tekniken och samtidigt mycket strategiskt där hon blir länken mellan produkten och koden. Louise berättar att projekten hon arbetar med är strategiskt viktiga för Visma vilket innebär att hennes arbete känns meningsfullt samtidigt som hon hela tiden blir utmanad för att komma på den bästa lösningen. Att få arbeta med teknik i framkant och få vara med och bidra till att vi kan effektivisera arbetsuppgifter både internt och externt genom robotisering och maskininlärning berättar Louise är det som inspirerar henne mest i sitt arbete. 

Spännande, eller hur?! Är du nyfiken på att veta om fler pågående projekt på Visma ska du inte missa nästa del där vi pratar med Jakob som berättar varför han har sitt drömjobb samt Kasper som berättar om utmaningarna som Project Manager för ett av Vismas pågående AI-projekt.

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.