Tillbaka till huvudmeny

Use it or lose it!

Flera oberoende studier visar att inget håller din hjärna så ung som när du utmanar dig själv med att lära nytt. Läs om vad som håller sinnet ungt och ger engagemang på arbetet.

När min pensionerade mamma överraskade omgivningen med att berätta att hon hade anmält sig till en pianokurs för nybörjare, var vi många som höjde på ögonbrynen. Dels för att hon aldrig hade visat intresse för musik tidigare och dels för att vi trodde att hon var för gammal för att få ordning på tangenterna. När jag nu läser en forskningsrapport om hur viktigt lärande är för att hålla hjärnan ung, inser jag hur klok hon var som antog en ny utmaning. På julafton, när det är dags för hennes årliga uppspel inför släkten i vardagsrummet, kommer jag att lyssna med nya öron och imponeras än mer av tonerna hon får fram.

[dropcap][/dropcap]
Lärandet pågår livet ut. Det tar inte slut bara för att du tar studenten eller plockar ut en högskoleexamen. På arbetsplatsen har nya lärdomar stor inverkan på medarbetarnas engagemang. Det kan handla om kurser, inspirationsföreläsningar eller ett kunskapsutbyte mellan olika avdelningar. Ett arbetsliv är långt och för att upprätthålla engagemanget kan ett karriärbyte ge ny energi. Här har stora arbetsgivare som exempelvis en kommun en fördel. De skulle kunna bli bättre på att erbjuda sina anställda möjligheten att pröva andra delar av verksamheten. Så bli inte förvånad om du i framtiden stöter ihop med en gammal lärare när du frågar efter en bok på biblioteket.

10 sätt att behålla sinnet ungt

 1. Lär dig ett nytt språk
 2. Lär dig spela ett instrument
 3. Orientera – att ta sig fram i en obekant omgivning
 4. Ta ett uppdrag som volontär
 5. Våga släppa sargen! Ta dig ur din komfortzon.
 6. Fysisk träning
 7. Spela nya och utmanande spel.
 8. Gå en kurs – utsätt dig själv för nya idéer och nya klasskamrater.
 9. Ta till dig av ny teknik.
 10. Var nyfiken!

Mest populära

 • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

  Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

 • Beräkna dygnsvila i realtid

  Från 1 oktober 2023 gäller nya regler kring vilotid för medarbetare i kommuner och regioner. Hur kan du möta de nya kraven på bästa sätt? Vi frågade Jerker Wall, produktmarknadsansvarig för schema- och bemanningssystemet Medvind WFM.