Tillbaka till huvudmeny

Use it or lose it!

Flera oberoende studier visar att inget håller din hjärna så ung som när du utmanar dig själv med att lära nytt. Läs om vad som håller sinnet ungt och ger engagemang på arbetet.

När min pensionerade mamma överraskade omgivningen med att berätta att hon hade anmält sig till en pianokurs för nybörjare, var vi många som höjde på ögonbrynen. Dels för att hon aldrig hade visat intresse för musik tidigare och dels för att vi trodde att hon var för gammal för att få ordning på tangenterna. När jag nu läser en forskningsrapport om hur viktigt lärande är för att hålla hjärnan ung, inser jag hur klok hon var som antog en ny utmaning. På julafton, när det är dags för hennes årliga uppspel inför släkten i vardagsrummet, kommer jag att lyssna med nya öron och imponeras än mer av tonerna hon får fram.

[dropcap][/dropcap]
Lärandet pågår livet ut. Det tar inte slut bara för att du tar studenten eller plockar ut en högskoleexamen. På arbetsplatsen har nya lärdomar stor inverkan på medarbetarnas engagemang. Det kan handla om kurser, inspirationsföreläsningar eller ett kunskapsutbyte mellan olika avdelningar. Ett arbetsliv är långt och för att upprätthålla engagemanget kan ett karriärbyte ge ny energi. Här har stora arbetsgivare som exempelvis en kommun en fördel. De skulle kunna bli bättre på att erbjuda sina anställda möjligheten att pröva andra delar av verksamheten. Så bli inte förvånad om du i framtiden stöter ihop med en gammal lärare när du frågar efter en bok på biblioteket.

10 sätt att behålla sinnet ungt

 1. Lär dig ett nytt språk
 2. Lär dig spela ett instrument
 3. Orientera – att ta sig fram i en obekant omgivning
 4. Ta ett uppdrag som volontär
 5. Våga släppa sargen! Ta dig ur din komfortzon.
 6. Fysisk träning
 7. Spela nya och utmanande spel.
 8. Gå en kurs – utsätt dig själv för nya idéer och nya klasskamrater.
 9. Ta till dig av ny teknik.
 10. Var nyfiken!

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.