Tillbaka till huvudmeny

Två saker du behöver veta om SaaS [Software as a Service]

SaaS är framtiden, det vet vi. Framför allt är det enkelt och har stora fördelar, som skalbarhet, tillgänglighet, hög säkerhet och enkla uppgraderingar. Men vad står förkortningen för och vad innebär det egentligen?


Vad är As-a-Service?

As-a-Service är en modell som syftar till att låta leverantören ansvara för allt eller delar av det som krävs för att ett system eller en applikation ska fungera.

Generellt kan As-a-Service delas in i tre olika steg:

  • Infrastructure
  • Platform
  • Software

För varje steg tar leverantören ett större ansvar i leveransen. Det innebär att du som kund kan fokusera på din kärnverksamhet istället för att leverera ett system eller en applikation.

Det här är SaaS

SaaS, Software as a Service, är ett sätt att köpa och distribuera ett system eller en applikation. Välkända SaaS-tjänster är Spotify, Gmail, Netflix och Facebook. SaaS är tredje steget i As-a-Service-modellen där leverantören ansvarar för det mesta gällande leverans och underhåll. Så istället för att köpa licens och serviceavtal, köper du en tjänst som omfattar ett antal funktioner. SaaS kan levereras över Internet som en molntjänst men även på annat sätt via till exempel VPN eller annan privat förbindelse.