Tillbaka till huvudmeny

Trender inom lön 2020

Zennie Sjölund – lönebranschens motsvarighet till fotbollens Zlatan – sammanfattar de viktigaste trenderna inom ett område som motsvarar 37 procent av BNP och spelar en allt viktigare roll för konkurrenskraften.  

Zennie Sjölund berättar om trender inom lön 2020
Zennie Sjölund berättar om trender inom lön 2020

Zennie Sjölund – lönebranschens motsvarighet till fotbollens Zlatan – sammanfattar de viktigaste trenderna inom ett område som motsvarar 37 procent av BNP och spelar en viktig roll för konkurrenskraften.

Det har varit en hektiskt vår för alla som arbetar med lön. Zennie Sjölund, branschansvarig lön på Srf konsulterna, har haft och har en viktig roll i diskussionen med myndigheter och systemleverantörer om hur Regeringens åtgärder ska hanteras i praktiken. 

– Den här situationen visar med tydlighet hur viktigt det är att ha bra förutsättningar och att lön görs rätt. Tack vare AGI har hanteringen av sjuklönekostnader och nedsättningar av arbetsgivaravgifter förenklats. Bra systemstöd och bra löneprocesser är annars det som förenar arbetsgivare som klarat anpassningen bäst.

Zennie Sjölund ser en trend i att fler myndigheter går mot ökad standardisering och öppnar upp för nya sätt att ta in data.  

– Skatteverket banade vägen och fler rapportmottagare är på gång. På det här sättet får vi ett bättre informationsflöde och möjlighet till en mer snabbfotad löneprocess.

Proaktivitet kräver kompetens

I en tid när beslut ska baseras på data, har lön seglat upp och spelat en allt större roll för verksamhetens konkurrenskraft. Lönesystemet innehåller mycket data som kan ge värdefull information om organisationens viktigaste tillgång, bara att hämta för den som vet hur och har förmågan att analysera den. 

– Det är fortfarande stor konkurrens om personer med hög lönekompetens. Alla som arbetar inom det här området måste själva ta ansvar för att hålla sig uppdaterade. Jag kommer från IT-branschen, där det är självklart att uppdatera sina certifikat. Vi har redan gjort en resa inom lön, men den stannar inte här. 

Utöver förändringarna i dataflödet och behovet av hög kompetens, påverkas lön också av diverse samhälleliga trender. Som exempel, nämner Zennie Sjölund gigekonomin. Begreppet syftar på utvecklingen mot att fasta anställningar allt oftare ersätts av tillfälliga jobb så kallade gig.  

– De här personerna ska ju också ha ersättning, även om det sker via fakturor. Vi som jobbar med lön behöver en bred kompetens, för att kunna se helheten och påtala konsekvenserna av föreslagna förändringar. Proaktivitet är som alltid a och o.

Ur ett löneperspektiv måste all förändring gå att hantera

Framöver tros samverkan bli en viktig framgångsfaktor, oavsett om den sker mellan myndigheter, företag eller anställda. Ett fruktsamt exempel var just införandet av AGI. I det projektet samverkade Skatteverket, Srf konsulterna och alla systemleverantörer, för att uppnå ett gemensamt bästa resultat. 

Vi har en trög lagstiftning i Sverige och många gånger behöver man hjälp för att få fram bra förutsättningar. Jag menar, hur mycket lönekompetens har man på Tillväxtverket?

Som väntat, antas lön inte heller gå obemärkt ur coronakrisen. Hemarbetet aktualiserar bland annat hur vi mäter. Tidmätning har utgjort grunden för löneberäkning, är vi redo att se till resultatet nu? 

”Var öppen för ny information, delta på användardagar och ta rygg på andra”

– Den här diskussionen kommer att komma i avtalsrörelsen framöver. Vad utgången än blir måste vi kunna hantera förändringen utifrån ett löneperspektiv. Vi människor är ju inte förändringsbenägna, men i ett längre perspektiv blir det väldigt bra. Därför ska vi inte känna oss stressade, utan se möjligheterna. 

– Mina bästa tips är därför att du som arbetar med lön är öppen för ny information, deltar på användardagar och tar rygg på andra. Vi måste vara prestigelösa och generöst dela med oss till andra. För vi når så mycket längre när vi samarbetar. Kom ihåg att även små steg gör stor skillnad till slut, säger Zennie Sjölund.

Boka vecka 45 i din kalender! Läs mer om Community Live Online 2-6 november. Det är vårt största event någonsin och en unik chans att stärka din lönekompetens och få inspiration till en bra löneprocess.

Mest populära

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Fler ansökningar blir digitala

    Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
    – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.