Tillbaka till huvudmeny

Blogghälsningar från Vismas svenska Summer Interns!

Hej, vi är Brian och Louise, Vismas summer interns för sommaren 2016. I detta inlägg kan du läsa om vad vi får göra under vårt internship, våra projekt och aktiviteter, och hur vi tycker att det är att arbeta hos Visma. Syftet är att få dig, som student med dataintresse, en inblick i hur det är att arbeta här hos Visma.

Vem är Louise?Summer Interns - Louise

Mitt namn är Louise och till hösten 2016 börjar jag mitt femte och sista år på Industriell Ekonomi på KTH med inriktning mot Produktframtagning. Jag kom i kontakt med IT-bolaget Visma när jag medverkade i Armadamässan, KTHs affärsmarknadsmässa. Flera av de som representerade Visma på mässan gick då deras Management trainee-program. De berättade om hur företaget gav dem mycket ansvar och hur de fick prova på en mängd olika projekt och roller med en blandning av IT och management. Dessutom förklarade de hur anställda snabbt får klättra inom företaget. Detta tyckte jag lät som något för mig och jag sökte deras nya Summer internship och nu är jag och Brian Visma Sveriges första summer interns. Redan efter två veckor har jag fått allt traineerna sade bekräftat. Jag har ett eget projekt som jag är projektledare för, där jag får arbeta med digitaliseringen av en onboardingprocess av tjänsten Kivra som i dagsläget sker manuellt. Onboardingprocessen innebär allt som sker från dess att kunden intresserar sig för tjänsten till dess att tjänsten kan börja användas.  Det innebär mycket fria tyglar men det finns alltid stöd och någon att fråga om man behöver vägledning. Projektet innebär först att kartlägga nuvarande processer, vidare analysering av dessa för att hitta förbättringsområden och sätt att automatisera processerna på och slutligen implementering. Det är ett projekt där jag får använda mina kunskaper inom exempelvis management, marknadsföring, teknik och IT. Jag har på senare tid i min utbildning fått upp ögonen för IT och detta är ett perfekt tillfälle för mig att få prova på att arbeta med just detta. Även om det inte är min uppgift att koda måste man sätta sig in i de komplexa systemens funktioner, vilket ibland har varit en utmaning men är också spännande.

Vem är Brian?Summer Interns - Brian

Mitt namn är Brian, och är född i Uppsala men har bott majoriteten av mitt liv i Stockholm. Inför hösten 2016 kommer jag börja det femte (och sista) året på civilingenjörsprogrammet i Datateknik på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, och därpå skriva mitt exjobb våren 2017. Det Masterprogram jag valt är Datalogi med spåret IT-Management with Enterprise Architecture där man läser allt från mjukvarutestning till att förstå sig på komplexa processer i större IT-organisationer.

Jag hade inte hört talas om Visma innan jag kom i kontakt med dem via Studs, ett studentprojekt för datastudenter, på ett event någon gång i januari 2016. På självaste eventet fick vi träffa en bred skara människor från företaget bestående av bland annat Management- och IT-trainees, samt Peter Gerhardsson – VD för Visma Commerce. Det budskap om företaget som de förmedlade under eventet är precis vad jag har känt av under min tid här  – att Visma är en arbetsplats med utrymme för personlig utveckling, eget ansvar och otroligt kunniga kollegor. Nu de senaste två-tre veckorna har jag och Louise agerat projektledare för egna projekt, och det är minst sagt urballt att ha sådan stor inverkan där man känner att man verkligen bidrar till Vismas framtida utveckling. I mitt fall har jag suttit med Visma-produkten Proceedo och undersökt lasttester, dvs tester som mäter en applikations prestanda, för Proceedo 9. Arbetsuppgifter inkluderar bland annat att hitta relevant mätdata, ett passande testverktyg samt integration av tester med befintliga mjukvaruprocesser för automatisering. Jag har haft stor hjälp av sånt jag tidigare lärt mig i skolan och det är så häftigt och motiverande att man kan applicera akademisk kompetens/kunskap ute i arbetslivet.

Vår resa till Norge

Vi är väldigt överens om att man får en känsla av att alla på företaget har en form av en nyckelposition och det märks att Visma ser oss interns som en tillgång till företagets framtida utveckling. Det Visma verkligen har lyckats med är att få oss att känna oss betydelsefulla och behövda då våra projekt sätter sig centralt i applikationernas funktionaliteter. Att det dessutom ingår en implementering innebär att det inte kommer att sluta som en bunt papper i hyllan utan att vårt arbete kommer komma till användning, och lägga upp grunden till en långsiktig förbättringspotential, vilket är en häftig känsla. De tar verkligen hand om en och liksom en arbetsgivare väljer sina medarbetare så har de också insett att medarbetaren väljer sin arbetsgivare. Exempelvis så blev vi förra veckan bjudna på en resa till Oslo för att få se HQ i Sköyen samt lära känna de norska internsen. Det var en lärorik resa med presentationer, workshops, lazerdome och middag. Vi fick bland annat höra vad för projekt de norska internsen sitter med, och det är kul att få se den norska motsvarigheten av det vi får erfara. Genom resan fick vi en ännu bättre förståelse för vad Visma är, hur de arbetar och vad för slags människor som finns inom koncernen. Det visade sig att i Norge är Visma oerhört populärt bland studenterna, och det är något vi verkligen har förstått varför det är. Det är bara en tidsfråga innan Visma också blir en konkurrenskraftig identitet bland svenska studenter.

Den största lärdomen från Norge var förmodligen att norskar är otroligt snabba på att konsumera sin lunch. I svensk företagskultur är vi mycket mer vana att ha en timme avlagd för att äta i lugn och ro. Det blev något av en kulturkrock när vi behövde glufsa i oss allt på en halvtimme istället.

Här har vi en bild på oss med de norska internsen på Sköyen-kontoret!

Summer Interns

Övriga tankar och reflektioner

För en person som vill kombinera sitt IT-intresse med kunskaper inom management är Visma ett perfekt val av arbetsgivare. Som anställd på Visma får man ett enormt utrymme för tillväxtpotential där man enkelt kan hoppa mellan olika typer av roller, vare sig man vill inta en mer teknisk roll eller arbeta mer med business-relaterade frågor. Det Visma erbjuder är något unikt, som vi båda är överens om att många andra arbetsgivare saknar. Det är inte många företag i IT-industrin som erbjuder möjligheten till en projektledarroll för ett betydelsefullt projekt och dessutom anordnar aktiviteter vid sidan av projektet så som workshops, utbildningar, presentationer etc. utan att du förväntas arbeta övertid för att kunna leverera vad som väntas. Visma har även varit tydliga med att ge oss friheten att själva definiera ambitionen med projekten, men med tanke på det vi upplevt hittills tvekar vi inte att vilja göra bra ifrån oss och bidra till Vismas fortsatta utveckling.

Summa summarum har det hittills varit otroligt häftigt och kul att få denna möjlighet hos Visma, och att denna upplevelse bidrar till bilden på hur en attraktiv arbetsgivare ska vara.

Vänligen,
Louise och Brian

Vill du veta hur det gick för oss? Läs vårt avslutande inlägg här.


Vill du läsa mer om Vismas Management Trainee program eller vårt Summer Internship? Dessutom kan du hitta tankar om att vara Management Trainee. Klicka på  respektive länk!

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.