Tillbaka till huvudmeny

Tid och förståelse en bristvara inom löneyrket

Det är roligt att jobba med lön! Enligt rapporten Koll på lön 2023 är de allra flesta nöjda med sitt yrkesval. Samtidigt finns det en del som fortfarande stressar dig som jobbar med lön. Här är topp fyra enligt vår undersökning.

Enligt rapporten Koll på lön 2023 är de allra flesta nöjda med sitt yrkesval. 2022 var andelen mycket eller ganska stressade 83 procent, i år 73 procent. Det är glädjande siffror, även om det fortfarande finns saker som kan bli bättre. Här är fyra utmaningar som ni som jobbar med lön svarat att ni har.

Mycket jagande

En stor tidstjuv för många lönekonsulter är att jaga underlag som tidrapporter och attester. Förståelsen från organisationen saknas, enligt många som jobbar med lön.

Nya lagar och regler – och många undantag

Olika kollektivavtal, lagändringar och regler är också en utmaning. Lagar och avtal förändras ständigt och programmen har inte ett tillräckligt stöd digitalt, vilket leder till egna beräkningar och manuellt arbete. Det finns också många undantag från olika regler och “specialare” som måste lösas, samtidigt som många faktiskt lyfter fram dessa utmaningar som det roliga med yrket.

För lite automation

Manuella processer överlag stressar och är en tidstjuv för många av de som svarat på undersökningen. Man efterfrågar fler digitala kontrollfunktioner för återkommande processer och komplicerade avtal. Tiden går åt till att lösa olika saker manuellt – när man egentligen vill använda den till att förbättra lönearbetet på företaget eller kommunen.

Ensamt arbete och stort ansvar

Fortfarande har drygt 25 procent enbart lön som en del av sina arbetsuppgifter. Där ser vi också att stressen att göra ett bra arbete ökar. Många efterfrågar ett nätverk, man är ensam i sin roll samtidigt som man har ett stort ansvar. Enligt semesterlagen har vi rätt till fyra veckors sammanhållen semester på sommaren. Trots det visar vår undersökning att just sammanhängande semester är en utmaning för många inom löneyrket. Vem ska göra jobbet när man är sjuk eller har semester?

Ta del av hela rapporten Koll på lön här

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.