Tillbaka till huvudmeny

Svenska Management Trainees på olika äventyr

Nu efter fyra månaders tid har vi avklarat projekt 2 och är redo att gå vidare till nya utmaningar med projekt 3. För första gången är vi svenska trainees på olika platser i Vismakoncernen. Louise befinner sig i Växjö, Brian i Oslo och Maria i Köpenhamn.

Projekt 2 avslutades med att alla trainees samlades i Stockholm under två dagar för att utbyta erfarenheter, gå kurser och umgås. Vi hade workshops där vi diskuterade och delade erfarenheter av utmaningar och tips hur vi kan tackla dem. Ett ord som genomsyrade alla våra utmaningar var kommunikation och hur viktigt det är att ha en god kommunikation med alla parter i ett projekt. Vi hade en interaktiv workshop i Tableau som är ett data-visualiseringsverktyg och en kurs i projektledning. På kvällarna umgicks vi, åt middag och spelade shuffleboard. Kurserna var väldigt lärorika och det var roligt att få hänga med alla våra nordiska traineekollegor igen!

”Det vi har insett under vår tid här är att det är en styrka att komma direkt från skolan – helt nya in i bolaget.”

Vad sker nu under era nya projekt?

Louise

Jag har precis inlett ett projekt för Visma SPCS som har kontor i Växjö där jag är fyra dagar i veckan. SPCS utvecklar bland annat redovisnings- och bokföringssystem.

Jag har fått i uppgift att ta fram en strategi för att onboarda redovisningsbyråer till de senaste molnbasereade systemen med mer automatisering som tillåter byråerna att ändra sitt arbetssätt och affärsmodell. Detta innebär ofta en stor omställning i både tankesätt och arbetssätt för dem varför onboardingen är kritisk. Projektet innefattar att definiera vad onboarding är, när den börjar, slutar och dess innehåll, segmentering av kunderna och därefter att paketera onboardingen baserat på kundkategori. Jag har fått tilldelat ett projektteam som jag är projektledare för som ska hjälpa mig och bolla idéer under projektets gång.

På match med Vismateamet!

Befinner man sig i Växjö är det omöjligt att inte höra någon prata om Växjö Lakers, stadens stolthet och hockeylag som vunnit SHL och även i år ligger de etta i ligan. Mitt projektteam tog med mig på en match vilket var superroligt!

Vad är dina utmaningar under detta projekt?

Alla i organisationen är superpositiva till mitt projekt och de har många idéer. Jag blir kontaktad av personer som vill veta mer och gärna ta del av resultatet och vara involverade. En del i arbetet som projektledare (och trainee) är att bestämma scopet för sitt projekt. Det är en svår balansgång av att försöka få med så många synpunkter och idéer som möjligt samtidigt som man måste avgränsa det till vad man kommer att hinna med på åtta veckor.

Brian

Nu är jag åter tillbaka på Vismas huvudkontor i Oslo, men denna gång i Enterprise-divisionen (Visma har totalt fem olika divisioner i koncernen). Hantering av kontrakt och fakturering av ens kunder är en kritisk del av alla typer av verksamheter för att dels få finansiell kontroll på alla intäkter dels eliminera mycket manuellt arbete som kan tillkomma under en sådan process. Mitt projekt handlar om att agera produktägare för att bygga upp grunden, från kravställning till utvecklingsmetodik, av ett divisionsgemensamt system som ska hantera kontrakt och fakturering på ett intuitivt sätt.

Ett glatt välkomnande till Enterprise-divisionen!

Vad är dina utmaningar under detta projekt?

De främsta utmaningarna jag upplevt hittills och kommer uppleva framöver är först och främst att koordinera alla intressenters behov så att alla blir nöjda. Tanken är att alla bolag i Enterprise-divisionen ska använda detta system, på så sätt blir det många involverade parter som ska vara med i projektets utveckling. Förutom detta kommer det även ligga vikt på att definiera en lämplig process som långsiktigt tar hänsyn till hela utvecklingscykeln – från att hitta ett lämpligt sätt att hämta feedback på till att strukturera upp hur självaste utvecklingen ska ske.

Maria

Jag befinner mig på e-conomic i Köpenhamn där jag ska göra ett projekt inom Marketing Automation. E-conomic har precis släppt en ny funktion i deras affärssystem som heter ‘Market’ där kunden kan på ett enkelt sätt ladda ner appar, genom så kallad “plug and play”. E-conomic har dock inte marknadsfört funktionen än eftersom de inte riktigt vet hur de ska marknadsföra funktionen på bästa sätt och till vilka kundsegment. Så min uppgift är att ta reda på hur vi på bästa sätt kan nå ut till våra kunder och automatisera den processen. Till min hjälp har jag massor av kunddata som jag ska analysera för att undersöka hur vi kan anpassa budskapet till våra kunder.

Kontoret i Köpenhamn har sin egna superhjälte!

Vad är dina utmaningar under detta projekt?

Utmaningar med projektet hittills har varit som med alla projekt att sätta sig in i ett nytt ämne, på ett nytt kontor med nya människor och denna gång även på ett nytt språk – danskan. Att även komma till en ny stad är en utmaning i sig. Men Visma hjälper till att ordna bostad vilket underlättar väldigt mycket.

Avslutande ord

För att summera vårt inlägg så finns en hel del utmaningar man springer på som ny i arbetslivet, men självklart är detta något som man bör göra för att ha en spännande vardag och en brant utveckling på sin karriär. Vi har sammanställt vad vi tycker är några de största skillnaderna på de utmaningar vi ställdes inför i skolan jämfört med de här på Visma.

Det finns sällan definitiva mallar hos Visma. I skolan är man upplärd att följa en metodik för att få den där extra bonuspoängen på tentan. Hos Visma fungerar det oftast inte så utan här värderar man först och främst arbetets resultat och dess effekter. Sedan finns det såklart fall där rutiner och mallar krävs för att få ut ett visst värde, men var beredd på att frångå detta när det väl behövs!

Allt går mycket snabbare på Visma. I skolan har man oftast två till tre deadlines som är satta flera månader i framtiden. En deadline på Visma kan däremot förändras en vecka in i projektet, givet den agila och föränderliga miljön som finns i bolaget. Med det sagt är det en omställning för en nyexaminerad att komma in i en miljö där man måste vara flexibel och agera på nya puckar som dyker upp.

En av anledningarna till de många utmaningarna är att man får mycket ansvar redan som ny på Visma. Det vi har insett under vår tid här är att det är en styrka att komma direkt från skolan – helt nya in i bolaget. Som ny är det lättare att komma med nya idéer till verksamheten och därmed bryta gamla arbetssätt för att förbättra verksamheten. Att påverka och förändra har varit möjligt för alla oss då våra projekt är verksamhetskritiska och Visma har tillit och förtroende för oss vilket känns häftigt!

Call to Action

Är du intresserad av att vara en del av detta? Ansökan till Management Traineeprogrammet 2018 är nu öppen för ansökan! Deadline: 4 februari 2018

Ansökan till vårt summer internship har även öppnat nu (deadline: 18 februari). Klicka här för dig som har 1-2 år kvar på dina masterstudier och är nyfiken på vad det innebär att vara projektledare på Nordens ledande teknologikoncern.

Mest populära